Симеонов ще вдига забраната за пушене: Голяма част от българите са пушачи!

Аз съм озверял противник на пушенето, но се пуши и в парламента, това е лицемерие, мотивира се вицепремиерът

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Валери Симеонов ще връща тютюнопушенето в заведенията. За целта депутати от НФСБ ще внесат поправки в Закона за здравето. Те предвиждат да димим в обособени помещения, когато отидем на кафе или на ресторант.

"Законът трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, но голяма част от българите са пушачи.

Колкото и да не ми харесва, тези хора имат своето право в обособени помещения, без да пречат на другите, да имат възможност да пушат, особено в заведението за хранене, за настаняване, гарите, морските превозни средства, защото в цяла Европа е така!", отсече непушачът Симеонов

по БНТ, където представи няколко законодателни инициативи на НФСБ.

Поправките в здравния закон предвиждат да се възстанови старият режим, но не нацяло.

"Ние запазваме ограниченията да не се допуска в определени места за обществено предназначение като театри, зали.

"Аз съм озверял противник на пушенето, знам, че ще ме намразят тези 240 и повече човека, но пуши се и в парламента. Има едно двуличие. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка!", възмути се Валери Симеонов.

"Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", категоричен е вицепремиерът, който подчерта, че тази промяна е нужна особено на туризма.

НФСБ ще бърза да внесе тези промени и други поправки, още преди да започне летният туристически сезон. Сред тях са законови текстове за въвеждане на такси за апартхотелите.

"Този огромен сектор "сива икономика", от който държавата не получава никакви пари - на това ще се сложи край. Има подготвен закон за апартхотелите - въвежда се такса, която ще се плаща от всеки собственик на апартамент. Трябва вече да въведем такъв ред, че държавата да си събира поне част от средствата от упражняване на незаконна туристическа дейност", отсече вицепремиерът.

По думите му над 100 хил. апартамента в момента се отдават по морето, а собствениците им, повечето чужденци, не плащат никакви данъци, нито дори туристическата такса.

"В националните курорти таксата ще е по-висока, а в останалите по-ниска. Това е само първа крачка", закани се лидерът на НФСБ.

При преместваемите обекти безобразията продължават, констатира още Симеонов и показа снимки с вече излят бетон на плажа. Затова вицепремиерът бързал и с поправките в закона за устройство на територията, който ще регламентира размера - 15 кв метра и до 3 метра височина. Ще сложим кръст на всички тези закононарушители, които си позволяват да строят, едва ли не на плажа, има и заведения на два етажа, това се води преместваем обект. Има такова на една парламентарна група на варненския плаж, намекна вицепремиерът за постройката на веселин марешки. Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Симеонов оповести и вече подготвени промени в Закона за хазарта и за радиото и телевизията. Вече ще се забрани да се рекламират щастливите печеливши и сумите, които са спечелили от лотария.

"Премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на телевизиите, с която народът се заблуждава и му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се образова, а е нужно само да търка листчета и това е форматът на успеха в живота. Деморализирането на нацията е основната причина за тези промени", обобщи Валери Симеонов.

Цвета Караянчева и Валентин Радев пред блока на Босия
16:34 | 16 Юли 2018 г.

Караянчева и Радев отидоха на крака в дома на Боси...

16:34 | 16 Юли 2018 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вътрешният министър Валентин Радев отидоха на крака в дома на Николай Колев-Босия,...
Босия пред Народноот събрание
16:05 | 16 Юли 2018 г.

Босия не дойде, чакат го министър и председател на...

16:05 | 16 Юли 2018 г.
Николай Колев-Босия не дойде в Народното събрание, където имаше насрочена среща за 15.30 часа. Той бе поканен от председателя на парл...
15:55 | 16 Юли 2018 г.

Бетина Жотева осъди на 7000 лв. за клевета депутат...

15:55 | 16 Юли 2018 г.
Членът на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева съобщи във Фейсбук страницата си, че е осъдила депутата от БСП Алекса...
11:58 | 15 Юли 2018 г.

Нинова: Пускаме спешно жалба до прокуратурата, иск...

11:58 | 15 Юли 2018 г.
БСП пуска жалба до прокуратурата заради умъртвените животни в Ямболско. Това обявиха от пресцентъра на партията, след като днес лидерът К...
Вежди Рашидов и Надежда Огойска
11:23 | 15 Юли 2018 г.

Рашидов дари 3000 лв. за дъщерята на поетесата Мар...

11:23 | 15 Юли 2018 г.
Вежди Рашидов дари 3000 лв. за операцията на онкоболната Надежда Огойска, дъщеря на поетесата Маргарита Петкова. Двамата с майка й с...
17:30 | 14 Юли 2018 г.

Нинова: Посещението на министър Порожанов е закъсн...

17:30 | 14 Юли 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изригна в социалната мрежа по повод чистката на овце и кози заради огнище с чума в селата в Странджа. Там ...

гледай на живо

17.07.2018
 • в момента
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин