Истанбулската конвенция влезе в Народното събрание малко преди Юнкер

Патриотите искаха месец отсрочка, но ГЕРБ бърза да я вкара в дневния ред

Цвета Караянчева, Юнкер
Източник: Канал 3

Цвета Караянчева, Юнкер

Истанбулската конвенция вече е депозирана в деловодството на Народното събрание, провери Канал 3. Това стана по обед, малко преди пристигането на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер

за срещата с парламентарния председател Цвета Караянчева, лидерите на парламентарните групи и Председателския съвет, която тече в момента. Точно със старта на срещата на Караянчева и Юнкер в кабинета на председателя, конвенцията бе качена и на парламентарния сайт.

Конвенцията, която за едни се бори само и единствено с насилието върху жените, а за други отваря вратата за третия пол, разбуни мира в почти всички парламентарни групи.

Най-напред това стана в мнозинството, в което Обединените патриоти настояваха пред ГЕРБ за поне месец отсрочка и уталожване на страстите.

ГЕРБ обаче не са съгласни да протакат и бързат да я приемат. Затова и се готвят да я вкарат в дневния ред на парламентарните комисии още следващата седмица, научи още Канал 3.

От управляващата партия са категорични, че конвенцията ще мине през пленарната зала, докато колегите им от ОП се кълнат, че те ще гласуват против нея. Конвенцията ще бъде приета, почти сме убедили Патриотите, коментираха от ГЕРБ.

През това време в стаите на ПГ на ОП обсъждаха подозренията си, че  вицепремиерът Валери Симеонов е поддал и почти се е договорил с ГЕРБ зад гърба им за подкрепа. От ВМРО и "Атака" обаче са категорични, че техните народни представители няма да се огънат на натиска на коалиционния партньор. Симеонов има седем народни представители, които ще гласуват, както той поиска, останалите са твърдо против.

Евродепутатите от всички цветове пък са другото лоби за конвенцията, с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който единствен не я е подкрепил.

Драми зреят и в БСП, която на пленум утре трябва да потвърди решението на Изпълнителното бюро на партията. Социалистите се позовават на становище на външния министър Кристиан Вигенин от 2014 г., когато е обяснил на парламентарната група, че България е против ратификацията заради наличие на двусмислени и спорни текстове в документа.

Очаква се лично президентът на ПЕС Сергей Станишев да поведе отпора срещу Корнелия Нинова и поддръжниците на тезата, че не трябва да се приема спорната конвенция. Станишев си пристигал специално от Брюксел, за да се пребори за подкрепа на конвенцията, за чието създаване е работил, разкриха социалисти.

И подкрепят думите си с позицията на бившия евродепутат Илияна Йотова, която зае категоричн становище, различно от президентските резерви. "Е, ама тя вече не е в БСП", коментират сега разнобоя от партията.

Позиция нямат още и в ДПС, където също се води спор за това дали да подкрепят конвенцията и на заседанието на групата във вторник окончателно решение не е било взето.

В ПГ на ГЕРБ не са обсъждали въпроса, но шефът на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев е категоричен, че ще поиска становище от Светия синод и Главното мюфтийство преди документът да влезе за обсъждане в комисиите.

За колегата му от групата Георги Марков пък отдавна се знае, че е против.

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
18:22 | 11 Декември 2018 г.

Нинова отрича, че Станишев няма да води листата

18:22 | 11 Декември 2018 г.
Задкулисието стояло зад интригата, че Корнелия Нинова не иска преизбрания за трети път президент на ПЕС Сергей Станишев няма да е водач н...
17:47 | 11 Декември 2018 г.

Данаил Кирилов: Груба агресия на Лозан Панов, опит...

17:47 | 11 Декември 2018 г.
Промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внесе председателят на правната комиси...
Шандор Пинтер и Цветан Цветанов
17:03 | 11 Декември 2018 г.

Унгарски министър пред Цветанов: Унгария винаги ви...

17:03 | 11 Декември 2018 г.
Унгария винаги е подкрепяла България за Шенген, каза вътрешният министър Шандор Пинтер пред зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов на работна ...
Корнелия Нинова и Сергей Станишев
13:54 | 11 Декември 2018 г.

БСП поздрави Станишев на петия ден, нямало конфлик...

13:54 | 11 Декември 2018 г.
На петия ден от преизбирането му БСП поздрави новия-стар президент на ПЕС Сергей Станишев, който е и бивш лидер на столетницата. Нинова н...
Драгомир Стойнев
13:46 | 11 Декември 2018 г.

В БСП възмутени: Властта раздаде 118 млн. бонуси н...

13:46 | 11 Декември 2018 г.
Правителството е раздало 118 мл. лв. бонуси в края на годината на държавната администрация "за добре свършената работа", възмут...
Петър Москов
11:01 | 11 Декември 2018 г.

Подсъдимият Москов прави консервативна партия, виж...

11:01 | 11 Декември 2018 г.
Бившият здравен министър Петър Москов, бивш реформатор и натирен от ДСБ ще прави своя консервативна партия в началото на следващата годин...

гледай на живо

12.12.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини