Събориха ветото, социалистите сами зад президента

146 депутати гласуваха антикорупционния закон, 76 от БСП се обявиха против него

пленарна зала
Източник: Канал 3

Антикорупционното вето на президента бе съборено с мощно мнозинство от 146 гласа. Всички партии в НС подкрепиха закона и се обявиха срещу ветото.

Социалистите останаха сами и дадоха своите 76 гласа срещу създаването на новия антикорупционен орган по сегашния начин. Подкрепи ги един независим депутат.

Соцлидерката не спести язвителни намеци на ДПС, че са от опозицията, но подкрепят закона на управляващите. Воля също застанаха зад закона. В дискусията най-активни бяха социалистите, а най-пасивни - от ГЕРБ.

"Аз не вярвам на вашите клетви и заплахи, че този закон няма да проработи", отговори на обвиненията шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Цветанов пък обяви, че ГЕРБ ще отхвърли ветото, не защото вече се е наложила практиката БСП и президентът да играят в един отбор, докато управляващите били в националния тим.

По време на дебатите Волен Сидеров обвини "соросовите организации", че ни клепат пред ЕС за корупция.

"Ако оценката на външните медии е под въздействие на "соросоиди", да ви попитам дали 80% от гражданите и 80% от българския бизнес, който казва, че обществените поръчки са нагласени, "соросоиди" ли са?!", скочи Корнелия Нинова. Тя изведе и основния си аргумент - че законът погазвал принципа на разделението на властите, защото шефът на новия орган няма да се назначава от президента.

Според нас ще се получи закон, който може да работи, нека да му дадем една година, призова Хамид Хамид от ДПС

с предложението след това да се ревизира, ако се наложи. Той аргументира позицията на движението: "Опитахме да направим по-добър законопроект, като внасяхме предложения. Някои се приеха, други - не. Дали е съвършен законът, ще видим", каза той.

И отхвърли резервите на БСП: "Аз не съм съгласен с констатацията от тази трибуна, че този закон няма да проработи. Както и констатацията "Нямате воля за борба с корупцията". Това не са юридически аргументи, може би колегите са имали среща с хора, които предсказват бъдещето. Нека да дадем шанс на закона да проработи", каза той. ДПС е готово отново да внася предложения, ако някъде има противоречия в закона.

От Воля също застанаха зад закона. Лидерът на партията Веселин Марешки предрече, че антикорупционният закон ще пази управляващите и всички следващи да не бъркат в кацата с меда, където, надявал се, не бъркат голяма част от днешните депутати.

 

Цвета Караянчева
19:16 | 16 Октомври 2018 г.

Караянчева: Румен Радев казва А, но не довършва до...

19:16 | 16 Октомври 2018 г.
"Странно е, защото аз видях мотивите и те са на тема, която в момента е подложена на дебат, но не е влязла в НС, в крайна сметка мот...
телевизия АЛФА
14:13 | 16 Октомври 2018 г.

Волен Сидеров сам спрял телевизията на Атака?

14:13 | 16 Октомври 2018 г.
Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров сам е спрял партийната телевизия "Алфа" - такива подозрения се завъртяха в публичн...
Валери Симеонов с кървава позиция за оставките, обявява дали излиза от властта утре
19:01 | 15 Октомври 2018 г.

Валери Симеонов: Няма никакъв шанс да влезем в коа...

19:01 | 15 Октомври 2018 г.
Коалицията на Обединени патриоти още я има. Има странни процеси за някаква нова коалиция, но обществото не я приема еднозначно. Тази ...
Трибунка ГЕРБ за небостъргачите
 архив
16:44 | 15 Октомври 2018 г.

Александър Иванов: За ГЕРБ здравеопазването е прио...

16:44 | 15 Октомври 2018 г.
Обсъждането на вота на недоверие на БСП в парламента ще бъде тази или другата седмица, стана ясно от изявление на управляващите. ГЕРБ при...
15:52 | 15 Октомври 2018 г.

БСП внесе вота на недоверие за провал на кабинета ...

15:52 | 15 Октомври 2018 г.
БСП внесе вота на недоверие към правителството. Голяма част от парламентарната група придружи лидера Корнелия Нинова до деловодството на ...
08:31 | 15 Октомври 2018 г.

Властта отново отложи Коалиционния съвет

08:31 | 15 Октомври 2018 г.
И днес няма да се събира Коалиционният съвет, съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по Нова телевизия. По думите му н...

гледай на живо

17.10.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини