Приватизирани от Прокопиев и купувани от Донев фирми излязоха от доклада на ДАНС

Цацаров потвърди позицията си за "Техноимпекс" от писмото до Десислава Атанасова

Огнян Донев и Иво Прокопиев
Източник: БГНЕС

Огнян Донев и Иво Прокопиев

Списък с 25 приватизирани големи български предприятия са посочени в доклад на ДАНС, изпратен до прокуратурата миналата есен, съобщи пред депутатите от правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров по време на първото си изслушване в нея. Анализът на контраразузнаването, поискан от премиера Бойко Борисов, и изпратен на главния прокурор, прави негативни изводи и изтъква пет проблемни момента в приватизацията в България. Давността обаче пречи да бъдат образувани наказателни производства по тях, стана ясно от думите на обвинител номер едно.

Сред кусурите, намерени от ДАНС в родната приватизационна действителност през годините, са измененията на приватизационните сделки с намаляване на цената, подписване на анекси, с които отпада задължението новият собственик да инвестира и да плаща неустойки, отпадат и задълженията му да поеме ангажимент за трудова заетост в раздържавеното предприятие.

Не на последно място и измененията, давали възможност без ден стаж в дадено предприятие да влезеш в неговия УС и на другия ден - да приватизираш през РМД, разказа на народните представители Цацаров. ДАНС прави заключението още, че е бил неефективен следприватизационният контрол и са били вписвани задължения от страна на държавата.

От списъка на ДАНС с приватизирани фирми личат такива, свързани с Иво Прокопиев от битието му на приватизатор, като "Винпром Дамяница". Тук са още притежаваната от Огнян Донев  "Софарма" АД, продаденият от кабинета Костов за жълти стотинки "Кремиковци", завод "Победа", "Пулпудева", "Бургаско пиво", "Биовет", "Бургаски корабостроителници". Сред компаниите са още "Руно Комерс", "Мебел К", ТЕЦ Русе - Запад", "Бряст" ЕООД, "Металснаб холдинг" ЕАД, "Българска роза - Севтополис", "София" ЕАД и "Техноимпекс", в чиято приватизация пък е участвала соцлидерката Корнелия Нинова.

Цацаров още веднъж потвърди написаното в писмото до депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, въз основа на което от партията твърдят, че Нинова лъже за проверките за участието й в сделката през годините. Атанасова зададе въпрос на главния прокурор във връзка с писмото и стана ясно, че вниманието на прокуратурата към сделката с "Техноимпекс" е било в рамките на проверката по доклада на ДАНС заедно с другите фирми. "Аз не мога да кажа нищо по-различно", каза Цацаров и повтори, че информационният масив в прокуратурата до 2001 г. е по номера на НК, а не по ключова дума "приватизация", поради което той не разполага с друга информация.

По преписката не са налице данни за извършване на нарушения, изтекли са и давностните срокове за наказателно преследване, повтори главният прокурор изводите от писмото. Според него вероятно това е била и причината - изтичането на давността, за да се откаже ДАНС да изпрати на прокуратурата втория транш приватизирани фирми.

"Всяка сделка се е разгледала поотделно и очевидно се е стигнало до извода от изпращащите, че няма смисъл да ни изпращат повече, защото давността ги покрива", коментира пред медиите Цацаров.

"За приватизацията много неща се чуха и се изговориха. Да, добре, тя създаде основата за частната собственост и пазарното стопанство, но дяволът, както винаги, е в детайлите", обърна внимание главният прокурор.

"Проблемът не е в приватизацията сама по себе си като метод, а в измененията на закона, в последствията, в измененията на приватизационните договори. Може да имате префектния договор, когато три години след сключването му бъде сключен анекс към него, с който задълженията към него за трудова заетост, за инвестиции отпаднат, клаузите, по които държавата да търси неустойка, това е проблемът", смята той.

Според Цацаров, прокуратурата ще си свърши работата, ако се направят конституционните промени за ревизията на приватизацията, но собствеността на тези фирми няма да се промени. По думите му, изход, който би бил с резултат, е "да се търси вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки, или да търси пълно изпълнение по тези сделки".

"Иначе постигат се едни наказателно-правни последици, само че измененията в собствеността са се случили и остават. И какво от това?", коментира главният прокурор.

16:45 | 15 Декември 2017 г.

Коалицията като италианско семейство заради Пирин

16:45 | 15 Декември 2017 г.
Точката за концесионния договор на Банско и планът за Пирин влизат в пакет за разглеждане от правителството вероятно на 28 декември, стан...
Цачева за доклада на ЕК: Липсват нови препоръки
15:57 | 15 Декември 2017 г.

Цачева пита Радев за ветото: Защо е тази припрянос...

15:57 | 15 Декември 2017 г.
"Защо е тази припряност, защо се бърза? Нека да се гласува законът, а това е конституционно право, което е неотменимо, и държавният ...
14:52 | 15 Декември 2017 г.

Цветанов: Несериозно е да се заканваш с вето преди...

14:52 | 15 Декември 2017 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не скри изумлението си от заявката на президента Румен Радев за ново вето, този път върху антикоруп...
Румен Радев
13:22 | 15 Декември 2017 г.

Радев за мнозинството: Губят човешки облик, посегн...

13:22 | 15 Декември 2017 г.
Президентът Румен Радев използва тежки думи срещу мнозинството заради вчерашното му решение да отхвърли ветото за новите терапии, върху к...
19
12:14 | 15 Декември 2017 г.

Нанков за протеста: Нинова да си озапти депутатите...

12:14 | 15 Декември 2017 г.
Регионалният министър Николай Нанков изрази възмущение от протеста срещу цената на водата, който организирали от БСП в страната. Корнелия...
Крум Зарков
11:02 | 15 Декември 2017 г.

Борците срещу корупцията ще се возят безплатно в г...

11:02 | 15 Декември 2017 г.
Служителите на новата комисия за борба с корупцията ще се возят безплатно в градския транспорт като ветераните от войните и военноинвалид...

гледай на живо

18.12.2017
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:15
  Топ шоп
 • 11:30
  Пулс