Красимир Вълчев: Няма да се променят учебни програми заради Истанбулската конвенция

Проф. Келбечева не е автор на учебника по история, съжалявам за създаденото впечатление, коментира министърът

Красимир Вълчев
Източник: Канал 3

Истанбулската конвенция няма да влезе в училище, гарантира министърът на образованието, който беше един от министрите, гласували против на заседанието на МС преди седмици.

Красимир Вълчев обясни, че е подкрепил тогава вицепремиера Красимир Каракачанов заради притеснението от член 14 в документа, който засяга учебните програми, и желанието да бъде отложено приемането на конвенция с оглед изясняване на понятията. Неразбирането беше точно какво засяга текстът за стереотипните роли на пола, какво означава това, обясни министърът на образованието.
"Конвенцията е необходим документ", подчерта министърът.

"Но категорично заявявам, че няма да има промени в учебните програми във връзка с конвенцията. И сега няма. Всичко, което се изисква от нас е направено в учебните програми, няма нужда от промени и самата конвенция не ни задължава да правим такива", беше категоричен министърът.

По въпроса за историята за 10 клас Вълчев изрази учудването си, че проф. Келбечева е била обявена както автор на учебната програма.

"Проф. Келбечева е един от многото предстатвители на академичната общност, които са направили предложения. Аз съжалявам за това впечатление, което е създадено в медийното пространство, нейното участие в програмата е непропорционално на участието й в медиите", установи министърът.

Попитан защо тогава тя се е изявила като говорител на новата учебна програма, която включва изучаването на комунизма, той отсече: "Аз не съм я канил в медиите, уверявам, че аз не съм я препоръчал". Вълчев уточни, че имало много предложения, но накрая той взел решението кои да останат и кои да отпаднат.

На въпроса защо археоложка пише учебна програма по нова история за средно училище, той отвърна, че археологията и историята са в едно направление, а археолозите са и историци.

По думите не е имало подценяване на периода "фашизъм" в програмата. Бил записан "фактът, че в България е имало прогерманско правителство", обясни той, по-големият акцент библ поставен върху периода 1944-1989 по препоръка на академичната общност, защото характеристиките му в много по-голяма степен присъствали у нас, докато фашизмът предимно в Германия и Италия.

"И то е безспорно, никой не е поставял въпроса да се учи фашизмът със същата тежест", каза Красимир Вълчев.

Пак за учебника той бе питан от БСП и на парламентарния контрол, и в брифинг от името на групата. Въпросът към него отново беше кой е авторът на учебната програма за 10 клас. По думите му представителите на академичната общност, които се изявяват по медиите, въобще не били активни през миналата година и половина, през която можели да правят предложения. Участието им било "миноритарно".

"Нямаме автор на програмата или авторски колектив", отговори на социалистите Вълчев. Имало надграждане, множество предложения, които били правени, всеки имал право да прави предложения, а крайният вариант на програмата е на министъра, увери той. Участието на академичната общност е миноритарно, добави министърът, като подчерта, че иначе много силно говорели по медиите.

Вълчев каза още, че преди да утвърди програмата по история, получил уверение от академичната общност, че тя е балансирана и не съдържа крайности. "Не отричаме постиженията от 1944- 1989 г., има безспорни постижения, нито искаме да отнемем носталгията на някои хора, но постижения е имало и по времето на Хитлеризма, но това не реабилитира фашизма, направи паралела Вълчев.

Соцдепутатът Иво Христов го попита кой е определил целия този период като тоталитарен и цитира Оруел, че който контролира настоящето, ще контролира бъдещето, като не пропусна да вметне, че същото е и с Истанбулската конвенция.

"Целта е промиването на мозъците на нашите деца, дали ше бъдем народ или биологична маса", обобщи депутатът от БСП. Колегата му Таско Ерменков пък протестира от трибуната, че Кирил Вълчев прави опит за подмяна на историята. "Министърът си позволи да направи една инсинуация, да сравни социализма с хитлеризма", скочи Ерменков.

И напомни, че сме били съюзник на Германия. Той призова министъра да се държи, освен с носталгия по младостта си, и с признателност за образованието, което е получил през времето на социализма.

23:38 | 31 Март 2020 г.

Караянчева извънредно: Д-р Хасан Адемов е с положи...

23:38 | 31 Март 2020 г.
    Имаме народен представител с положителен тест за коронавирус – доктор Хасан Адемов от ДПС, няма да отговарям ...
22:14 | 20 Март 2020 г.

Домашни животни може да бъдат разхождани в паркове...

22:14 | 20 Март 2020 г.
Министерството на здравеопазването информира, във връзка с издадената днес заповед на здравния министър за въвеждане на нови противоепиде...
21:37 | 20 Март 2020 г.

Срокът на валидност на личните карти се удължава с...

21:37 | 20 Март 2020 г.
Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. се удължава с шест месеца, реши парламентъ...
Народно събрание
21:08 | 20 Март 2020 г.

Парламентът допълни санкциите при неизпълнение на ...

21:08 | 20 Март 2020 г.
Парламентът допълни санкциите в Закона за здравето при неизпълнение на противоепидемичните мерки. Това стана с приемането на второ четене...
20:45 | 20 Март 2020 г.

Депутатите приеха мерки срещу спекулата с цените

20:45 | 20 Март 2020 г.
Депутатите приеха условия как да се изчисляват цените по време на действието на Закона за извънредното положение, за да не се получава сп...
16:20 | 20 Март 2020 г.

Емил Димитров: В България не са внасяни медицински...

16:20 | 20 Март 2020 г.
В България не са внасяни медицински отпадъци. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на въпрос от лидера...