БСП зачеркна Истанбулската конвенция след 5-часов спор

61 социалисти я отхвърлиха, 25 се обявиха за ратификацията в парламента

Нинова май преигра: Захапа Борисов с негово изказване за смъртта на майка му
Източник: БГНЕС

Нинова май преигра: Захапа Борисов с негово изказване за смъртта на майка му

БСП стъпка Истанбулската конвенция и след петчасови разгорещени дебати взе решение - няма да подкрепи ратификацията й в Народното събрание.

61 социалисти застанаха зад позицията на соцръководството против конвенцията.

25 поискаха БСП да я ратифицира, а 7 се въздържаха. Гласуването дойде след изтощителна и незапомнена дискусия в киносалона на "Позитано" 20.

ПГ на „БСП за България“ не подкрепя ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно - това приеха социалистите.

По отношение на борбата с насилието над жени те включиха в позицията си редица законодателни мерки, които да инициира БСП с промени в назаказателните закони в посока на строго преследване и наказание за насилниците,

а домашното насилие да бъде инкриминирано. Да се инкриминира преследването като поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, да се криминализират насилствените бракове и принудителното съжителство на съпружески начала, предлагат още от БСП.

Според тях е наложително да се засили и наказателната отговорност за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие с по-високи санкции за насилниците. Изграждането на кризисни центрове във всеки областен град за жертви на насилие и това да стане държавен ангажимент, решиха още социалистите.

По-рано соцлидерът Корнелия Нинова и президентът на ПЕС Сергей Станишев влязоха в пряк двубой с противоположни тези. Нинова защити разбирането, че БСП подкрепя борбата с насилието срещу жени, но не може да подкрепи документ с неизчистена дефиниция за пол и двусмислен текст.

Президентът на ПЕС Станишев пък напомни, че ако социалистите не подкрепят конвенцията, това няма да се приеме с добро око. Той изреди и поне четири примера за жени, станали жертва на домашно насилие от началото на годината. Опитал се да мотивира нуждата от ратификация с аргумента, че в 80 на сто от населението виждали ролята на жената до печката.

Зад него застана друг евродепутат - Георги Пирински заедно с дъщеря си Ана Пиринска. Михаил Миков и Ангел Найденов също са подкрепил приемането на конвенцията.

Найденов заявил, че по обясними причини ще се въздържи да застане зад становището на омбудсмана, но призовал да дадат рамо на това на вицепрезидента Илияна Йотова, която от 2004 г. работи за конвенцията.

Други знакови социалисти заеха позицията на Корнелия Нинова, като депутатът Стоян Мирчев, който предупредил за опасностите, заложени в документа и посочил,че вече в едно столично училище всеки месец карали децата да обуват различни чорапи в знак на толерантност към различните

Кристиан Вигенин пък обявил, че конвенцията не е неговата тема, още повече, че като външен министър през 2014 г. той е защитил позицията, че България гледа на документа с резерви и няма да го подкрепи заради двусмислие в някои текстове. Вигенин добавил, че няма причина да отстъпи от старата си позиция и няма как да подкрепя подобен документ.

В залата някой подхвърлил "Защо няма художествена гимнастика за мъже?", а друг социалист настоял гласуването за конвенцията да бъде поименно, за да се видят всички тези, които ще я подкрепят.

Истанбулската конвенция вече е внесена от МС в парламента и предстои другата седмица да се разпредели по комисии. Тя разбуни както партиите в коалицията, така и министрите в кабинета без оглед на партийна принадлежност и вдигна напрежението ътре в самите парламентарни групи и на управляващи, и на опозиция заради спорните текстове.

Социалистите приеха и позиция за Пирин и застрояването на планинските курорти, в която посочват, че са за развитие на зимния туризъм, но против обслужване на корпоративни интереси и нарушаване на законодателството.

Останалите точки от дневния ред на заседанието бяха отложени заради твърде напредналото време и рекодните 5 часа, посветени само на притесненията около нахлуването на "третия пол".

В началото на пленума пък соцлидерът Корнелия Нинова награди проф. Стефан Данаилов и проф. Радослав Гайдарски във връзка с техния юбилей - съответно 80-годишнината на именития хирург и 75-годишнината на любимия актьор.

Инициативата на ИБ на БСП бе потвърдена с единодушно решение на НС днес. Двамата видни социалисти получиха Почетния знак на партията и за своята дългогодишна партийна и политическа дейност.

Цвета Караянчева и Валентин Радев пред блока на Босия
16:34 | 16 Юли 2018 г.

Караянчева и Радев отидоха на крака в дома на Боси...

16:34 | 16 Юли 2018 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха на крака в дома на Николай Колев-Босия,...
Босия пред Народноот събрание
16:05 | 16 Юли 2018 г.

Босия не дойде, чакат го министър и председател на...

16:05 | 16 Юли 2018 г.
Николай Колев-Босия не дойде в Народното събрание, където имаше насрочена среща за 15.30 часа. Той бе поканен от председателя на парл...
15:55 | 16 Юли 2018 г.

Бетина Жотева осъди на 7000 лв. за клевета депутат...

15:55 | 16 Юли 2018 г.
Членът на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева съобщи във Фейсбук страницата си, че е осъдила депутата от БСП Алекса...
11:58 | 15 Юли 2018 г.

Нинова: Пускаме спешно жалба до прокуратурата, иск...

11:58 | 15 Юли 2018 г.
БСП пуска жалба до прокуратурата заради умъртвените животни в Ямболско. Това обявиха от пресцентъра на партията, след като днес лидерът К...
Вежди Рашидов и Надежда Огойска
11:23 | 15 Юли 2018 г.

Рашидов дари 3000 лв. за дъщерята на поетесата Мар...

11:23 | 15 Юли 2018 г.
Вежди Рашидов дари 3000 лв. за операцията на онкоболната Надежда Огойска, дъщеря на поетесата Маргарита Петкова. Двамата с майка й с...
17:30 | 14 Юли 2018 г.

Нинова: Посещението на министър Порожанов е закъсн...

17:30 | 14 Юли 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изригна в социалната мрежа по повод чистката на овце и кози заради огнище с чума в селата в Странджа. Там ...

гледай на живо

17.07.2018
 • в момента
  Новини
 • 01:00
  Патарински LIVE
 • 01:30
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев