Окончателно! Парламентът избира шефа на комисия "Антикорупция"

Това е закон за защита на корупцията, скочи соцлидерката

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради
Източник: Канал 3

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради "дебилите"

Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене парламентът да избира шефа на комисията "Антикорупция", както е предложението на управляващите.

БСП искаше в свой законопроект това назначение да е в прерогативите на президента, за да е независимо от управляващите, но това не бе прието на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че така властта ще назначава онези, които трябва да я проверяват.

На този аргумент Тома Биков от ГЕРБ противопостави виждането, че президентът е много по-политически орган от изпълнителната власт, защото от него нищо конкретно не зависи.

"С цялото ми уважение, президентът цяла година не може директор на пресцентъра си да назначи, вие искате на антикорупционната комисия да назначи", направи намеци Биков.

"Това не е закон за борба с корупцията, това е закон за защита на корупцията", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като престъпление, а като административно нарушение. "Управляващата партия ще избира хората, които ще я проверяват, но златният пръст на Марешки ще реши", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма условие да са непременно юристи. Това провокира ирония у червените.

"Представете си, че един от тях е завършил Художествената академия и е работил 10 г. като учител, а друг - Музикалната консерватория. Каква компетентност ще имат те в тази комисия?!", възмути се соцдепутатът Тодор Байчев. Съпартиецът му Крум Зарков пък продължи ироничната линия с вметката: "Както сме тръгнали, нека парламентът да избира и съдиите."

Бъдещият шеф на антикорупционното звено трябва да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е задължително да е юрист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за одобрение, това не е изскване. Всеки член на въпросната "Антикорупция" може да бъде предсрочно освободен по искане на една пета от народните представители, гласуваха още депутатите.

Народните представители стигнаха само до 13-ти параграф на закона и приключиха с гласуването заради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта парламентът трябва да продължи с обсъждането на закона на второ четене.

Етикети: корупция
Само депутати от комисията по отбрана останаха в пленарната зала
18:03 | 23 Януари 2018 г.

След 5 часа дебати: Парламентът гласува вот на нед...

18:03 | 23 Януари 2018 г.
След 5 часа дебати депутатите си казаха, каквото имат, на тема корупция и как се борим у нас с нея. Така, самото гласуване на вота на...
17:32 | 23 Януари 2018 г.

Цветанов: При управление на БСП контрабандата е с ...

17:32 | 23 Януари 2018 г.
Във връзка с отсъствието на министър-председателя Бойко Борисов от днешния дебат в НС за вота на недоверие на БСП, шефът на ПГ на ГЕРБ Цв...
16:43 | 23 Януари 2018 г.

Симеонов обиди Нинова на Анита Мейзер: От глупави ...

16:43 | 23 Януари 2018 г.
Вицепремиерът Валери Симеонов взриви мира в пленарната зала по време на дебатите по вота на недоверие за корупцията на кабинета. Той напа...
15:08 | 23 Януари 2018 г.

Лъчезар Иванов: Държавникът Бойко Борисов без стра...

15:08 | 23 Януари 2018 г.
Депутатът Лъчезар Иванов потърси генезиса на корупцията в минали управления на БСП, направи препратка към "Техноимпекс" и участ...
14:26 | 23 Януари 2018 г.

Марешки алтернативно: Ще гласувам с третата си час...

14:26 | 23 Януари 2018 г.
Лидерът на Воля Веселин Марешки разсмя пленарната зала с изказването си за корупцията. Той се пробва да захапе Корнелия Нинова за изказва...
дебати по вота на недоверие, Цецка Цачева
14:08 | 23 Януари 2018 г.

Цачева: Гражданите няма да повярват на БСП, че каб...

14:08 | 23 Януари 2018 г.
"Българските граждани няма да ви повярват, че нищо не се прави от кабинета Борисов срещу корупцията", отвърна на Корнелия Нинов...

гледай на живо

24.01.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Кухнята на Звездев
 • 06:30
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Парламентът на живо