Приватизирани от Прокопиев и купувани от Донев фирми излязоха от доклада на ДАНС

Цацаров потвърди позицията си за "Техноимпекс" от писмото до Десислава Атанасова

Огнян Донев и Иво Прокопиев
Източник: БГНЕС

Огнян Донев и Иво Прокопиев

Списък с 25 приватизирани големи български предприятия са посочени в доклад на ДАНС, изпратен до прокуратурата миналата есен, съобщи пред депутатите от правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров по време на първото си изслушване в нея. Анализът на контраразузнаването, поискан от премиера Бойко Борисов, и изпратен на главния прокурор, прави негативни изводи и изтъква пет проблемни момента в приватизацията в България. Давността обаче пречи да бъдат образувани наказателни производства по тях, стана ясно от думите на обвинител номер едно.

Сред кусурите, намерени от ДАНС в родната приватизационна действителност през годините, са измененията на приватизационните сделки с намаляване на цената, подписване на анекси, с които отпада задължението новият собственик да инвестира и да плаща неустойки, отпадат и задълженията му да поеме ангажимент за трудова заетост в раздържавеното предприятие.

Не на последно място и измененията, давали възможност без ден стаж в дадено предприятие да влезеш в неговия УС и на другия ден - да приватизираш през РМД, разказа на народните представители Цацаров. ДАНС прави заключението още, че е бил неефективен следприватизационният контрол и са били вписвани задължения от страна на държавата.

От списъка на ДАНС с приватизирани фирми личат такива, свързани с Иво Прокопиев от битието му на приватизатор, като "Винпром Дамяница". Тук са още притежаваната от Огнян Донев  "Софарма" АД, продаденият от кабинета Костов за жълти стотинки "Кремиковци", завод "Победа", "Пулпудева", "Бургаско пиво", "Биовет", "Бургаски корабостроителници". Сред компаниите са още "Руно Комерс", "Мебел К", ТЕЦ Русе - Запад", "Бряст" ЕООД, "Металснаб холдинг" ЕАД, "Българска роза - Севтополис", "София" ЕАД и "Техноимпекс", в чиято приватизация пък е участвала соцлидерката Корнелия Нинова.

Цацаров още веднъж потвърди написаното в писмото до депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, въз основа на което от партията твърдят, че Нинова лъже за проверките за участието й в сделката през годините. Атанасова зададе въпрос на главния прокурор във връзка с писмото и стана ясно, че вниманието на прокуратурата към сделката с "Техноимпекс" е било в рамките на проверката по доклада на ДАНС заедно с другите фирми. "Аз не мога да кажа нищо по-различно", каза Цацаров и повтори, че информационният масив в прокуратурата до 2001 г. е по номера на НК, а не по ключова дума "приватизация", поради което той не разполага с друга информация.

По преписката не са налице данни за извършване на нарушения, изтекли са и давностните срокове за наказателно преследване, повтори главният прокурор изводите от писмото. Според него вероятно това е била и причината - изтичането на давността, за да се откаже ДАНС да изпрати на прокуратурата втория транш приватизирани фирми.

"Всяка сделка се е разгледала поотделно и очевидно се е стигнало до извода от изпращащите, че няма смисъл да ни изпращат повече, защото давността ги покрива", коментира пред медиите Цацаров.

"За приватизацията много неща се чуха и се изговориха. Да, добре, тя създаде основата за частната собственост и пазарното стопанство, но дяволът, както винаги, е в детайлите", обърна внимание главният прокурор.

"Проблемът не е в приватизацията сама по себе си като метод, а в измененията на закона, в последствията, в измененията на приватизационните договори. Може да имате префектния договор, когато три години след сключването му бъде сключен анекс към него, с който задълженията към него за трудова заетост, за инвестиции отпаднат, клаузите, по които държавата да търси неустойка, това е проблемът", смята той.

Според Цацаров, прокуратурата ще си свърши работата, ако се направят конституционните промени за ревизията на приватизацията, но собствеността на тези фирми няма да се промени. По думите му, изход, който би бил с резултат, е "да се търси вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки, или да търси пълно изпълнение по тези сделки".

"Иначе постигат се едни наказателно-правни последици, само че измененията в собствеността са се случили и остават. И какво от това?", коментира главният прокурор.

15:10 | 18 Юли 2018 г.

Чумата взе главата на зам.-министъра на земеделиет...

15:10 | 18 Юли 2018 г.
Скандалът с чумата в Странджанско и последвалите протести днес пред Министерския съвет доведоха и до оставки на четвъртия ден от ескалаци...
депутати и Московски
13:18 | 18 Юли 2018 г.

БСП остана сама в искането да спре концесията на Л...

13:18 | 18 Юли 2018 г.
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на Летище София. Спирането й поискаха само 56 червени депутати, а мноз...
Делян Добрев, Елена Йончева, Корнелия Нинова
11:29 | 18 Юли 2018 г.

ГЕРБ дава Йончева на прокуратурата за пране на пар...

11:29 | 18 Юли 2018 г.
ГЕРБ дава на прокуратурата и НАП депутатката от БСП за България Елена Йончева. Такъв сигнал внасят Антон Тодоров и Делян Добрев, обявиха ...
наливна бира, цигари
10:36 | 18 Юли 2018 г.

И наливната бира изгоря с бездимните цигари, сложи...

10:36 | 18 Юли 2018 г.
Мнозинството в парламента вдигна акциза на бездимните цигари. Наливната бира пък ще е с бандерол. Това стана с приемането на законопроект...
10:15 | 18 Юли 2018 г.

БСП ще подкрепи премиера, ГЕРБ: Вие сте "Рекламна ...

10:15 | 18 Юли 2018 г.
БСП ще подкрепи премиера Бойко Борисов срещу вдигането на акциза на бездимните цигари. От ГЕРБ ги скастриха, че се държат като рекламни а...
Йордан Цонев
09:29 | 18 Юли 2018 г.

ДПС няма да подкрепи вдигането на акциза на бездим...

09:29 | 18 Юли 2018 г.
ДПС няма да подкрепи вдигането на акциза на бездимните цигари. Това заяви по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на движението Йор...

гледай на живо

18.07.2018
  • в момента
    Денят на живо
  • 23:30
    Патарински LIVE