Истанбулската конвенция влезе в Народното събрание малко преди Юнкер

Патриотите искаха месец отсрочка, но ГЕРБ бърза да я вкара в дневния ред

Цвета Караянчева, Юнкер
Източник: Канал 3

Цвета Караянчева, Юнкер

Истанбулската конвенция вече е депозирана в деловодството на Народното събрание, провери Канал 3. Това стана по обед, малко преди пристигането на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

за срещата с парламентарния председател Цвета Караянчева, лидерите на парламентарните групи и Председателския съвет, която тече в момента. Точно със старта на срещата на Караянчева и Юнкер в кабинета на председателя, конвенцията бе качена и на парламентарния сайт.

Конвенцията, която за едни се бори само и единствено с насилието върху жените, а за други отваря вратата за третия пол, разбуни мира в почти всички парламентарни групи.

Най-напред това стана в мнозинството, в което Обединените патриоти настояваха пред ГЕРБ за поне месец отсрочка и уталожване на страстите.

ГЕРБ обаче не са съгласни да протакат и бързат да я приемат. Затова и се готвят да я вкарат в дневния ред на парламентарните комисии още следващата седмица, научи още Канал 3.

От управляващата партия са категорични, че конвенцията ще мине през пленарната зала, докато колегите им от ОП се кълнат, че те ще гласуват против нея. Конвенцията ще бъде приета, почти сме убедили Патриотите, коментираха от ГЕРБ.

През това време в стаите на ПГ на ОП обсъждаха подозренията си, че  вицепремиерът Валери Симеонов е поддал и почти се е договорил с ГЕРБ зад гърба им за подкрепа. От ВМРО и "Атака" обаче са категорични, че техните народни представители няма да се огънат на натиска на коалиционния партньор. Симеонов има седем народни представители, които ще гласуват, както той поиска, останалите са твърдо против.

Евродепутатите от всички цветове пък са другото лоби за конвенцията, с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който единствен не я е подкрепил.

Драми зреят и в БСП, която на пленум утре трябва да потвърди решението на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите се позовават на становище на външния министър Кристиан Вигенин от 2014 г., когато е обяснил на парламентарната група, че България е против ратификацията заради наличие на двусмислени и спорни текстове в документа.

Очаква се лично президентът на ПЕС Сергей Станишев да поведе отпора срещу Корнелия Нинова и поддръжниците на тезата, че не трябва да се приема спорната конвенция. Станишев си пристигал специално от Брюксел, за да се пребори за подкрепа на конвенцията, за чието създаване е работил, разкриха социалисти.

И подкрепят думите си с позицията на бившия евродепутат Илияна Йотова, която зае категоричн становище, различно от президентските резерви. "Е, ама тя вече не е в БСП", коментират сега разнобоя от партията.

Позиция нямат още и в ДПС, където също се води спор за това дали да подкрепят конвенцията и на заседанието на групата във вторник окончателно решение не е било взето.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали въпроса, но шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев е категоричен, че ще поиска становище от Светия синод и Главното мюфтийство преди документът да влезе за обсъждане в комисиите.

За колегата му от групата Георги Марков пък отдавна се знае, че е против.

Теодор Захов, Капитал
15:49 | 20 Септември 2018 г.

Капиталци похвалиха закона на Пеевски, Цонев, Хами...

15:49 | 20 Септември 2018 г.
Изненадващо, по време на дискусията в парламента представителите на медийния кръг "Капитал" похвалиха законопроекта на депутати...
Йордан Цонев потвърди позицията на ДПС 7
15:20 | 20 Септември 2018 г.

Цонев за закона за медийното осветляване: Да бъде ...

15:20 | 20 Септември 2018 г.
Трябва да бъде ясно кой - кой е в медиите, заяви зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дискусията по законопроекта за медийнот...
14:42 | 20 Септември 2018 г.

Борисов отвърна на Радев: Най-сетне да си направи ...

14:42 | 20 Септември 2018 г.
Словесната престрелка между президента и премиера отново се изостри - след като Румен Радев отправи остри критики срещу Бойко Борисов за ...
Росен Желязков и Ивайло Московски
14:16 | 20 Септември 2018 г.

Московски оставя на Желязков стабилизирано БДЖ и п...

14:16 | 20 Септември 2018 г.
Ивайло Московски оставя на Росен Желязков стабилизирано БДЖ и предизвикателството Своге. "Контекстът за тази рокада не е от най-...
Петя Аврамова и Николай Нанков
13:32 | 20 Септември 2018 г.

Нанков зам.-министър на Аврамова? Двамата не потвъ...

13:32 | 20 Септември 2018 г.
Слух, че Николай Нанков ще стане зам.-министър на Петя Аврамова, обиколи кулоарите на НС веднага след гласуването на рокадите в кабинета....
12:42 | 20 Септември 2018 г.

Маринов прие поста през сълзи, Радев му подари тир...

12:42 | 20 Септември 2018 г.
"В работата си ще се ръководя от приемствеността. Ще се съсредоточа върху човешките ресурси и технологичното обновяване", бяха ...

гледай на живо

20.09.2018
 • в момента
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  Патарински LIVE