Превозвачите благодариха на Московски и Борисов, БСП обяви: Предадоха ви

Социалистите викат премиера в НС да докладва договореното с еврокомисаря

Георги Свиленски
Източник: Канал 3

Георги Свиленски

Социалистите викат премиера Бойко Борисов утре сутринта в парламента, за да докладва пред депутатите какво е договорено до момента с еврокомисаря Виолета Булц в защита на българските превозвачи.

От БСП са категорични, че през тази една година те са били предадени и управляващите са я проспали. "Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон във Варна - друго, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, премиер, министър и зам.-министър мълчат", обвини Георги Свиленски. По думите му, в петък след решението на НС по инициатива на БСП "премиерът се задейства, срещна се с Булц, тя какво каза - дайте предложенията си и ще ги обсъдим", каза соцдепутатът.

И заключи, че това означавало, че до вчера българското правителство не предлагало нищо. Освен ти показа документи от заседанията в Брюксел, от които става ясно, че редица други страни-членки са отправили своите забележки и предложения, докато българските представители са мълчали. 

"Трябва да стане ясно на българските превозвачи, че те са предадени от собствения си министър и мин.-председател. Председатели сме на ЕС и не можем да защитим националния си интерес", упрекна властта зам.-шефът на парламентарната група на левицата.

През това време в конферентна зала на столичен хотел, недалеч от "Позитано" 20, министър Ивайло Московски обясняваше стъпките, предприети от управляващите от миналата година насам по време на "Международната регионална конференция "Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа".

Московски припомни, че правителството е на тяхна страна и не приема дефицитите, разписани в готвените правила в първия пакет "Мобилност".

Той коментира спорните предложения и възкликна по повод принудителната почивка на всеки три седмици: "Граждани на ЕС, гарантирано свободно движение, а да му кажете "не, трябва да си идеш вкъщи!" Според министъра на транспорта от ЕК няма отговор как ще бъде осъществяван контролът дали това правило се спазва. "Ние на Гранична полиция ли ще възложим да проверява? По звънците ли ще звъним да ги търсим дали са си вкъщи?", чуди се Московски. Ако това се приеме, изчисленията на бранша сочат, че 3000 камиона ще бъдат оставени извън пазара, докато единият шофьор е в почивка, а се търси друг да го замести.

Превозвачите му благодариха, че е на тяхна страна и предадоха благодарности за премиера Бойко Борисов, "който ни оказа безпрецедентна подкрепа, включително в международен план", заяви от името на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

В декларация транспортният бранш потвърди, че ще проведе мирен протест на 17 май и ще продължи да отстоява правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

Цветан Цветанов и Илир Мета
10:29 | 27 Май 2018 г.

Цветан Цветанов се срещна с президента на Албания

10:29 | 27 Май 2018 г.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе среща с президента на Албания Илир ...
Румен Радев и Корнелия Нинова
20:41 | 25 Май 2018 г.

Нинова: Борисов забранил на ГЕРБ да отидат на прие...

20:41 | 25 Май 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова обвини, че премиерът Бойко Борисов е забранил на представителите на ГЕРБ да отидат на приема в Бояна, който бе...
Таско Ерменков и Иван Иванов
19:09 | 23 Май 2018 г.

Ерменков вдигнал търсенето на минерална вода, той ...

19:09 | 23 Май 2018 г.
Откъде пие вода Таско Ерменков? Депутатът, който взриви социалната мрежа, службите и пленарната зала с коментара си за питейната вода в С...
18:15 | 23 Май 2018 г.

Доц. Михов: Искаме да се подобри процедурата по из...

18:15 | 23 Май 2018 г.
Комисията по образование в парламента ще поиска информация от министър Красимир Вълчев заради гафа с грешката в матурата по български ези...
17:48 | 23 Май 2018 г.

Ирена Анастасова: МОН трябваше да пита БАН - тя ка...

17:48 | 23 Май 2018 г.
Институтът по български език към БАН е единствената оторизирана да се произнася по проблемите и нормите на езика, коментира пред Канал 3 ...
14:14 | 23 Май 2018 г.

Бисер Петков: Всички пенсии се увеличават с 3,8% о...

14:14 | 23 Май 2018 г.
Пенсиите скачат с 3,8 % от 1 юли, припомни социалният министър пред медиите в парламента. Бисер Петков изчисли, че това прави ръст от око...

гледай на живо

28.05.2018
 • в момента
  Канадска борба „Евроарм 2018”
 • 02:00
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо