Цацаров след отчета на Рашков: Евтин политически PR!Няма масово подслушване на магистрати, политици и журналисти (Видео)

Пред вас бе обрисувана апокалиптична картина на масови нарушения, отрече главният прокурор

Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

Няма масови подслушвания на журналисти, магистрати и политици - това заявиха от прокуратурата и ДАНС след отчета на шефа на Бюрото за СРС, в който се обвиняваше още, че СРС не се използват за тероризъм, нито пък за корупция, а предимно за разбиване на организирани престъпни групи. Главният прокурор Сотир Цацаров и Димитър Георгиев, ръководител на ДАНС, категорично отрекоха да е имало масови подслушвания.

В изказването си Бойко Рашков изтъкна още, че няма нужда депутатите да създават нарочен орган за борба с корупцията, защото исканията за СРС с антикорупционна тематика били много малко. На въпроса за това имало ли е подслушвани политици, магистрати и журналисти, той назова името на Цветан Цветанов, както и на един бивш политик и на един магистрат. Цветанов е бил подслушван, а това се разбрало през 2014 г., когато неговият адвокат поискал записите във връзка със защитата, но му отговорили, че са унищожени. Относно това дали са подслушвани журналисти,Рашков не отговори на въпроса на соцдепутата Александър Симов.

Затова пък отговори главният прокурор, като подчерта, че изнесените факти са дълбоко неверни.

"Мисля, че пред вас бе обрисувана апокалиптична картина  на масови нарушения, в която колегите ми, седнали на последния ред - от ДАНС, ДАТО или от МВР, общо взето мълчат, а националното бюро за контрол на СРС се оказва единствената институция, която познава, тълкува закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Това не е така", изригна от парламентарната трибуна Цацаров.

Не мога да приема колегите ми да бъдат опетнявани така, защити и институцията, която ръководи, главният прокурор. Не е вярно още, че 10 на сто от всички СРС били за масово подслушване на магистрати, политици и журналисти, това са дълбоко неверни данни, натърти главният прокурор.

"Не е вярно, че няма използвани спецсредства за тероризъм. И аз самият подписвам такива СРС, така, че да се твърди, че това го няма, е спекула. Но да се твърди, че в страната има масово подслушване, е апокалиптична картина, за съжаление", възмути се за пореден път Цацаров.

Той опроверга Бойко Рашков, като заяви, че всеки сигнал и писмо на бюрото му среща прокурорска реакция.

По думите му в правото на парламента е решението дали да се позволи всички материали от СРС-та да се предоставят на съда и да могат да се ползват, както от обвинението, така и от защитата. Главният прокурор отрече да има двоен аршин спрямо Владимира Янева и нейн заместник, за което намекна Рашков. Според бившия соцдепутат тя е извършила около 30-40 нарушения и е била наказана за едно от тях. Нейн заместник пък бил със 110 нарушения , но нямало реакция от институциите.

В отговор Цацаров обасни, че предишният шеф на СГС Калоян Топалов е пратил доклад в прокуратурата, образувано е досъдебно производство, но наблюдаващият прокурор и досега се бори да получи всички документи. Според Цацаров тези документи "упорито" не се предоставят от СГС, което пък поставяло въпроса доколко констатациите в този доклад отговарят на истината, или са само бомба хвърлена в обществото. Цацаров нарече онова, което е чул от Бойко Рашков преди това, по-скоро политически пиар, отколкото изказване с юридическа окраска и "евтин пиар, дори не юридически, а политически".

Веднага след него стана и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който потвърди думите на Сотир Цацаров. "Да, така е, няма никакви подслушвания на журналисти. Да не се говори с оглед неразбиране", призова шефът на контраразузнаването. Той посочи, че ДАНС и бюрото за СРС имат различни виждания и в тази връзка Димитър Георгиев е изпратил писмо до шефа на комисията за контрол на СРС Димитър Лазаров. Шефът на ДАТО Цветан Китов обеща да бъде лаконичен и обобщи, че неговата служба използва СРС-та само според закона. Всички проверки на бюрото са получили пълно съдействие.

Веднага след приемането на отчета на Бойко Рашков в залата избухна скандал. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е гласувал демонстративно срещу доклада на Рашков. Този обективен доклад беше използван по груб, политически начин, за манипулация, каза той.  Според него Рашков е изказвал лично мнение, а не на колективния орган.

"Този случай е брилянтен пример за политическа злоупотреба”, каза Кирилов. По време на дебатите депутатът от ГЕРБ каза, че Рашков заслужава още един мандат. След гласуването обаче даде да се разбере, че при следваща процедура по избор на нови членове на бюрото вече знае какво да пита.

Последва остра реакция от страна на соцлидера Корнелия Нинова.

Току що беше заплашен с политическо уволнение ръководителят на бюрото, избиран от всички ни, скочи соцлидерката. Тя настоя пред Цвета Караянчева по адрес на депутата от ГЕРБ: "Очаквах да ги изгоните. Вашите заплахи са политически натиск за това, че говори истината. Това е в противовес с каквато искате свобода", протестира Нинова.

Етикети: СРС , подслушване
Горанов: Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци
14:54 | 23 Март 2018 г.

Горанов: Няма как да има виенска инфраструктура с ...

14:54 | 23 Март 2018 г.
"Няма как да има виенска инфраструктура с пернишки данъци", обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на парламента...
Въвеждат \
14:50 | 23 Март 2018 г.

Нанков скочи: Няколко ТИР-а запушват половин Бълга...

14:50 | 23 Март 2018 г.
Пътната обстановка в страната в мартенската зима остава усложнена. Движението по магистралите се ограничава временно, има готовност и за ...
Илиана Раева и Теодора Халачева
13:14 | 23 Март 2018 г.

Раева към социалистка: Г-жо депутатке, ще ви отгов...

13:14 | 23 Март 2018 г.
Шефката на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева се показа разярена от парламентарен въпрос, намесил федерацията й и национ...
Годишни награди на фондация \
11:38 | 23 Март 2018 г.

Борисов стана "Ангел на благодарността"

11:38 | 23 Март 2018 г.
Бойко Борисов стана "Ангел на благодарността" - ежегодната награда, която фондация "Искам бебе" връчва за Благовещени...
10:02 | 23 Март 2018 г.

Симеонов погва рекламата на хазарт: Внушават, че м...

10:02 | 23 Март 2018 г.
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъществява проверка на рекламен клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват...
Менда Стоянова в парламента
21:11 | 22 Март 2018 г.

Купуваме винетка от телефона! Отварят 500 терминал...

21:11 | 22 Март 2018 г.
Възможно е да купуваме винетки и от смартфона си. Законодателните промени, внесени от председателите на комисиите по финанси и транспорт ...

гледай на живо

23.03.2018
 • в момента
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Всеки следобед
 • 17:00
  Новини