БСП и ГЕРБ в схватка за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ "София"

Червените общинари се оплакаха в парламента, управляващите ги упрекнаха, че търсят политически дивидент

Калоян Паргов и Зафир Зарков
Източник: Канал 3

Калоян Паргов и Зафир Зарков

БСП се обяви срещу изгарянето на RDF-блокчетата с депонирани отпадъци от завода за боклук край София в специална инсталация на територията на ТЕЦ "София" в "Топлофикация". Става въпрос за 134 млн. лв. заем, който, според червените, ще доведе до фалит на "Топлофикация".

Той е предвиден за изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Парите са част от съфинансиране на целия проект, който ще се реализира.

Аргументът "против" на левите общинари е, че това щяло да повиши разходите за докарването им от завода за отпадъци в село Яна, както и с опасения относно безопасността за околната среда.

"Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ в отчаяния им опит да се намери решение", обобщи шефът на групата социалисти в СОС Калоян Паргов. "Първо, мястото на инсталацията не е правилното - причината на първо място е екологията и напрежението, което се създава сред живущите в околните квартали - Надежда, Орландовци, Банишора, Връбница, Илиенци", обясни Паргов.

Позицията на червените е инсталацията да бъде изградена до завода за отпадъци в с. Яна, тъй като по този начин съоръженията ще бъдат на едно място, обясни Паргов. Така ще спестим транспортни разходи, от които изтичат милиони в нечии джобове, обвини социалистът.

От ГЕРБ отвърнаха, че е  точно обратното - така ще се съкратят разходите, защото в момента депонираните отпадъци се извозват в три циментови завода на отстояние, много по-далеч от София, обясни шефът на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева.

Председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков пък изказа недоумението си от факта, че общинските съветници на БСП, начело с Калоян Паргов, са подкрепили решението през 2016 г. за изграждането на площадка с инсталация за изгаряне на отпадъците на територията на "Топлофикация".

"Факт е, че това решение беше подкрепено от хората, които застанаха пред вас", разкри Зарков, учуден от изявлението на Паргов. През 2017 г. пък е било одобрено решението да се кандидатства за дофинансиране от Брюксел, което днес СОС трябваше да одобри.

Общинарят от ГЕРБ констатира, че търсеният е чисто политически от страна на БСП, защото мястото на подобно изявление е СОС, а не парламентът.

Етикети: БСП , ГЕРБ , завод , отпадъци
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 13
07:16 | 22 Ноември 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Нинова на парламентарния...

07:16 | 22 Ноември 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов днес е на изслушване в Народното събрание. В рамките на петъчния парламентарен контрол, министър-председателят ще...
11:37 | 21 Ноември 2019 г.

Нинова каза пред кого би коленичила, няма да гласу...

11:37 | 21 Ноември 2019 г.
Внесохме отново нашия Антикорупционен закон, в който искаме председателя на КПКОНПИ да се назначава от президента, заяви лидерът на БСП К...
13:38 | 20 Ноември 2019 г.

ДПС за Цацаров: Богатство за всяка държава е да из...

13:38 | 20 Ноември 2019 г.
От ДПС все още не са обсъждали двете кандидатури за шеф на Антикорупционната комисия, но отбелязаха "безспорния професионализъм"...
12:36 | 20 Ноември 2019 г.

Емил Караниколов: Отпадат някои от глобите за бизн...

12:36 | 20 Ноември 2019 г.
Облекчават режимите за бизнеса, предвидени в Закона за горивата. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пом врем...
10:50 | 20 Ноември 2019 г.

Дават по 40 лв. за Коледа на 1 276 200 пенсионери

10:50 | 20 Ноември 2019 г.
Ще се осигури допълнителна сума в размер на 40 лева, която се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът на пенсията, заедно с...
09:29 | 20 Ноември 2019 г.

Валери Симеонов е новият зам.-шеф на парламента

09:29 | 20 Ноември 2019 г.
В първия работен ден на депутатите за тази седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народн...