Мавродиев и Нинова в спор - стои ли ББР зад сделката за ЧЕЗ

Бордът на ЧЕЗ манипулира чешкия премиер, констатира шефът на банката

изслушване в парламента за ЧЕЗ
Източник: Канал 3

изслушване в парламента за ЧЕЗ

"ББР не е кредитирала "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито един лев от банката не е ангажиран с тази сделка, не са гледани никакви документи. Ние сме тук, за да прекратим веднъж завинаги грозните спекулации".

Това заяви  шефът й Стоян Мавродиев по време на изслушването за сделката за ЧЕЗ в парламента, където присъства и Гинка Върбакова от фирмата-кандидат за купувач "Инерком".

"Не е анализиран източник на финансиране и няма каквито и да е действия по разглеждане на подобна сделка. Българската банка за развитие не е кредитирала или издавала банкови гаранции по тази сделка", категоричен беше Мавродиев.

Не защото е лошо, а просто защото пред такъв казус ББР пред такъв казус не е била поставяна, уточни той.

Мавродиев помоли депутатите, отправили квалификации, че банката е излъгала, да ревизират тази своя позиция, защото банката е важна институция и нейната репутация трябва да бъде пазена. Тя не е партийна институция и всяко правителство ще работи с нея, напомни финансистът. Забележката му се отнасяше за депутатите от БСП, които обвиниха ББР вчера, че лъже.

Направи се спекулация, че зад ББР стои г-н Бойко Борисов, продължи той. И натърти, че нито веднъж нито премиерът, нито финансовият министър Владислав Горанов като принципал, не са повлиявали върху нито една сделка.

Соцлидерката го захапа с уговорката, че на суперинтелигентен човек като него не му отивали  думите, че не било мястото на банката на изслушването в парламента.

"Затова сте тук, защото сте единствената държавна банка, която трябва да изпълнява политиката на правителството", захапа го соцлидерката. Не е вярно, че не сте длъжни да информирате принципала си, ако изпълнявате закона, допълни още Нинова.

Соцлидерката го посъветва да отиде в секретното деловодство и да прочете, че банката му е ангажирана в сделката. По думите й някой лъже.

Нинова заключи, че от чутото от представителите на компетентните институции си прави извода, че службите са знаели, че ЧЕЗ иска да продаде компанията, докладвали са на правителството, което също е имало информация. От изказванията на останалите институции като КЕВР и КЗК пък станало ясно, че докато сделката не е джиросана и не стане факт, тя не може да бъде проверявана.

Изводът, който направи Нинова: "Трябва да стоим и да чакаме на благоволението на Гинка Върбакова да се поддаде на шантажа на премиера и да прехвърли акциите си на държавата. 3 млн. българи да се окажат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик".

Мавродиев не остана длъжен на упрека, че не бил длъжен да идва в парламента, отговори на Нинова, обясни, че уважава институциите и самата нея като професионалист.

Аз не знам какво е внесъл министър-председателят в секретното деловодство, не искам да влизам в спор, каза той.

По повод твърдението, че има писмо на банката, в което се твърди, че ще подкрепят купувача на ЧЕЗ, Мавродиев отрече да е имало подобна кореспонденция.

Няма внесена нито една страничка с искане за финансиране, повтори той. Аз съм неприятно изненадан от пълния непрофесионализъм на ЧЕЗ, който одобрява купувач без да установи дали компанията има осигурено финансиране или да провери дали тази фирма има банкови гаранции, заяви още шефът на ББР.

Потресаваща е тази манипулация, която се извършва от борда на ЧЕЗ. Бордът на ЧЕЗ манипулира чешкия премиер.

Чешкият посланик да провери това, заключи Стоян Мавродиев, като се обърна към Душан Щраух, който също присъства в зала "Изток" в Народното събрание на изслушването.

Етикети: ЧЕЗ
15:36 | 13 Декември 2019 г.

Разработват закон за ВиК до май 2020 заради воднат...

15:36 | 13 Декември 2019 г.
Регионалният министър да подготви и предложи за обществено обсъждане проект за Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Това решиха единодушно депу...
10:54 | 12 Декември 2019 г.

Парламентът прие правила за избор на зам.-шеф и дв...

10:54 | 12 Декември 2019 г.
Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиран...
10:40 | 12 Декември 2019 г.

Приеха на първо четене промени в Закона за защита ...

10:40 | 12 Декември 2019 г.
Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. Вносител е Министерският съвет.   Ц...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
20:45 | 10 Декември 2019 г.

Парламентът избира новия председател на КПКОНПИ

20:45 | 10 Декември 2019 г.
Парламентът избира новия председател на КПКОНПИ. Кандидати за поста са Сотир Цацаров и депутата от ПГ на "Воля-Българските...
Дариткова: България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг
11:40 | 06 Декември 2019 г.

Дариткова: Коалиционните ни партньори поискаха да ...

11:40 | 06 Декември 2019 г.
Коалиционните ни партньори поискаха твърдо да се определи партийна субсидия и казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват бюд...
18:22 | 05 Декември 2019 г.

Депутатите гласуваха по 8 лв. партийна субсидия, п...

18:22 | 05 Декември 2019 г.
Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас, вместо 1 лв., както бе досега, предаде "...