БСП и ГЕРБ в схватка за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ "София"

Червените общинари се оплакаха в парламента, управляващите ги упрекнаха, че търсят политически дивидент

Калоян Паргов и Зафир Зарков
Източник: Канал 3

Калоян Паргов и Зафир Зарков

БСП се обяви срещу изгарянето на RDF-блокчетата с депонирани отпадъци от завода за боклук край София в специална инсталация на територията на ТЕЦ "София" в "Топлофикация". Става въпрос за 134 млн. лв. заем, който, според червените, ще доведе до фалит на "Топлофикация".

Той е предвиден за изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Парите са част от съфинансиране на целия проект, който ще се реализира.

Аргументът "против" на левите общинари е, че това щяло да повиши разходите за докарването им от завода за отпадъци в село Яна, както и с опасения относно безопасността за околната среда.

"Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ в отчаяния им опит да се намери решение", обобщи шефът на групата социалисти в СОС Калоян Паргов. "Първо, мястото на инсталацията не е правилното - причината на първо място е екологията и напрежението, което се създава сред живущите в околните квартали - Надежда, Орландовци, Банишора, Връбница, Илиенци", обясни Паргов.

Позицията на червените е инсталацията да бъде изградена до завода за отпадъци в с. Яна, тъй като по този начин съоръженията ще бъдат на едно място, обясни Паргов. Така ще спестим транспортни разходи, от които изтичат милиони в нечии джобове, обвини социалистът.

От ГЕРБ отвърнаха, че е  точно обратното - така ще се съкратят разходите, защото в момента депонираните отпадъци се извозват в три циментови завода на отстояние, много по-далеч от София, обясни шефът на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева.

Председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков пък изказа недоумението си от факта, че общинските съветници на БСП, начело с Калоян Паргов, са подкрепили решението през 2016 г. за изграждането на площадка с инсталация за изгаряне на отпадъците на територията на "Топлофикация".

"Факт е, че това решение беше подкрепено от хората, които застанаха пред вас", разкри Зарков, учуден от изявлението на Паргов. През 2017 г. пък е било одобрено решението да се кандидатства за дофинансиране от Брюксел, което днес СОС трябваше да одобри.

Общинарят от ГЕРБ констатира, че търсеният е чисто политически от страна на БСП, защото мястото на подобно изявление е СОС, а не парламентът.

Етикети: БСП , ГЕРБ , завод , отпадъци
Йордан Цонев
17:14 | 23 Януари 2019 г.

Анкетната комисия за гражданството ще се среща с Ц...

17:14 | 23 Януари 2019 г.
Председателят на анкетната комисия за гражданството Йордан Цонев и заместникът му Тома Биков ще искат среща с главния прокурор Сотир Цаца...
16:16 | 23 Януари 2019 г.

Оправдания за отпадане от училище: Не се е събудил...

16:16 | 23 Януари 2019 г.
Най-честото оправдание за децата от цигански произход за отсъствието им от училище са от рода на: "Не се е събудил сутринта", &...
Искрен Веселинов
13:28 | 23 Януари 2019 г.

ВМРО готови да се извинят, но разколът не бил по т...

13:28 | 23 Януари 2019 г.
От ВМРО са готови да се извинят на партньорите, но са категорични, че разколът в ОП не е по тяхна вина. "Готови сме да преодоле...
12:14 | 23 Януари 2019 г.

Сидеров не губи надежда, но патриотичният брак бил...

12:14 | 23 Януари 2019 г.
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров постави диагнозата на патриотичната коалиция - сравни я с брачна криза, която може й да завърш...
Елена Йончева
11:28 | 23 Януари 2019 г.

БСП зад Йончева: Нескопосан опит на ГЕРБ да спечел...

11:28 | 23 Януари 2019 г.
Елена Йончева обвини кабинета Борисов 3, че използва спецпрокуратурата, за да я сплаши, заплаши и унижи публично. Това заяви журналис...
НФСБ, Валери Симеонов, Ячев, Касабов
10:54 | 23 Януари 2019 г.

Симеонов: За нас евроизборите не са от жизнено зна...

10:54 | 23 Януари 2019 г.
Валери Симеонов останал обиден от опита на ВМРО да си изяснява коалиционни отношения през медиите, стана ясно на брифинг в парламента. Дв...

гледай на живо

24.01.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини