Превозвачите благодариха на Московски и Борисов, БСП обяви: Предадоха ви

Социалистите викат премиера в НС да докладва договореното с еврокомисаря

Георги Свиленски
Източник: Канал 3

Георги Свиленски

Социалистите викат премиера Бойко Борисов утре сутринта в парламента, за да докладва пред депутатите какво е договорено до момента с еврокомисаря Виолета Булц в защита на българските превозвачи.

От БСП са категорични, че през тази една година те са били предадени и управляващите са я проспали. "Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон във Варна - друго, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, премиер, министър и зам.-министър мълчат", обвини Георги Свиленски. По думите му, в петък след решението на НС по инициатива на БСП "премиерът се задейства, срещна се с Булц, тя какво каза - дайте предложенията си и ще ги обсъдим", каза соцдепутатът.

И заключи, че това означавало, че до вчера българското правителство не предлагало нищо. Освен ти показа документи от заседанията в Брюксел, от които става ясно, че редица други страни-членки са отправили своите забележки и предложения, докато българските представители са мълчали. 

"Трябва да стане ясно на българските превозвачи, че те са предадени от собствения си министър и мин.-председател. Председатели сме на ЕС и не можем да защитим националния си интерес", упрекна властта зам.-шефът на парламентарната група на левицата.

През това време в конферентна зала на столичен хотел, недалеч от "Позитано" 20, министър Ивайло Московски обясняваше стъпките, предприети от управляващите от миналата година насам по време на "Международната регионална конференция "Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа".

Московски припомни, че правителството е на тяхна страна и не приема дефицитите, разписани в готвените правила в първия пакет "Мобилност".

Той коментира спорните предложения и възкликна по повод принудителната почивка на всеки три седмици: "Граждани на ЕС, гарантирано свободно движение, а да му кажете "не, трябва да си идеш вкъщи!" Според министъра на транспорта от ЕК няма отговор как ще бъде осъществяван контролът дали това правило се спазва. "Ние на Гранична полиция ли ще възложим да проверява? По звънците ли ще звъним да ги търсим дали са си вкъщи?", чуди се Московски. Ако това се приеме, изчисленията на бранша сочат, че 3000 камиона ще бъдат оставени извън пазара, докато единият шофьор е в почивка, а се търси друг да го замести.

Превозвачите му благодариха, че е на тяхна страна и предадоха благодарности за премиера Бойко Борисов, "който ни оказа безпрецедентна подкрепа, включително в международен план", заяви от името на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

В декларация транспортният бранш потвърди, че ще проведе мирен протест на 17 май и ще продължи да отстоява правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

17:39 | 15 Август 2018 г.

Волен погна и родата на Симеонов до девето коляно,...

17:39 | 15 Август 2018 г.
Бургаската атака на Волен Сидеров срещу коалиционния му партньор Валери Симеонов продължи и днес, а канонадата вече засипа и родата му. С...
16:09 | 14 Август 2018 г.

Цветанов: Президентът на БСП Радев се заявява кат...

16:09 | 14 Август 2018 г.
Президентът на БСП Румен Радев се заявява като политически опонент, а не като държавен глава. С военния си манталитет той показва, че не ...
парламент
20:59 | 10 Август 2018 г.

Заплатите на властта се вдигнаха

20:59 | 10 Август 2018 г.
Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни запла...
Премиерът даде отчет пред парламента за европредседателството, 2
13:08 | 08 Август 2018 г.

Нинова с призив към Борисов

13:08 | 08 Август 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи призив към премиера Бойко Борисов. Тя не иска той да си мълчи на изказванията на колегата му Зоран...
Кирил Добрев
13:43 | 07 Август 2018 г.

БСП: Гущерът на ГЕРБ е варан, опитва да ни купи де...

13:43 | 07 Август 2018 г.
Петцифрени заплати обещават от ГЕРБ, за да купят депутати от БСП и целта е разбиването на парламентарната група. Това обяви зам.-председа...
Само депутати от комисията по отбрана останаха в пленарната зала
11:32 | 31 Юли 2018 г.

Ето колко и каква работа свършиха депутатите преди...

11:32 | 31 Юли 2018 г.
От началото на годината 44-тото Народно събрание е приело 92 закона и 77 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцен...

гледай на живо

18.08.2018
 • в момента
  “Офанзива” с Любо Огнянов - избрано
 • 19:00
  Новини
 • 19:30
  Интервю с Наделина Анева
 • 20:00
  „Патарински Live” - избрано