Симеонов ще вдига забраната за пушене: Голяма част от българите са пушачи!

Аз съм озверял противник на пушенето, но се пуши и в парламента, това е лицемерие, мотивира се вицепремиерът

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Валери Симеонов ще връща тютюнопушенето в заведенията. За целта депутати от НФСБ ще внесат поправки в Закона за здравето. Те предвиждат да димим в обособени помещения, когато отидем на кафе или на ресторант.

"Законът трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, но голяма част от българите са пушачи.

Колкото и да не ми харесва, тези хора имат своето право в обособени помещения, без да пречат на другите, да имат възможност да пушат, особено в заведението за хранене, за настаняване, гарите, морските превозни средства, защото в цяла Европа е така!", отсече непушачът Симеонов

по БНТ, където представи няколко законодателни инициативи на НФСБ.

Поправките в здравния закон предвиждат да се възстанови старият режим, но не нацяло.

"Ние запазваме ограниченията да не се допуска в определени места за обществено предназначение като театри, зали.

"Аз съм озверял противник на пушенето, знам, че ще ме намразят тези 240 и повече човека, но пуши се и в парламента. Има едно двуличие. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка!", възмути се Валери Симеонов.

"Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", категоричен е вицепремиерът, който подчерта, че тази промяна е нужна особено на туризма.

НФСБ ще бърза да внесе тези промени и други поправки, още преди да започне летният туристически сезон. Сред тях са законови текстове за въвеждане на такси за апартхотелите.

"Този огромен сектор "сива икономика", от който държавата не получава никакви пари - на това ще се сложи край. Има подготвен закон за апартхотелите - въвежда се такса, която ще се плаща от всеки собственик на апартамент. Трябва вече да въведем такъв ред, че държавата да си събира поне част от средствата от упражняване на незаконна туристическа дейност", отсече вицепремиерът.

По думите му над 100 хил. апартамента в момента се отдават по морето, а собствениците им, повечето чужденци, не плащат никакви данъци, нито дори туристическата такса.

"В националните курорти таксата ще е по-висока, а в останалите по-ниска. Това е само първа крачка", закани се лидерът на НФСБ.

При преместваемите обекти безобразията продължават, констатира още Симеонов и показа снимки с вече излят бетон на плажа. Затова вицепремиерът бързал и с поправките в закона за устройство на територията, който ще регламентира размера - 15 кв метра и до 3 метра височина. Ще сложим кръст на всички тези закононарушители, които си позволяват да строят, едва ли не на плажа, има и заведения на два етажа, това се води преместваем обект. Има такова на една парламентарна група на варненския плаж, намекна вицепремиерът за постройката на веселин марешки. Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Симеонов оповести и вече подготвени промени в Закона за хазарта и за радиото и телевизията. Вече ще се забрани да се рекламират щастливите печеливши и сумите, които са спечелили от лотария.

"Премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на телевизиите, с която народът се заблуждава и му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се образова, а е нужно само да търка листчета и това е форматът на успеха в живота. Деморализирането на нацията е основната причина за тези промени", обобщи Валери Симеонов.

12:39 | 21 Април 2018 г.

Цветан Цветанов: Харчи колкото си изкарал, ето фил...

12:39 | 21 Април 2018 г.
Икономическият растеж и рекордният БВП ни дава възможност да отделяме повече средства за различните сфери – отбрана, образование, п...
Каракачанов успокои: Няма заплаха за националната сигурност
14:22 | 20 Април 2018 г.

Каракачанов: Темата Крим за руснаците е като Макед...

14:22 | 20 Април 2018 г.
"Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи. Самият КСНС имаше и бурна, и спокойна част...
Мустафа Кардайъ
14:04 | 20 Април 2018 г.

Карадайъ: ГЕРБ са евроатлантици, а имат за партньо...

14:04 | 20 Април 2018 г.
"ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на тази коалиция за националната сигурност и евроатлантическата ориентация на с...
Крум Зарков
12:45 | 20 Април 2018 г.

Зарков: Цветанов да внимава с речника

12:45 | 20 Април 2018 г.
"Цветанов вече няколко пъти отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Трябва да внимава с речника си, защото това не са думи, ...
11:25 | 20 Април 2018 г.

Цветанов поиска разследване на финансирането на пр...

11:25 | 20 Април 2018 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви за разследване на начина на финансиране на президентската кампания на Румен Радев. Така то...
Йордан Цонев
10:19 | 20 Април 2018 г.

ДПС: Опозицията осигури спокойствие, управляващите...

10:19 | 20 Април 2018 г.
По време на изслушването на Лиляна Павлова за свършеното през месеците на европредседателството дотук, от ДПС посочиха, че опозицията е о...

гледай на живо

22.04.2018
 • в момента
  Кухнята на Звездев
 • 12:00
  Вечните песни
 • 13:00
  “Всеки следобед с Криси”, избрано
 • 14:00
  Новини