Симеонов ще вдига забраната за пушене: Голяма част от българите са пушачи!

Аз съм озверял противник на пушенето, но се пуши и в парламента, това е лицемерие, мотивира се вицепремиерът

Валери Симеонов
Източник: Канал 3

Валери Симеонов ще връща тютюнопушенето в заведенията. За целта депутати от НФСБ ще внесат поправки в Закона за здравето. Те предвиждат да димим в обособени помещения, когато отидем на кафе или на ресторант.

"Законът трябва да отговаря на нормативите, но и на реалните нужди на обществото. Колкото и да не ми харесва, но голяма част от българите са пушачи.

Колкото и да не ми харесва, тези хора имат своето право в обособени помещения, без да пречат на другите, да имат възможност да пушат, особено в заведението за хранене, за настаняване, гарите, морските превозни средства, защото в цяла Европа е така!", отсече непушачът Симеонов

по БНТ, където представи няколко законодателни инициативи на НФСБ.

Поправките в здравния закон предвиждат да се възстанови старият режим, но не нацяло.

"Ние запазваме ограниченията да не се допуска в определени места за обществено предназначение като театри, зали.

"Аз съм озверял противник на пушенето, знам, че ще ме намразят тези 240 и повече човека, но пуши се и в парламента. Има едно двуличие. Аз не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка!", възмути се Валери Симеонов.

"Ако искаме да съдействаме на бизнес, каквато е целта на НФСБ, в туристическите обекти трябва да има възможност тези хора да пушат и да не си гонят клиентите", категоричен е вицепремиерът, който подчерта, че тази промяна е нужна особено на туризма.

НФСБ ще бърза да внесе тези промени и други поправки, още преди да започне летният туристически сезон. Сред тях са законови текстове за въвеждане на такси за апартхотелите.

"Този огромен сектор "сива икономика", от който държавата не получава никакви пари - на това ще се сложи край. Има подготвен закон за апартхотелите - въвежда се такса, която ще се плаща от всеки собственик на апартамент. Трябва вече да въведем такъв ред, че държавата да си събира поне част от средствата от упражняване на незаконна туристическа дейност", отсече вицепремиерът.

По думите му над 100 хил. апартамента в момента се отдават по морето, а собствениците им, повечето чужденци, не плащат никакви данъци, нито дори туристическата такса.

"В националните курорти таксата ще е по-висока, а в останалите по-ниска. Това е само първа крачка", закани се лидерът на НФСБ.

При преместваемите обекти безобразията продължават, констатира още Симеонов и показа снимки с вече излят бетон на плажа. Затова вицепремиерът бързал и с поправките в закона за устройство на територията, който ще регламентира размера - 15 кв метра и до 3 метра височина. Ще сложим кръст на всички тези закононарушители, които си позволяват да строят, едва ли не на плажа, има и заведения на два етажа, това се води преместваем обект. Има такова на една парламентарна група на варненския плаж, намекна вицепремиерът за постройката на веселин марешки. Той коментира, че огромните злоупотреби са причина, за да се стигне до промяна на нормативната уредба.

Симеонов оповести и вече подготвени промени в Закона за хазарта и за радиото и телевизията. Вече ще се забрани да се рекламират щастливите печеливши и сумите, които са спечелили от лотария.

"Премахваме оповестяването на резултатите от игрите и спечелените печалби. Там се води една отвратителна реклама, мащабна, която отнема голяма част от рекламното време на телевизиите, с която народът се заблуждава и му се внушава, че не е нужно да работи, не е нужно да се образова, а е нужно само да търка листчета и това е форматът на успеха в живота. Деморализирането на нацията е основната причина за тези промени", обобщи Валери Симеонов.

Пламен Георгиев
17:14 | 12 Декември 2018 г.

Пламен Георгиев: Тълкувателното решение на ВКС изм...

17:14 | 12 Декември 2018 г.
"За мен с тълкувателното решение беше изменена действителната воля на законодателя. Това се доказа с гласуването на правна комисия п...
Корнелия Нинова, трибунка на БСП
13:48 | 12 Декември 2018 г.

Нинова към строителите: Вие не сте крепостни селян...

13:48 | 12 Декември 2018 г.
БСП се обърна към работниците, които бяха изкарани от шефовете си в строителната камара с 1000 машини на протест срещу социалистите. ...
строителна камара и Цвета Караянчева
13:19 | 12 Декември 2018 г.

Цвета Караянчева застана зад строителите

13:19 | 12 Декември 2018 г.
Строителната камара потърси защита срещу БСП и от парламента, а зад тях застанаха управляващите. Подкрепям българските строители, заяви п...
Избори
12:21 | 12 Декември 2018 г.

Наблюдаваме на живо гласуването в секциите, реши п...

12:21 | 12 Декември 2018 г.
Вече ще гледаме на живо гласуването на избори, реши парламентът на първо четене с приемането на промени в Изборния кодекс. Предложен...
БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
18:22 | 11 Декември 2018 г.

Нинова отрича, че Станишев няма да води листата

18:22 | 11 Декември 2018 г.
Задкулисието стояло зад интригата, че Корнелия Нинова не иска преизбрания за трети път президент на ПЕС Сергей Станишев няма да е водач н...
17:47 | 11 Декември 2018 г.

Данаил Кирилов: Груба агресия на Лозан Панов, опит...

17:47 | 11 Декември 2018 г.
Промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внесе председателят на правната комиси...

гледай на живо

12.12.2018
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива