БСП и ГЕРБ в схватка за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ "София"

Червените общинари се оплакаха в парламента, управляващите ги упрекнаха, че търсят политически дивидент

Калоян Паргов и Зафир Зарков
Източник: Канал 3

Калоян Паргов и Зафир Зарков

БСП се обяви срещу изгарянето на RDF-блокчетата с депонирани отпадъци от завода за боклук край София в специална инсталация на територията на ТЕЦ "София" в "Топлофикация". Става въпрос за 134 млн. лв. заем, който, според червените, ще доведе до фалит на "Топлофикация".

Той е предвиден за изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Парите са част от съфинансиране на целия проект, който ще се реализира.

Аргументът "против" на левите общинари е, че това щяло да повиши разходите за докарването им от завода за отпадъци в село Яна, както и с опасения относно безопасността за околната среда.

"Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ в отчаяния им опит да се намери решение", обобщи шефът на групата социалисти в СОС Калоян Паргов. "Първо, мястото на инсталацията не е правилното - причината на първо място е екологията и напрежението, което се създава сред живущите в околните квартали - Надежда, Орландовци, Банишора, Връбница, Илиенци", обясни Паргов.

Позицията на червените е инсталацията да бъде изградена до завода за отпадъци в с. Яна, тъй като по този начин съоръженията ще бъдат на едно място, обясни Паргов. Така ще спестим транспортни разходи, от които изтичат милиони в нечии джобове, обвини социалистът.

От ГЕРБ отвърнаха, че е  точно обратното - така ще се съкратят разходите, защото в момента депонираните отпадъци се извозват в три циментови завода на отстояние, много по-далеч от София, обясни шефът на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева.

Председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков пък изказа недоумението си от факта, че общинските съветници на БСП, начело с Калоян Паргов, са подкрепили решението през 2016 г. за изграждането на площадка с инсталация за изгаряне на отпадъците на територията на "Топлофикация".

"Факт е, че това решение беше подкрепено от хората, които застанаха пред вас", разкри Зарков, учуден от изявлението на Паргов. През 2017 г. пък е било одобрено решението да се кандидатства за дофинансиране от Брюксел, което днес СОС трябваше да одобри.

Общинарят от ГЕРБ констатира, че търсеният е чисто политически от страна на БСП, защото мястото на подобно изявление е СОС, а не парламентът.

Етикети: БСП , ГЕРБ , завод , отпадъци
Цветан Цветанов и Илир Мета
10:29 | 27 Май 2018 г.

Цветан Цветанов се срещна с президента на Албания

10:29 | 27 Май 2018 г.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе среща с президента на Албания Илир ...
Румен Радев и Корнелия Нинова
20:41 | 25 Май 2018 г.

Нинова: Борисов забранил на ГЕРБ да отидат на прие...

20:41 | 25 Май 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова обвини, че премиерът Бойко Борисов е забранил на представителите на ГЕРБ да отидат на приема в Бояна, който бе...
Таско Ерменков и Иван Иванов
19:09 | 23 Май 2018 г.

Ерменков вдигнал търсенето на минерална вода, той ...

19:09 | 23 Май 2018 г.
Откъде пие вода Таско Ерменков? Депутатът, който взриви социалната мрежа, службите и пленарната зала с коментара си за питейната вода в С...
18:15 | 23 Май 2018 г.

Доц. Михов: Искаме да се подобри процедурата по из...

18:15 | 23 Май 2018 г.
Комисията по образование в парламента ще поиска информация от министър Красимир Вълчев заради гафа с грешката в матурата по български ези...
17:48 | 23 Май 2018 г.

Ирена Анастасова: МОН трябваше да пита БАН - тя ка...

17:48 | 23 Май 2018 г.
Институтът по български език към БАН е единствената оторизирана да се произнася по проблемите и нормите на езика, коментира пред Канал 3 ...
14:14 | 23 Май 2018 г.

Бисер Петков: Всички пенсии се увеличават с 3,8% о...

14:14 | 23 Май 2018 г.
Пенсиите скачат с 3,8 % от 1 юли, припомни социалният министър пред медиите в парламента. Бисер Петков изчисли, че това прави ръст от око...

гледай на живо

28.05.2018
 • в момента
  Канадска борба „Евроарм 2018”
 • 02:00
  Повторения
 • 05:30
  Кухнята на Звездев
 • 06:00
  Денят на живо