Окончателно! Парламентът избира шефа на комисия "Антикорупция"

Това е закон за защита на корупцията, скочи соцлидерката

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради
Източник: Канал 3

ГЕРБ поиска оставката на Иво Христов заради "дебилите"

Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене парламентът да избира шефа на комисията "Антикорупция", както е предложението на управляващите.

БСП искаше в свой законопроект това назначение да е в прерогативите на президента, за да е независимо от управляващите, но това не бе прието на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че така властта ще назначава онези, които трябва да я проверяват.

На този аргумент Тома Биков от ГЕРБ противопостави виждането, че президентът е много по-политически орган от изпълнителната власт, защото от него нищо конкретно не зависи.

"С цялото ми уважение, президентът цяла година не може директор на пресцентъра си да назначи, вие искате на антикорупционната комисия да назначи", направи намеци Биков.

"Това не е закон за борба с корупцията, това е закон за защита на корупцията", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като престъпление, а като административно нарушение. "Управляващата партия ще избира хората, които ще я проверяват, но златният пръст на Марешки ще реши", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма условие да са непременно юристи. Това провокира ирония у червените.

"Представете си, че един от тях е завършил Художествената академия и е работил 10 г. като учител, а друг - Музикалната консерватория. Каква компетентност ще имат те в тази комисия?!", възмути се соцдепутатът Тодор Байчев. Съпартиецът му Крум Зарков пък продължи ироничната линия с вметката: "Както сме тръгнали, нека парламентът да избира и съдиите."

Бъдещият шеф на антикорупционното звено трябва да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е задължително да е юрист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за одобрение, това не е изскване. Всеки член на въпросната "Антикорупция" може да бъде предсрочно освободен по искане на една пета от народните представители, гласуваха още депутатите.

Народните представители стигнаха само до 13-ти параграф на закона и приключиха с гласуването заради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта парламентът трябва да продължи с обсъждането на закона на второ четене.

Етикети: корупция
наливна бира, цигари
10:36 | 18 Юли 2018 г.

И наливната бира изгоря с бездимните цигари - слож...

10:36 | 18 Юли 2018 г.
Мнозинството в парламента вдигна акциза не само на бездимните цигари, но и на наливната бира, като й сложи бандерол. Това стана с приеман...
10:15 | 18 Юли 2018 г.

БСП ще подкрепи премиера, ГЕРБ: Вие сте "Рекламна ...

10:15 | 18 Юли 2018 г.
БСП ще подкрепи премиера Бойко Борисов срещу вдигането на акциза на бездимните цигари. От ГЕРБ ги скастриха, че се държат като рекламни а...
Йордан Цонев
09:29 | 18 Юли 2018 г.

ДПС няма да подкрепи вдигането на акциза на бездим...

09:29 | 18 Юли 2018 г.
ДПС няма да подкрепи вдигането на акциза на бездимните цигари. Това заяви по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на движението Йор...
Корнелия Нинова и Зита Гурмай
15:43 | 17 Юли 2018 г.

ПЕС идва в София да натиска БСП за Истанбулската к...

15:43 | 17 Юли 2018 г.
Лични кадри на Партията на европейските социалисти идват у нас да инспектират как спазваме правата на жените и децата, как се борим с нас...
Цветанов обяснява за кризата с чумата
12:32 | 17 Юли 2018 г.

Мнозинството: Има чума в България, мерките на БАБХ...

12:32 | 17 Юли 2018 г.
Действията на БАБХ са адекватни, навременни и съгласно българското законодателство. Чума в България има в 7 общини с общо 30 хил. животни...
Нинова и Стойнев поискаха оставката на Порожанов
10:56 | 17 Юли 2018 г.

Нинова поиска оставката на земеделския министър за...

10:56 | 17 Юли 2018 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов заради заразата с чумата по овцете и козите в Стран...

гледай на живо

18.07.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Телемаркет