Окончателно! Парламентът избира шефа на комисия "Антикорупция"

Това е закон за защита на корупцията, скочи соцлидерката

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради
Източник: Канал 3

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради "дебилите"

Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене парламентът да избира шефа на комисията "Антикорупция", както е предложението на управляващите.

БСП искаше в свой законопроект това назначение да е в прерогативите на президента, за да е независимо от управляващите, но това не бе прието на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че така властта ще назначава онези, които трябва да я проверяват.

На този аргумент Тома Биков от ГЕРБ противопостави виждането, че президентът е много по-политически орган от изпълнителната власт, защото от него нищо конкретно не зависи.

"С цялото ми уважение, президентът цяла година не може директор на пресцентъра си да назначи, вие искате на антикорупционната комисия да назначи", направи намеци Биков.

"Това не е закон за борба с корупцията, това е закон за защита на корупцията", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като престъпление, а като административно нарушение. "Управляващата партия ще избира хората, които ще я проверяват, но златният пръст на Марешки ще реши", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма условие да са непременно юристи. Това провокира ирония у червените.

"Представете си, че един от тях е завършил Художествената академия и е работил 10 г. като учител, а друг - Музикалната консерватория. Каква компетентност ще имат те в тази комисия?!", възмути се соцдепутатът Тодор Байчев. Съпартиецът му Крум Зарков пък продължи ироничната линия с вметката: "Както сме тръгнали, нека парламентът да избира и съдиите."

Бъдещият шеф на антикорупционното звено трябва да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е задължително да е юрист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за одобрение, това не е изскване. Всеки член на въпросната "Антикорупция" може да бъде предсрочно освободен по искане на една пета от народните представители, гласуваха още депутатите.

Народните представители стигнаха само до 13-ти параграф на закона и приключиха с гласуването заради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта парламентът трябва да продължи с обсъждането на закона на второ четене.

Етикети: корупция
Емил Христов
17:56 | 24 Април 2018 г.

ГЕРБ категорични: Емил Христов няма да подава оста...

17:56 | 24 Април 2018 г.
Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов няма да подава оставка. Това категорично обявиха от ГЕРБ, след като по-рано дн...
14:23 | 24 Април 2018 г.

БСП внася искането на оставката на Емил Христов

14:23 | 24 Април 2018 г.
БСП за трети пореден път поиска оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов заради недопускането на хора с увреждания до ср...
15:55 | 23 Април 2018 г.

Сидеров: Правителство и президент трябва да са в с...

15:55 | 23 Април 2018 г.
Не вярвам президентът да е предложил излизане от ЕС и НАТО. По-скоро се търси някакъв начин да се удари черен печат върху Радев. Предпола...
Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите
13:23 | 22 Април 2018 г.

Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санира...

13:23 | 22 Април 2018 г.
Ако предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати и ваканции е надлежно входирано в деловодството на Народното събрание то щ...
Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
13:09 | 22 Април 2018 г.

Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу презид...

13:09 | 22 Април 2018 г.
ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев и БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР в коментар за проведени...
12:39 | 21 Април 2018 г.

Цветан Цветанов: Харчи колкото си изкарал, ето фил...

12:39 | 21 Април 2018 г.
Икономическият растеж и рекордният БВП ни дава възможност да отделяме повече средства за различните сфери – отбрана, образование, п...

гледай на живо

24.04.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Денят на живо
 • 23:30
  Патарински LIVE