Истанбулската конвенция влезе в Народното събрание малко преди Юнкер

Патриотите искаха месец отсрочка, но ГЕРБ бърза да я вкара в дневния ред

Цвета Караянчева, Юнкер
Източник: Канал 3

Цвета Караянчева, Юнкер

Истанбулската конвенция вече е депозирана в деловодството на Народното събрание, провери Канал 3. Това стана по обед, малко преди пристигането на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

за срещата с парламентарния председател Цвета Караянчева, лидерите на парламентарните групи и Председателския съвет, която тече в момента. Точно със старта на срещата на Караянчева и Юнкер в кабинета на председателя, конвенцията бе качена и на парламентарния сайт.

Конвенцията, която за едни се бори само и единствено с насилието върху жените, а за други отваря вратата за третия пол, разбуни мира в почти всички парламентарни групи.

Най-напред това стана в мнозинството, в което Обединените патриоти настояваха пред ГЕРБ за поне месец отсрочка и уталожване на страстите.

ГЕРБ обаче не са съгласни да протакат и бързат да я приемат. Затова и се готвят да я вкарат в дневния ред на парламентарните комисии още следващата седмица, научи още Канал 3.

От управляващата партия са категорични, че конвенцията ще мине през пленарната зала, докато колегите им от ОП се кълнат, че те ще гласуват против нея. Конвенцията ще бъде приета, почти сме убедили Патриотите, коментираха от ГЕРБ.

През това време в стаите на ПГ на ОП обсъждаха подозренията си, че  вицепремиерът Валери Симеонов е поддал и почти се е договорил с ГЕРБ зад гърба им за подкрепа. От ВМРО и "Атака" обаче са категорични, че техните народни представители няма да се огънат на натиска на коалиционния партньор. Симеонов има седем народни представители, които ще гласуват, както той поиска, останалите са твърдо против.

Евродепутатите от всички цветове пък са другото лоби за конвенцията, с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който единствен не я е подкрепил.

Драми зреят и в БСП, която на пленум утре трябва да потвърди решението на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите се позовават на становище на външния министър Кристиан Вигенин от 2014 г., когато е обяснил на парламентарната група, че България е против ратификацията заради наличие на двусмислени и спорни текстове в документа.

Очаква се лично президентът на ПЕС Сергей Станишев да поведе отпора срещу Корнелия Нинова и поддръжниците на тезата, че не трябва да се приема спорната конвенция. Станишев си пристигал специално от Брюксел, за да се пребори за подкрепа на конвенцията, за чието създаване е работил, разкриха социалисти.

И подкрепят думите си с позицията на бившия евродепутат Илияна Йотова, която зае категоричн становище, различно от президентските резерви. "Е, ама тя вече не е в БСП", коментират сега разнобоя от партията.

Позиция нямат още и в ДПС, където също се води спор за това дали да подкрепят конвенцията и на заседанието на групата във вторник окончателно решение не е било взето.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали въпроса, но шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев е категоричен, че ще поиска становище от Светия синод и Главното мюфтийство преди документът да влезе за обсъждане в комисиите.

За колегата му от групата Георги Марков пък отдавна се знае, че е против.

10:02 | 23 Март 2018 г.

Симеонов погва рекламата на хазарт: Внушават, че м...

10:02 | 23 Март 2018 г.
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) осъществява проверка на рекламен клип за лотарийна игра, в който има съмнение, че участват...
Менда Стоянова в парламента
21:11 | 22 Март 2018 г.

Купуваме винетка от телефона! Отварят 500 терминал...

21:11 | 22 Март 2018 г.
Възможно е да купуваме винетки и от смартфона си. Законодателните промени, внесени от председателите на комисиите по финанси и транспорт ...
Окончателно: Година платен отпуск за осиновители на деца до 5 години
17:10 | 22 Март 2018 г.

Окончателно: Година платен отпуск за осиновители н...

17:10 | 22 Март 2018 г.
Работещите жени ще имат право на 1 година платен отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Това решиха еди...
09:40 | 22 Март 2018 г.

Ремонтират граничната ограда без конкурс, ОП я обя...

09:40 | 22 Март 2018 г.
Оградата по границата занапред ще бъде ремонтирана без конкурс, реши мнозинството с промени в закона за обществените поръчки на второ чет...
16:55 | 21 Март 2018 г.

И анкетната комисия за ЧЕЗ ще изслушва Разузнаване...

16:55 | 21 Март 2018 г.
Временната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелствата около сделката за ЧЕЗ ще изслушва ДАР, ДАНС и представител на финансово...
среща на депутати от македонския и българския парламент
13:56 | 21 Март 2018 г.

След 11 г. пауза: Македонски депутати в българския...

13:56 | 21 Март 2018 г.
Македонска парламентарна делегация е на посещение в българския парламент след 11-годишна пауза. Със ставане на крака и аплодисменти плена...

гледай на живо

23.03.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Телемаркет