След 5 часа дебати: Парламентът гласува вот на недоверие в четвъртък сутринта

БСП и ДПС се обявиха против кабинета "Борисов"3, към управляващите се присъедини Воля

Само депутати от комисията по отбрана останаха в пленарната зала
Източник: Канал 3

Само депутати от комисията по отбрана останаха в пленарната зала

След 5 часа дебати депутатите си казаха, каквото имат, на тема корупция и как се борим у нас с нея.

Така, самото гласуване на вота на недоверие срещу кабинета "Борисов"3 ще бъде гласуван в четвъртък сутринта от 9.00 часа като първа точка в дневния ред.

По правилник един вот на недоверие се гласува най-рано 24 часа след финала на дебатите в пленарната зала.

Дебатите се проведоха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, заради което от БСП нееднократно призоваха да бъде поканен. Парламентарният председател Цвета Караянчева обяви, че той има важни международни срещи. Една от беше с руския посланик Макаров, стана ясно от съобщение на пресцентъра на МС.

Социалистите поведоха дебатите като вносители на вота на недоверие и ораторите им не подминаха нито една сфера на живота с примери за корупция. Нинова дори обяви, че отсъствието на Борисов е само по себе си вече признание за корупция.

ДПС, които не са съвносители, обаче потвърдиха, че ще гласуват срещу кабинета "Борисов"3.

От движението обърнаха специално внимание на корупцията в здравеопазването. Парите под масата са 70 процента при ражданията, 60 процента при хранене, обличане на пациенти, това е така наречената малка корупция в здравеопазването, посочи зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер. Ти припомни, че корупцията в здравеопазването е на челното второ място след тази в митниците, според данни от проучванията. Джафер даде най-яркия пример - онези 1,3 милиарда здравни осигуровки, които се изпариха по време на първото правителство на ГЕРБ.

"Липсата на надежда, че нещо ще се промени към по-добро, ни кара днес да подкрепим този вот на недоверие, заяви лекарката от ДПС.

 "Малко вероятно е правителството да падне от вота на недоверие, но то е обречено да се провали и да падне заради генезиса си", предрече лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Очаквано, коалиционният партньор Обединени патриоти и редовно подкрепящите ГЕРБ депутати от Воля заявиха, че ще гласуват против вота на недоверие.

"Настоящият дебат е пълен провал на вносителите. Не знам дали правителството, създадено след изборите преди няколко месеца е най-доброто, но определено България не случи на опозиция с БСП и ДПС. Гледайте мотивите и дебата", заяви от името на Патриотите Искрен Веселинов.

"Борбата с корупцията изисква да си суров със свои и с чужди. Това се опитваме да правим. Тя е тежко заболяване и няма как да се лекува с витамини.", пък обобщи на финала вицепремиерът Томислав Дончев.

Очаквано, коалиционният партньор Обединени патриоти и редовно подкрепящите ГЕРБ депутати от Воля заявиха, че ще гласуват против вота на недоверие.

Състоя се и дежурният дуел между Елена Йончева и Делян Добрев по темата Хасковогейт,

по време на който депутатът от ГЕРБ я обвини, че е получавала милиони от разни фирми, а тя отвърна с познатите вече разкрития за офшорки, от които е заемът на родителите му. За това са подадени сигнали в прокуратурата, напомни соцдепутатката. На обвиненията му за милионите Йончева отвърна, че си е водила стриктно счетоводство, винаги си е плащала данъците и никога не е ползвала държавни или общински пари. "Крадецът вика "дръжте крадеца!", възкликна от своя страна Добрев.

09:43 | 13 Ноември 2019 г.

Нов депутат от ГЕРБ се закле

09:43 | 13 Ноември 2019 г.
Клетва като народен представител положи днес Данка Зидарова- Люртова в парламента. Тя ще заеме мястото на Христо Грудев от ГЕРБ, който ст...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
07:16 | 13 Ноември 2019 г.

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за...

07:16 | 13 Ноември 2019 г.
Парламентът ще обсъди на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Четете още новини от Българ...
19:11 | 12 Ноември 2019 г.

И бюджетът на Държавното обществено осигуряване ми...

19:11 | 12 Ноември 2019 г.
Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година, 121 депутати гласуваха "з...
15:32 | 12 Ноември 2019 г.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. приет на първо четене ...

15:32 | 12 Ноември 2019 г.
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене, като "за" бюджета на Касата гласуваха 120 народни представители, &...
14:43 | 12 Ноември 2019 г.

Дариткова: Не смятам, че се налага да създаваме по...

14:43 | 12 Ноември 2019 г.
Не смятам, че се налага да създаваме поредната анкетна комисия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.   &...
13:56 | 12 Ноември 2019 г.

Петима нови народни представители влязоха в парлам...

13:56 | 12 Ноември 2019 г.
С кворум от 125 народни представители започна извънредното пленарно заседание. Заседанието бе открито от председателя на 44-ото Народно с...