БСП зачеркна Истанбулската конвенция след 5-часов спор

61 социалисти я отхвърлиха, 25 се обявиха за ратификацията в парламента

Нинова май преигра: Захапа Борисов с негово изказване за смъртта на майка му
Източник: БГНЕС

Нинова май преигра: Захапа Борисов с негово изказване за смъртта на майка му

БСП стъпка Истанбулската конвенция и след петчасови разгорещени дебати взе решение - няма да подкрепи ратификацията й в Народното събрание.

61 социалисти застанаха зад позицията на соцръководството против конвенцията.

25 поискаха БСП да я ратифицира, а 7 се въздържаха. Гласуването дойде след изтощителна и незапомнена дискусия в киносалона на "Позитано" 20.

ПГ на „БСП за България“ не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно - това приеха социалистите.

По отношение на борбата с насилието над жени те включиха в позицията си редица законодателни мерки, които да инициира БСП с промени в назаказателните закони в посока на строго преследване и наказание за насилниците,

а домашното насилие да бъде инкриминирано. Да се инкриминира преследването като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, да се криминализират насилствените бракове и принудителното съжителство на съпружески начала, предлагат още от БСП.

Според тях е наложително да се засили и наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие с по-високи санкции за насилниците. Изграждането на кризисни центрове във всеки областен град за жертви на насилие и това да стане държавен ангажимент, решиха още социалистите.

По-рано соцлидерът Корнелия Нинова и президентът на ПЕС Сергей Станишев влязоха в пряк двубой с противоположни тези. Нинова защити разбирането, че БСП подкрепя борбата с насилието срещу жени, но не може да подкрепи документ с неизчистена дефиниция за пол и двусмислен текст.

Президентът на ПЕС Станишев пък напомни, че ако социалистите не подкрепят конвенцията, това няма да се приеме с добро око. Той изреди и поне четири примера за жени, станали жертва на домашно насилие от началото на годината. Опитал се да мотивира нуждата от ратификация с аргумента, че в 80 на сто от населението виждали ролята на жената до печката.

Зад него застана друг евродепутат - Георги Пирински заедно с дъщеря си Ана Пиринска. Михаил Миков и Ангел Найденов също са подкрепил приемането на конвенцията.

Найденов заявил, че по обясними причини ще се въздържи да застане зад становището на омбудсмана, но призовал да дадат рамо на това на вицепрезидента Илияна Йотова, която от 2004 г. работи за конвенцията.

Други знакови социалисти заеха позицията на Корнелия Нинова, като депутатът Стоян Мирчев, който предупредил за опасностите, заложени в документа и посочил,че вече в едно столично училище всеки месец карали децата да обуват различни чорапи в знак на толерантност към различните

Кристиан Вигенин пък обявил, че конвенцията не е неговата тема, още повече, че като външен министър през 2014 г. той е защитил позицията, че България гледа на документа с резерви и няма да го подкрепи заради двусмислие в някои текстове. Вигенин добавил, че няма причина да отстъпи от старата си позиция и няма как да подкрепя подобен документ.

В залата някой подхвърлил "Защо няма художествена гимнастика за мъже?", а друг социалист настоял гласуването за конвенцията да бъде поименно, за да се видят всички тези, които ще я подкрепят.

Истанбулската конвенция вече е внесена от МС в парламента и предстои другата седмица да се разпредели по комисии. Тя разбуни както партиите в коалицията, така и министрите в кабинета без оглед на партийна принадлежност и вдигна напрежението ътре в самите парламентарни групи и на управляващи, и на опозиция заради спорните текстове.

Социалистите приеха и позиция за Пирин и застрояването на планинските курорти, в която посочват, че са за развитие на зимния туризъм, но против обслужване на корпоративни интереси и нарушаване на законодателството.

Останалите точки от дневния ред на заседанието бяха отложени заради твърде напредналото време и рекодните 5 часа, посветени само на притесненията около нахлуването на "третия пол".

В началото на пленума пък соцлидерът Корнелия Нинова награди проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски във връзка с техния юбилей - съответно 80-годишнината на именития хирург и 75-годишнината на любимия актьор.

Инициативата на ИБ на БСП бе потвърдена с единодушно решение на НС днес. Двамата видни социалисти получиха Почетния знак на партията и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

14:23 | 24 Април 2018 г.

БСП внася искането на оставката на Емил Христов

14:23 | 24 Април 2018 г.
БСП за трети пореден път поиска оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов заради недопускането на хора с увреждания до ср...
15:55 | 23 Април 2018 г.

Сидеров: Правителство и президент трябва да са в с...

15:55 | 23 Април 2018 г.
Не вярвам президентът да е предложил излизане от ЕС и НАТО. По-скоро се търси някакъв начин да се удари черен печат върху Радев. Предпола...
Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите
13:23 | 22 Април 2018 г.

Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санира...

13:23 | 22 Април 2018 г.
Ако предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати и ваканции е надлежно входирано в деловодството на Народното събрание то щ...
Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
13:09 | 22 Април 2018 г.

Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу презид...

13:09 | 22 Април 2018 г.
ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев и БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР в коментар за проведени...
12:39 | 21 Април 2018 г.

Цветан Цветанов: Харчи колкото си изкарал, ето фил...

12:39 | 21 Април 2018 г.
Икономическият растеж и рекордният БВП ни дава възможност да отделяме повече средства за различните сфери – отбрана, образование, п...
Каракачанов успокои: Няма заплаха за националната сигурност
14:22 | 20 Април 2018 г.

Каракачанов: Темата Крим за руснаците е като Макед...

14:22 | 20 Април 2018 г.
"Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи. Самият КСНС имаше и бурна, и спокойна част...

гледай на живо

24.04.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  Новини
 • 19:00
  Патарински LIVE
 • 19:30
  Новини