Парламентът прие окончателно бюджета за здраве за 2018 г.

Завишиха сумата за доболнична помощ и диагностика с 27 млн. от резерва на Здравната каса

Менда Стоянова
Източник: Канал 3

Менда Стоянова

Парламентът прие окончателно на второ четене бюджета на Здравната каса за 2018 г. след няколко часа дебати, след които прие да се завиши с 27 млн. сумата за доболнична помощ, медико-диагностична и дентална дейност. С колосалните 10 хил. лв. пък бе увеличена сумата за болните зъби на българина. Общо 3, 8 милиарда са парите за здраве за догодина, гласуваха депутатите.

Опозицията укори ГЕРБ за ситуацията в здравеопазването и разпределянето на средствата. От БСП посочиха, че клиничните пътеки са недофинансирани и настояха особено педиатричните пътеки да се завишат с 15%, за да не се налага родителите да търсят пари за лечението на децата си. Не болниците източват касата, а касата източва болниците, констатира д-р Анелия Клисарова.

Зам.-шефът на червената група Драгомир Стойнев направо заключи, че ГЕРБ носят основната вина за разбиването на родното здравеопазване от 2009 г. насам, за липсата на достъп до здравеопазване и за изтичането на медицинските ни кадри.

И за капак - все не запушват течовете в системата. "Направете го! Досега защо не го направихте?", скочи Стойнев. И заключи: "А сега казваме и на болните, че няма да могат да ползват най-модерните лекарства. Всъщност, те могат да ги ползват, ако са богати. Това е скандално! Управляващите правят експерименти с българското здравеопазване", възмути се той по повод мораториума за лечение с нови медикаменти в онкологията.

"Освен, че лишиха хората от достъп до здравеопазване и липсват качествени кадри, ако продължават тази политика, ще затворят и общинските болници. Това е срамен дебат. Направете тази визия и реформа най-накрая, ако не - кажете, че сте се провалили в здравеопазването", разгневи се соцдепутатът.  

Д-р Нигяр Джафер от ДПС пък даде диагнозата - основният проблем на здравната система е отсъствието на профилактиката и палеативните грижи. 

Зам.-председателят на НС от ДПС посочи, че пари се наливат, но потъват без ефект.

"Няма логика при намаляващо население, при съществуващи сериозни демографски проблеми при увеличен брой лечебни заведения да имаме е всяка година нарастване на хоспитализациите", отбеляза Джафер.

По думите й е логично да се дават повече пари за изследвания и диагностика. Този бюджет ще задълбочи съществуващи вече дисбаланси, да направим опит да преодолеем един от тези дисбаланси, посочи тя и защити предложението за вдигане на парите с 27 млн., каквото предлагат и от управляващата коалиция. Различават се само по източника на приходи. От ДПС държат чиновниците да си свършат работата и да съберат повече здравни вноски, вместо отново да се вадят допълнителни пари за завишени разходи от резерва на Здравната каса.

"Имате някаква нетърпимост, колеги, към резервите в системата на здравеопазването", констатира лекарката от ДПС. "Правите грешка, че оставяте само 87 млн. в резерва на НЗОК", предупреди тя ГЕРБ, като добави, че съвсем скоро ще се разбере, че не е трябвало да се прави.

Нигяр Джафер припомни, че по времето на финансовия министър Дянков в първото правителство на ГЕРБ резервът на НЗОК в размер на 1,3 милиарда отиде в небитието.

Депутатите удължиха пленарния ден втори път за днес - след като първо решиха, че трябва да приключи до 18.00 часа, се поправиха и гласуваха да работят до 23.00 часа, за да започнат дебатите по държавния бюджет.

Малко по-рано днес народните представители "пуснаха" и бюджета на ДОО за догодина.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...