Симеонов ще вдига забраната за пушене: Голяма част от българите са пушачи!

Аз съм озверял противник на пушенето, но се пуши и в парламента, това е лицемерие, мотивира се вицепремиерът

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Валери Симеонов ще връща тютюнопушенето в заведенията. За целта депутати от НФСБ ще внесат поправки в Закона за здравето. Те предвиждат да димим в обособени помещения, когато отидем на кафе или на ресторант.

"Законът трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, но голяма част от българите са пушачи.

Колкото и да не ми харесва, тези хора имат своето право в обособени помещения, без да пречат на другите, да имат възможност да пушат, особено в заведението за хранене, за настаняване, гарите, морските превозни средства, защото в цяла Европа е така!", отсече непушачът Симеонов

по БНТ, където представи няколко законодателни инициативи на НФСБ.

Поправките в здравния закон предвиждат да се възстанови старият режим, но не нацяло.

"Ние запазваме ограниченията да не се допуска в определени места за обществено предназначение като театри, зали.

"Аз съм озверял противник на пушенето, знам, че ще ме намразят тези 240 и повече човека, но пуши се и в парламента. Има едно двуличие. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка!", възмути се Валери Симеонов.

"Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", категоричен е вицепремиерът, който подчерта, че тази промяна е нужна особено на туризма.

НФСБ ще бърза да внесе тези промени и други поправки, още преди да започне летният туристически сезон. Сред тях са законови текстове за въвеждане на такси за апартхотелите.

"Този огромен сектор "сива икономика", от който държавата не получава никакви пари - на това ще се сложи край. Има подготвен закон за апартхотелите - въвежда се такса, която ще се плаща от всеки собственик на апартамент. Трябва вече да въведем такъв ред, че държавата да си събира поне част от средствата от упражняване на незаконна туристическа дейност", отсече вицепремиерът.

По думите му над 100 хил. апартамента в момента се отдават по морето, а собствениците им, повечето чужденци, не плащат никакви данъци, нито дори туристическата такса.

"В националните курорти таксата ще е по-висока, а в останалите по-ниска. Това е само първа крачка", закани се лидерът на НФСБ.

При преместваемите обекти безобразията продължават, констатира още Симеонов и показа снимки с вече излят бетон на плажа. Затова вицепремиерът бързал и с поправките в закона за устройство на територията, който ще регламентира размера - 15 кв метра и до 3 метра височина. Ще сложим кръст на всички тези закононарушители, които си позволяват да строят, едва ли не на плажа, има и заведения на два етажа, това се води преместваем обект. Има такова на една парламентарна група на варненския плаж, намекна вицепремиерът за постройката на веселин марешки. Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Симеонов оповести и вече подготвени промени в Закона за хазарта и за радиото и телевизията. Вече ще се забрани да се рекламират щастливите печеливши и сумите, които са спечелили от лотария.

"Премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на телевизиите, с която народът се заблуждава и му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се образова, а е нужно само да търка листчета и това е форматът на успеха в живота. Деморализирането на нацията е основната причина за тези промени", обобщи Валери Симеонов.

Кметът Фандъкова и министър Желязков инспектираха строежа на метрото
18
15:30 | 22 Март 2019 г.

Росен Желязков: Настояваме пакетът "Мобилност" да ...

15:30 | 22 Март 2019 г.
Като неприятна окачестви транспортният министър Росен Желязков новината от Брюксел, че още следващата сряда ЕП ще гласува пакета "Мо...
Бисер Петков
13:35 | 22 Март 2019 г.

Петков: 4 г. ще бъде гратисният период за избор на...

13:35 | 22 Март 2019 г.
Социалното министерство съвместно с НОИ са решили 4 години да бъде преходният период за избор на формулата за формиране на пенсиониране. ...
Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента
13:12 | 22 Март 2019 г.

Каракачанов изчисли: Вкарваме двама евродепутати, ...

13:12 | 22 Март 2019 г.
Обединените патриоти могат да вкарат минимум двама евродепутати, ако се явят заедно на изборите за Европарламент, изчисли лидерът на ВМРО...
11:30 | 22 Март 2019 г.

Цветанов: Щеше ли всичко да е толкова прозрачно, а...

11:30 | 22 Март 2019 г.
Ако исках да крия имоти и доходи, нямаше да го направя по този прозрачен начин. Това е компроматна война и тя ще продължи по време на цял...
11:05 | 22 Март 2019 г.

ГЕРБ: Няма поправка "Артекс" в закона за устройств...

11:05 | 22 Март 2019 г.
Промените в Закона за устройство на територията, които удължиха възможността един строеж да бъде започнат и завършен за срок от 10 години...
Цацаров: Постигнахме консенсус със САЩ! Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран
10:01 | 22 Март 2019 г.

Цачева поиска Цацаров да я провери за апартамента

10:01 | 22 Март 2019 г.
Цецка Цачева дойде специално в парламента, за да направи изявление пред медиите във връзка с покупката на апартамент от фирма "Артек...

гледай на живо

22.03.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия