Истанбулската конвенция влезе в Народното събрание малко преди Юнкер

Патриотите искаха месец отсрочка, но ГЕРБ бърза да я вкара в дневния ред

Цвета Караянчева, Юнкер
Източник: Канал 3

Цвета Караянчева, Юнкер

Истанбулската конвенция вече е депозирана в деловодството на Народното събрание, провери Канал 3. Това стана по обед, малко преди пристигането на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

за срещата с парламентарния председател Цвета Караянчева, лидерите на парламентарните групи и Председателския съвет, която тече в момента. Точно със старта на срещата на Караянчева и Юнкер в кабинета на председателя, конвенцията бе качена и на парламентарния сайт.

Конвенцията, която за едни се бори само и единствено с насилието върху жените, а за други отваря вратата за третия пол, разбуни мира в почти всички парламентарни групи.

Най-напред това стана в мнозинството, в което Обединените патриоти настояваха пред ГЕРБ за поне месец отсрочка и уталожване на страстите.

ГЕРБ обаче не са съгласни да протакат и бързат да я приемат. Затова и се готвят да я вкарат в дневния ред на парламентарните комисии още следващата седмица, научи още Канал 3.

От управляващата партия са категорични, че конвенцията ще мине през пленарната зала, докато колегите им от ОП се кълнат, че те ще гласуват против нея. Конвенцията ще бъде приета, почти сме убедили Патриотите, коментираха от ГЕРБ.

През това време в стаите на ПГ на ОП обсъждаха подозренията си, че  вицепремиерът Валери Симеонов е поддал и почти се е договорил с ГЕРБ зад гърба им за подкрепа. От ВМРО и "Атака" обаче са категорични, че техните народни представители няма да се огънат на натиска на коалиционния партньор. Симеонов има седем народни представители, които ще гласуват, както той поиска, останалите са твърдо против.

Евродепутатите от всички цветове пък са другото лоби за конвенцията, с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който единствен не я е подкрепил.

Драми зреят и в БСП, която на пленум утре трябва да потвърди решението на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите се позовават на становище на външния министър Кристиан Вигенин от 2014 г., когато е обяснил на парламентарната група, че България е против ратификацията заради наличие на двусмислени и спорни текстове в документа.

Очаква се лично президентът на ПЕС Сергей Станишев да поведе отпора срещу Корнелия Нинова и поддръжниците на тезата, че не трябва да се приема спорната конвенция. Станишев си пристигал специално от Брюксел, за да се пребори за подкрепа на конвенцията, за чието създаване е работил, разкриха социалисти.

И подкрепят думите си с позицията на бившия евродепутат Илияна Йотова, която зае категоричн становище, различно от президентските резерви. "Е, ама тя вече не е в БСП", коментират сега разнобоя от партията.

Позиция нямат още и в ДПС, където също се води спор за това дали да подкрепят конвенцията и на заседанието на групата във вторник окончателно решение не е било взето.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали въпроса, но шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев е категоричен, че ще поиска становище от Светия синод и Главното мюфтийство преди документът да влезе за обсъждане в комисиите.

За колегата му от групата Георги Марков пък отдавна се знае, че е против.

Крум Зарков
22:47 | 19 Януари 2018 г.

Крум Зарков: Моделът на управление е връщане към м...

22:47 | 19 Януари 2018 г.
Ще се съобразя с призива на Цветан Цветанов да чета повече. Аз няма да направя чест да повтарям името на управляващата партия. Това не е ...
Цветан Цветанов
22:25 | 19 Януари 2018 г.

Цветанов: Коалицията няма да се разпадне

22:25 | 19 Януари 2018 г.
България е във фокуса на цяла Европа. Европейските институции ни дават кредит на доверие. Това си пролича при изслушването на премиера Бо...
Волен Сидеров
22:00 | 19 Януари 2018 г.

Сидеров: Не знам как ще гласувам на вота на недове...

22:00 | 19 Януари 2018 г.
Не знам как ще гласувам на вота на недоверие. Това заяви лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти&quo...
Софийски университет
21:50 | 19 Януари 2018 г.

"Тайна полиция" в Софийския университет дебне за х...

21:50 | 19 Януари 2018 г.
"Тайна полиция" в Софийския университет дебне за хомофобия и трансфобия сред студентите в Софийския университет "Св. Климе...
Десислава Атанасова
19:35 | 19 Януари 2018 г.

Десислава Атанасова: Мотивите на БСП за вот на нед...

19:35 | 19 Януари 2018 г.
Вотът на недоверие ще бъде неуспешен. Той е несериозен. Причината е темата. Темата корупция е екзотична. Мотивите на БСП се базират на ве...
Финансистът Кирил Ананиев вече е здравен министър
14:26 | 19 Януари 2018 г.

Ананиев: Общинските болници са ни важни, ще направ...

14:26 | 19 Януари 2018 г.
Здравният министър заяви, че общинските болници са важно звено в здравната система и ще направи възможното за спасяването им. Припомняме,...

гледай на живо

20.01.2018
 • в момента
  Новини
 • 15:15
  Топ шоп
 • 15:30
  Патарински LIVE
 • 16:00
  Четвърта инстанция