Окончателно! Парламентът избира шефа на комисия "Антикорупция"

Това е закон за защита на корупцията, скочи соцлидерката

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради
Източник: Канал 3

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради "дебилите"

Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене парламентът да избира шефа на комисията "Антикорупция", както е предложението на управляващите.

БСП искаше в свой законопроект това назначение да е в прерогативите на президента, за да е независимо от управляващите, но това не бе прието на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че така властта ще назначава онези, които трябва да я проверяват.

На този аргумент Тома Биков от ГЕРБ противопостави виждането, че президентът е много по-политически орган от изпълнителната власт, защото от него нищо конкретно не зависи.

"С цялото ми уважение, президентът цяла година не може директор на пресцентъра си да назначи, вие искате на антикорупционната комисия да назначи", направи намеци Биков.

"Това не е закон за борба с корупцията, това е закон за защита на корупцията", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като престъпление, а като административно нарушение. "Управляващата партия ще избира хората, които ще я проверяват, но златният пръст на Марешки ще реши", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма условие да са непременно юристи. Това провокира ирония у червените.

"Представете си, че един от тях е завършил Художествената академия и е работил 10 г. като учител, а друг - Музикалната консерватория. Каква компетентност ще имат те в тази комисия?!", възмути се соцдепутатът Тодор Байчев. Съпартиецът му Крум Зарков пък продължи ироничната линия с вметката: "Както сме тръгнали, нека парламентът да избира и съдиите."

Бъдещият шеф на антикорупционното звено трябва да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е задължително да е юрист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за одобрение, това не е изскване. Всеки член на въпросната "Антикорупция" може да бъде предсрочно освободен по искане на една пета от народните представители, гласуваха още депутатите.

Народните представители стигнаха само до 13-ти параграф на закона и приключиха с гласуването заради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта парламентът трябва да продължи с обсъждането на закона на второ четене.

Етикети: корупция
18:26 | 23 Октомври 2018 г.

БСП поиска изслушване на Валери Симеонов в парламе...

18:26 | 23 Октомври 2018 г.
Подписахме искане утре първа точка в дневния ред на парламента да бъде изслушване на Валери Симеонов, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинов...
17:35 | 23 Октомври 2018 г.

Вместо извинение: Валери Симеонов не е изрод - не ...

17:35 | 23 Октомври 2018 г.
Валери Симеонов разясни за кого са се отнасяли скандалните му реплики за "кресливите жени" и "уж болните деца". До мо...
Красимир Каракачанов, Валери Симеонов
17:02 | 23 Октомври 2018 г.

Каракачанов застана зад Валери Симеонов, за да не ...

17:02 | 23 Октомври 2018 г.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов застана зад Валери Симеонов и не поиска оставката му, както направи Волен Сидеров. "Една о...
15:00 | 23 Октомври 2018 г.

Заседанието на Патриотите без Волен Сидеров

15:00 | 23 Октомври 2018 г.
Заседанието на лидерите на Обединени патриоти се провежда без участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той не пристигн...
19:35 | 22 Октомври 2018 г.

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеоно...

19:35 | 22 Октомври 2018 г.
Думите на Борисов, че ако поиска оставката на Валери Симеонов, правителството ще падне, са по-цинични дори от тези на Симеонов за децата ...
18:27 | 22 Октомври 2018 г.

Коалицията се събира утре за оставката на Валери С...

18:27 | 22 Октомври 2018 г.
Коалиционният съвет на ГЕРБ о Обединените патриоти се събира утре по казуса с поисканата оставка на Валери Симеонов не само от майките на...

гледай на живо

23.10.2018
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива