Превозвачите благодариха на Московски и Борисов, БСП обяви: Предадоха ви

Социалистите викат премиера в НС да докладва договореното с еврокомисаря

Георги Свиленски
Източник: Канал 3

Георги Свиленски

Социалистите викат премиера Бойко Борисов утре сутринта в парламента, за да докладва пред депутатите какво е договорено до момента с еврокомисаря Виолета Булц в защита на българските превозвачи.

От БСП са категорични, че през тази една година те са били предадени и управляващите са я проспали. "Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон във Варна - друго, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, премиер, министър и зам.-министър мълчат", обвини Георги Свиленски. По думите му, в петък след решението на НС по инициатива на БСП "премиерът се задейства, срещна се с Булц, тя какво каза - дайте предложенията си и ще ги обсъдим", каза соцдепутатът.

И заключи, че това означавало, че до вчера българското правителство не предлагало нищо. Освен ти показа документи от заседанията в Брюксел, от които става ясно, че редица други страни-членки са отправили своите забележки и предложения, докато българските представители са мълчали. 

"Трябва да стане ясно на българските превозвачи, че те са предадени от собствения си министър и мин.-председател. Председатели сме на ЕС и не можем да защитим националния си интерес", упрекна властта зам.-шефът на парламентарната група на левицата.

През това време в конферентна зала на столичен хотел, недалеч от "Позитано" 20, министър Ивайло Московски обясняваше стъпките, предприети от управляващите от миналата година насам по време на "Международната регионална конференция "Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа".

Московски припомни, че правителството е на тяхна страна и не приема дефицитите, разписани в готвените правила в първия пакет "Мобилност".

Той коментира спорните предложения и възкликна по повод принудителната почивка на всеки три седмици: "Граждани на ЕС, гарантирано свободно движение, а да му кажете "не, трябва да си идеш вкъщи!" Според министъра на транспорта от ЕК няма отговор как ще бъде осъществяван контролът дали това правило се спазва. "Ние на Гранична полиция ли ще възложим да проверява? По звънците ли ще звъним да ги търсим дали са си вкъщи?", чуди се Московски. Ако това се приеме, изчисленията на бранша сочат, че 3000 камиона ще бъдат оставени извън пазара, докато единият шофьор е в почивка, а се търси друг да го замести.

Превозвачите му благодариха, че е на тяхна страна и предадоха благодарности за премиера Бойко Борисов, "който ни оказа безпрецедентна подкрепа, включително в международен план", заяви от името на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

В декларация транспортният бранш потвърди, че ще проведе мирен протест на 17 май и ще продължи да отстоява правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3
07:45 | 24 Октомври 2018 г.

Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабин...

07:45 | 24 Октомври 2018 г.
Парламентът ще гласува вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. Това предвижда седмич...
18:26 | 23 Октомври 2018 г.

БСП поиска изслушване на Валери Симеонов в парламе...

18:26 | 23 Октомври 2018 г.
Подписахме искане утре първа точка в дневния ред на парламента да бъде изслушване на Валери Симеонов, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинов...
17:35 | 23 Октомври 2018 г.

Вместо извинение: Валери Симеонов не е изрод - не ...

17:35 | 23 Октомври 2018 г.
Валери Симеонов разясни за кого са се отнасяли скандалните му реплики за "кресливите жени" и "уж болните деца". До мо...
Красимир Каракачанов, Валери Симеонов
17:02 | 23 Октомври 2018 г.

Каракачанов застана зад Валери Симеонов, за да не ...

17:02 | 23 Октомври 2018 г.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов застана зад Валери Симеонов и не поиска оставката му, както направи Волен Сидеров. "Една о...
15:00 | 23 Октомври 2018 г.

Заседанието на Патриотите без Волен Сидеров

15:00 | 23 Октомври 2018 г.
Заседанието на лидерите на Обединени патриоти се провежда без участието на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той не пристигн...
19:35 | 22 Октомври 2018 г.

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеоно...

19:35 | 22 Октомври 2018 г.
Думите на Борисов, че ако поиска оставката на Валери Симеонов, правителството ще падне, са по-цинични дори от тези на Симеонов за децата ...

гледай на живо

24.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Парламентът на живо