Превозвачите благодариха на Московски и Борисов, БСП обяви: Предадоха ви

Социалистите викат премиера в НС да докладва договореното с еврокомисаря

Георги Свиленски
Източник: Канал 3

Георги Свиленски

Социалистите викат премиера Бойко Борисов утре сутринта в парламента, за да докладва пред депутатите какво е договорено до момента с еврокомисаря Виолета Булц в защита на българските превозвачи.

От БСП са категорични, че през тази една година те са били предадени и управляващите са я проспали. "Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон във Варна - друго, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси, премиер, министър и зам.-министър мълчат", обвини Георги Свиленски. По думите му, в петък след решението на НС по инициатива на БСП "премиерът се задейства, срещна се с Булц, тя какво каза - дайте предложенията си и ще ги обсъдим", каза соцдепутатът.

И заключи, че това означавало, че до вчера българското правителство не предлагало нищо. Освен ти показа документи от заседанията в Брюксел, от които става ясно, че редица други страни-членки са отправили своите забележки и предложения, докато българските представители са мълчали. 

"Трябва да стане ясно на българските превозвачи, че те са предадени от собствения си министър и мин.-председател. Председатели сме на ЕС и не можем да защитим националния си интерес", упрекна властта зам.-шефът на парламентарната група на левицата.

През това време в конферентна зала на столичен хотел, недалеч от "Позитано" 20, министър Ивайло Московски обясняваше стъпките, предприети от управляващите от миналата година насам по време на "Международната регионална конференция "Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа".

Московски припомни, че правителството е на тяхна страна и не приема дефицитите, разписани в готвените правила в първия пакет "Мобилност".

Той коментира спорните предложения и възкликна по повод принудителната почивка на всеки три седмици: "Граждани на ЕС, гарантирано свободно движение, а да му кажете "не, трябва да си идеш вкъщи!" Според министъра на транспорта от ЕК няма отговор как ще бъде осъществяван контролът дали това правило се спазва. "Ние на Гранична полиция ли ще възложим да проверява? По звънците ли ще звъним да ги търсим дали са си вкъщи?", чуди се Московски. Ако това се приеме, изчисленията на бранша сочат, че 3000 камиона ще бъдат оставени извън пазара, докато единият шофьор е в почивка, а се търси друг да го замести.

Превозвачите му благодариха, че е на тяхна страна и предадоха благодарности за премиера Бойко Борисов, "който ни оказа безпрецедентна подкрепа, включително в международен план", заяви от името на Съюза на международните превозвачи Ангел Траков.

В декларация транспортният бранш потвърди, че ще проведе мирен протест на 17 май и ще продължи да отстоява правото си на бизнес без дискриминация и двойни стандарти в ЕС.

15:41 | 22 Януари 2019 г.

Елена Йончева с прокурорско обвинение за пране на ...

15:41 | 22 Януари 2019 г.
Прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от&...
Телевизия Алфа възстанови излъчването си
14:09 | 22 Януари 2019 г.

Сидеров иска по-нисък праг за влизане в Европарлам...

14:09 | 22 Януари 2019 г.
По-нисък праг за влизане в Европарламента поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за БНР. „...
13:04 | 22 Януари 2019 г.

Издигнаха кандидатурата на Джамбазки за евродепута...

13:04 | 22 Януари 2019 г.
Евродепутатът Ангел Джамбазки бе издигнат за евродепутат и за следващия мандат, като зад кандидатурата застана комитет от интелектуалци. ...
Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя!
13:20 | 20 Януари 2019 г.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не в...

13:20 | 20 Януари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи силно критично изказване пред съпартийците си на националната работна среща на партията в НДК за пр...
12:51 | 20 Януари 2019 г.

Цветанов нареди: Всеки да работи само за първото м...

12:51 | 20 Януари 2019 г.
ГЕРБ да запази най-малко същата карта от предишните местни избори и да вземе поне още 30-40 общини, спусна поръчението към своите зам.-ше...
15:26 | 18 Януари 2019 г.

Заради Брекзит Захариева отваря нов офис на консул...

15:26 | 18 Януари 2019 г.
Информационна кампания сред българската общност заради Брекзит е започнало Външното ни министерство, подсилва се съставът на консулството...

гледай на живо

23.01.2019
 • в момента
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо