БСП и ГЕРБ в схватка за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ "София"

Червените общинари се оплакаха в парламента, управляващите ги упрекнаха, че търсят политически дивидент

Калоян Паргов и Зафир Зарков
Източник: Канал 3

Калоян Паргов и Зафир Зарков

БСП се обяви срещу изгарянето на RDF-блокчетата с депонирани отпадъци от завода за боклук край София в специална инсталация на територията на ТЕЦ "София" в "Топлофикация". Става въпрос за 134 млн. лв. заем, който, според червените, ще доведе до фалит на "Топлофикация".

Той е предвиден за изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Парите са част от съфинансиране на целия проект, който ще се реализира.

Аргументът "против" на левите общинари е, че това щяло да повиши разходите за докарването им от завода за отпадъци в село Яна, както и с опасения относно безопасността за околната среда.

"Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ в отчаяния им опит да се намери решение", обобщи шефът на групата социалисти в СОС Калоян Паргов. "Първо, мястото на инсталацията не е правилното - причината на първо място е екологията и напрежението, което се създава сред живущите в околните квартали - Надежда, Орландовци, Банишора, Връбница, Илиенци", обясни Паргов.

Позицията на червените е инсталацията да бъде изградена до завода за отпадъци в с. Яна, тъй като по този начин съоръженията ще бъдат на едно място, обясни Паргов. Така ще спестим транспортни разходи, от които изтичат милиони в нечии джобове, обвини социалистът.

От ГЕРБ отвърнаха, че е  точно обратното - така ще се съкратят разходите, защото в момента депонираните отпадъци се извозват в три циментови завода на отстояние, много по-далеч от София, обясни шефът на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева.

Председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков пък изказа недоумението си от факта, че общинските съветници на БСП, начело с Калоян Паргов, са подкрепили решението през 2016 г. за изграждането на площадка с инсталация за изгаряне на отпадъците на територията на "Топлофикация".

"Факт е, че това решение беше подкрепено от хората, които застанаха пред вас", разкри Зарков, учуден от изявлението на Паргов. През 2017 г. пък е било одобрено решението да се кандидатства за дофинансиране от Брюксел, което днес СОС трябваше да одобри.

Общинарят от ГЕРБ констатира, че търсеният е чисто политически от страна на БСП, защото мястото на подобно изявление е СОС, а не парламентът.

Етикети: БСП , ГЕРБ , завод , отпадъци
Корнелия Нинова с майките на деца с увреждания
16:35 | 19 Октомври 2018 г.

Нинова недоволна, че Валери Симеонов се опъва за о...

16:35 | 19 Октомври 2018 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу отказа на Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер и не хареса обяснението на премиера...
Младен Маринов
13:19 | 19 Октомври 2018 г.

МВР-министърът за ексцесиите в Сливен: Няма да поз...

13:19 | 19 Октомври 2018 г.
Вътрешният министър Младен Маринов се зарече, че полицията няма да си трае и ще санкционира веселби в забранените за шум и музика часове....
Корнелия Нинова с майки на деца с увреждания
12:38 | 19 Октомври 2018 г.

Майките на деца с увреждания и БСП поискаха оставк...

12:38 | 19 Октомври 2018 г.
Оставката на вицепремиера Валери Симеонов поискаха майките на деца с увреждания заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Жените наблюда...
Нона Йотова
11:38 | 19 Октомври 2018 г.

Нона Йотова одумва министърки, докато БСП се поти ...

11:38 | 19 Октомври 2018 г.
Какво прави една депутатка на левицата в пленарната зала по време на дебати по вот на недоверие? Скучае и клюкари във Фейсбук. Докато кол...
11:03 | 19 Октомври 2018 г.

ГЕРБ зове за надпартиен консенсус в здравеопазване...

11:03 | 19 Октомври 2018 г.
Гласуването на вота на недоверие, внесен от БСП, ще се проведе друата сряда от 9.00 часа, стана ясно след края на тричасовите дебати. ...
10:30 | 19 Октомври 2018 г.

ДПС подкрепя вота: Здравната ни система е като в "...

10:30 | 19 Октомври 2018 г.
ДПС ще подкрепи вота на недоверие не заради нереализираните промотирани модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в зд...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  "Социална мрежа", избрано
 • 10:45
  Телемаркет
 • 11:00
  Интервю с Наделина Анева
 • 11:45
  Топ шоп