Приватизирани от Прокопиев и купувани от Донев фирми излязоха от доклада на ДАНС

Цацаров потвърди позицията си за "Техноимпекс" от писмото до Десислава Атанасова

Огнян Донев и Иво Прокопиев
Източник: БГНЕС

Огнян Донев и Иво Прокопиев

Списък с 25 приватизирани големи български предприятия са посочени в доклад на ДАНС, изпратен до прокуратурата миналата есен, съобщи пред депутатите от правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров по време на първото си изслушване в нея. Анализът на контраразузнаването, поискан от премиера Бойко Борисов, и изпратен на главния прокурор, прави негативни изводи и изтъква пет проблемни момента в приватизацията в България. Давността обаче пречи да бъдат образувани наказателни производства по тях, стана ясно от думите на обвинител номер едно.

Сред кусурите, намерени от ДАНС в родната приватизационна действителност през годините, са измененията на приватизационните сделки с намаляване на цената, подписване на анекси, с които отпада задължението новият собственик да инвестира и да плаща неустойки, отпадат и задълженията му да поеме ангажимент за трудова заетост в раздържавеното предприятие.

Не на последно място и измененията, давали възможност без ден стаж в дадено предприятие да влезеш в неговия УС и на другия ден - да приватизираш през РМД, разказа на народните представители Цацаров. ДАНС прави заключението още, че е бил неефективен следприватизационният контрол и са били вписвани задължения от страна на държавата.

От списъка на ДАНС с приватизирани фирми личат такива, свързани с Иво Прокопиев от битието му на приватизатор, като "Винпром Дамяница". Тук са още притежаваната от Огнян Донев  "Софарма" АД, продаденият от кабинета Костов за жълти стотинки "Кремиковци", завод "Победа", "Пулпудева", "Бургаско пиво", "Биовет", "Бургаски корабостроителници". Сред компаниите са още "Руно Комерс", "Мебел К", ТЕЦ Русе - Запад", "Бряст" ЕООД, "Металснаб холдинг" ЕАД, "Българска роза - Севтополис", "София" ЕАД и "Техноимпекс", в чиято приватизация пък е участвала соцлидерката Корнелия Нинова.

Цацаров още веднъж потвърди написаното в писмото до депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, въз основа на което от партията твърдят, че Нинова лъже за проверките за участието й в сделката през годините. Атанасова зададе въпрос на главния прокурор във връзка с писмото и стана ясно, че вниманието на прокуратурата към сделката с "Техноимпекс" е било в рамките на проверката по доклада на ДАНС заедно с другите фирми. "Аз не мога да кажа нищо по-различно", каза Цацаров и повтори, че информационният масив в прокуратурата до 2001 г. е по номера на НК, а не по ключова дума "приватизация", поради което той не разполага с друга информация.

По преписката не са налице данни за извършване на нарушения, изтекли са и давностните срокове за наказателно преследване, повтори главният прокурор изводите от писмото. Според него вероятно това е била и причината - изтичането на давността, за да се откаже ДАНС да изпрати на прокуратурата втория транш приватизирани фирми.

"Всяка сделка се е разгледала поотделно и очевидно се е стигнало до извода от изпращащите, че няма смисъл да ни изпращат повече, защото давността ги покрива", коментира пред медиите Цацаров.

"За приватизацията много неща се чуха и се изговориха. Да, добре, тя създаде основата за частната собственост и пазарното стопанство, но дяволът, както винаги, е в детайлите", обърна внимание главният прокурор.

"Проблемът не е в приватизацията сама по себе си като метод, а в измененията на закона, в последствията, в измененията на приватизационните договори. Може да имате префектния договор, когато три години след сключването му бъде сключен анекс към него, с който задълженията към него за трудова заетост, за инвестиции отпаднат, клаузите, по които държавата да търси неустойка, това е проблемът", смята той.

Според Цацаров, прокуратурата ще си свърши работата, ако се направят конституционните промени за ревизията на приватизацията, но собствеността на тези фирми няма да се промени. По думите му, изход, който би бил с резултат, е "да се търси вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки, или да търси пълно изпълнение по тези сделки".

"Иначе постигат се едни наказателно-правни последици, само че измененията в собствеността са се случили и остават. И какво от това?", коментира главният прокурор.

Николай Бериевски, лидер на младежкото БСП, сватба
17:05 | 21 Октомври 2018 г.

БСП ожени лидера на младежкото БСП

17:05 | 21 Октомври 2018 г.
БСП ожени председателя на младежката организация на столетницата. Николай Бериевски си каза "да" с ослепителната сръбкиня С...
15:40 | 21 Октомври 2018 г.

Елена Йончева: Трябва да свалим ГЕРБ от властта

15:40 | 21 Октомври 2018 г.
Левицата получава заслужени критики, но тя е единствената опозиционна партия в страната, която е способна да свали това, което наричаме Г...
14:13 | 20 Октомври 2018 г.

Нинова убедена, че ще има предсрочни избори

14:13 | 20 Октомври 2018 г.
"На конгреса през януари ще се подготвяме за предстоящите избори - убедена съм, че ще има и предсрочен парламентарен вот", Това...
Корнелия Нинова с майките на деца с увреждания
16:35 | 19 Октомври 2018 г.

Нинова недоволна, че Валери Симеонов се опъва за о...

16:35 | 19 Октомври 2018 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу отказа на Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер и не хареса обяснението на премиера...
Младен Маринов
13:19 | 19 Октомври 2018 г.

МВР-министърът за ексцесиите в Сливен: Няма да поз...

13:19 | 19 Октомври 2018 г.
Вътрешният министър Младен Маринов се зарече, че полицията няма да си трае и ще санкционира веселби в забранените за шум и музика часове....
Корнелия Нинова с майки на деца с увреждания
12:38 | 19 Октомври 2018 г.

Майките на деца с увреждания и БСП поискаха оставк...

12:38 | 19 Октомври 2018 г.
Оставката на вицепремиера Валери Симеонов поискаха майките на деца с увреждания заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Жените наблюда...

гледай на живо

22.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 11:15
  Пулс
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини