Цацаров след отчета на Рашков: Евтин политически PR!Няма масово подслушване на магистрати, политици и журналисти (Видео)

Пред вас бе обрисувана апокалиптична картина на масови нарушения, отрече главният прокурор

Сотир Цацаров
Източник: Канал 3

Няма масови подслушвания на журналисти, магистрати и политици - това заявиха от прокуратурата и ДАНС след отчета на шефа на Бюрото за СРС, в който се обвиняваше още, че СРС не се използват за тероризъм, нито пък за корупция, а предимно за разбиване на организирани престъпни групи. Главният прокурор Сотир Цацаров и Димитър Георгиев, ръководител на ДАНС, категорично отрекоха да е имало масови подслушвания.

В изказването си Бойко Рашков изтъкна още, че няма нужда депутатите да създават нарочен орган за борба с корупцията, защото исканията за СРС с антикорупционна тематика били много малко. На въпроса за това имало ли е подслушвани политици, магистрати и журналисти, той назова името на Цветан Цветанов, както и на един бивш политик и на един магистрат. Цветанов е бил подслушван, а това се разбрало през 2014 г., когато неговият адвокат поискал записите във връзка със защитата, но му отговорили, че са унищожени. Относно това дали са подслушвани журналисти,Рашков не отговори на въпроса на соцдепутата Александър Симов.

Затова пък отговори главният прокурор, като подчерта, че изнесените факти са дълбоко неверни.

"Мисля, че пред вас бе обрисувана апокалиптична картина  на масови нарушения, в която колегите ми, седнали на последния ред - от ДАНС, ДАТО или от МВР, общо взето мълчат, а националното бюро за контрол на СРС се оказва единствената институция, която познава, тълкува закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Това не е така", изригна от парламентарната трибуна Цацаров.

Не мога да приема колегите ми да бъдат опетнявани така, защити и институцията, която ръководи, главният прокурор. Не е вярно още, че 10 на сто от всички СРС били за масово подслушване на магистрати, политици и журналисти, това са дълбоко неверни данни, натърти главният прокурор.

"Не е вярно, че няма използвани спецсредства за тероризъм. И аз самият подписвам такива СРС, така, че да се твърди, че това го няма, е спекула. Но да се твърди, че в страната има масово подслушване, е апокалиптична картина, за съжаление", възмути се за пореден път Цацаров.

Той опроверга Бойко Рашков, като заяви, че всеки сигнал и писмо на бюрото му среща прокурорска реакция.

По думите му в правото на парламента е решението дали да се позволи всички материали от СРС-та да се предоставят на съда и да могат да се ползват, както от обвинението, така и от защитата. Главният прокурор отрече да има двоен аршин спрямо Владимира Янева и нейн заместник, за което намекна Рашков. Според бившия соцдепутат тя е извършила около 30-40 нарушения и е била наказана за едно от тях. Нейн заместник пък бил със 110 нарушения , но нямало реакция от институциите.

В отговор Цацаров обасни, че предишният шеф на СГС Калоян Топалов е пратил доклад в прокуратурата, образувано е досъдебно производство, но наблюдаващият прокурор и досега се бори да получи всички документи. Според Цацаров тези документи "упорито" не се предоставят от СГС, което пък поставяло въпроса доколко констатациите в този доклад отговарят на истината, или са само бомба хвърлена в обществото. Цацаров нарече онова, което е чул от Бойко Рашков преди това, по-скоро политически пиар, отколкото изказване с юридическа окраска и "евтин пиар, дори не юридически, а политически".

Веднага след него стана и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който потвърди думите на Сотир Цацаров. "Да, така е, няма никакви подслушвания на журналисти. Да не се говори с оглед неразбиране", призова шефът на контраразузнаването. Той посочи, че ДАНС и бюрото за СРС имат различни виждания и в тази връзка Димитър Георгиев е изпратил писмо до шефа на комисията за контрол на СРС Димитър Лазаров. Шефът на ДАТО Цветан Китов обеща да бъде лаконичен и обобщи, че неговата служба използва СРС-та само според закона. Всички проверки на бюрото са получили пълно съдействие.

Веднага след приемането на отчета на Бойко Рашков в залата избухна скандал. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е гласувал демонстративно срещу доклада на Рашков. Този обективен доклад беше използван по груб, политически начин, за манипулация, каза той.  Според него Рашков е изказвал лично мнение, а не на колективния орган.

"Този случай е брилянтен пример за политическа злоупотреба”, каза Кирилов. По време на дебатите депутатът от ГЕРБ каза, че Рашков заслужава още един мандат. След гласуването обаче даде да се разбере, че при следваща процедура по избор на нови членове на бюрото вече знае какво да пита.

Последва остра реакция от страна на соцлидера Корнелия Нинова.

Току що беше заплашен с политическо уволнение ръководителят на бюрото, избиран от всички ни, скочи соцлидерката. Тя настоя пред Цвета Караянчева по адрес на депутата от ГЕРБ: "Очаквах да ги изгоните. Вашите заплахи са политически натиск за това, че говори истината. Това е в противовес с каквато искате свобода", протестира Нинова.

Етикети: СРС , подслушване
11:58 | 15 Юли 2018 г.

Нинова: Пускаме спешно жалба до прокуратурата, иск...

11:58 | 15 Юли 2018 г.
БСП пуска жалба до прокуратурата заради умъртвените животни в Ямболско. Това обявиха от пресцентъра на партията, след като днес лидерът К...
Вежди Рашидов и Надежда Огойска
11:23 | 15 Юли 2018 г.

Рашидов дари 3000 лв. за дъщерята на поетесата Мар...

11:23 | 15 Юли 2018 г.
Вежди Рашидов дари 3000 лв. за операцията на онкоболната Надежда Огойска, дъщеря на поетесата Маргарита Петкова. Двамата с майка й с...
17:30 | 14 Юли 2018 г.

Нинова: Посещението на министър Порожанов е закъсн...

17:30 | 14 Юли 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изригна в социалната мрежа по повод чистката на овце и кози заради огнище с чума в селата в Странджа. Там ...
Парламентът отваря врати за посетители за годишнината от приемането на Конституцията
09:52 | 14 Юли 2018 г.

Парламентът отваря врати за посетители за годишнин...

09:52 | 14 Юли 2018 г.
Парламентът отваря врати за посетители по повод годишнината от приемането на Конституцията на Република България от Седмото велико народн...
джамия в Охрид
16:26 | 13 Юли 2018 г.

ВМРО сезира ЮНЕСКО за 32-метрово минаре на мястото...

16:26 | 13 Юли 2018 г.
Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид изпратиха с официално писмо народният пред...
Патриархът: Господ да утеши близките на загиналите в трагедията на \
16:11 | 13 Юли 2018 г.

Сръбската православна църква нападна БПЦ заради Ма...

16:11 | 13 Юли 2018 г.
Сръбската православна църква (СПЦ) и Българската православна църква (БПЦ) са си разменили писма относно инициативата на Македонската прав...

гледай на живо

16.07.2018
 • в момента
  Пулс
 • 12:00
  Новини
 • 12:20
  Време, календар, хороскоп
 • 12:30
  Интервю с Наделина Анева