БСП и ГЕРБ в схватка за изгарянето на отпадъците в ТЕЦ "София"

Червените общинари се оплакаха в парламента, управляващите ги упрекнаха, че търсят политически дивидент

Калоян Паргов и Зафир Зарков
Източник: Канал 3

Калоян Паргов и Зафир Зарков

БСП се обяви срещу изгарянето на RDF-блокчетата с депонирани отпадъци от завода за боклук край София в специална инсталация на територията на ТЕЦ "София" в "Топлофикация". Става въпрос за 134 млн. лв. заем, който, според червените, ще доведе до фалит на "Топлофикация".

Той е предвиден за изграждането на третия етап от завода за отпадъци. Парите са част от съфинансиране на целия проект, който ще се реализира.

Аргументът "против" на левите общинари е, че това щяло да повиши разходите за докарването им от завода за отпадъци в село Яна, както и с опасения относно безопасността за околната среда.

"Няма как БСП да подкрепи поредната недомислица на ГЕРБ в отчаяния им опит да се намери решение", обобщи шефът на групата социалисти в СОС Калоян Паргов. "Първо, мястото на инсталацията не е правилното - причината на първо място е екологията и напрежението, което се създава сред живущите в околните квартали - Надежда, Орландовци, Банишора, Връбница, Илиенци", обясни Паргов.

Позицията на червените е инсталацията да бъде изградена до завода за отпадъци в с. Яна, тъй като по този начин съоръженията ще бъдат на едно място, обясни Паргов. Така ще спестим транспортни разходи, от които изтичат милиони в нечии джобове, обвини социалистът.

От ГЕРБ отвърнаха, че е  точно обратното - така ще се съкратят разходите, защото в момента депонираните отпадъци се извозват в три циментови завода на отстояние, много по-далеч от София, обясни шефът на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева.

Председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков пък изказа недоумението си от факта, че общинските съветници на БСП, начело с Калоян Паргов, са подкрепили решението през 2016 г. за изграждането на площадка с инсталация за изгаряне на отпадъците на територията на "Топлофикация".

"Факт е, че това решение беше подкрепено от хората, които застанаха пред вас", разкри Зарков, учуден от изявлението на Паргов. През 2017 г. пък е било одобрено решението да се кандидатства за дофинансиране от Брюксел, което днес СОС трябваше да одобри.

Общинарят от ГЕРБ констатира, че търсеният е чисто политически от страна на БСП, защото мястото на подобно изявление е СОС, а не парламентът.

Етикети: БСП , ГЕРБ , завод , отпадъци
17:39 | 15 Август 2018 г.

Волен погна и родата на Симеонов до девето коляно,...

17:39 | 15 Август 2018 г.
Бургаската атака на Волен Сидеров срещу коалиционния му партньор Валери Симеонов продължи и днес, а канонадата вече засипа и родата му. С...
16:09 | 14 Август 2018 г.

Цветанов: Президентът на БСП Радев се заявява кат...

16:09 | 14 Август 2018 г.
Президентът на БСП Румен Радев се заявява като политически опонент, а не като държавен глава. С военния си манталитет той показва, че не ...
парламент
20:59 | 10 Август 2018 г.

Заплатите на властта се вдигнаха

20:59 | 10 Август 2018 г.
Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни запла...
Премиерът даде отчет пред парламента за европредседателството, 2
13:08 | 08 Август 2018 г.

Нинова с призив към Борисов

13:08 | 08 Август 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи призив към премиера Бойко Борисов. Тя не иска той да си мълчи на изказванията на колегата му Зоран...
Кирил Добрев
13:43 | 07 Август 2018 г.

БСП: Гущерът на ГЕРБ е варан, опитва да ни купи де...

13:43 | 07 Август 2018 г.
Петцифрени заплати обещават от ГЕРБ, за да купят депутати от БСП и целта е разбиването на парламентарната група. Това обяви зам.-председа...
Само депутати от комисията по отбрана останаха в пленарната зала
11:32 | 31 Юли 2018 г.

Ето колко и каква работа свършиха депутатите преди...

11:32 | 31 Юли 2018 г.
От началото на годината 44-тото Народно събрание е приело 92 закона и 77 решения. Това сочи справка, подготвена от парламентарния пресцен...

гледай на живо

18.08.2018
 • в момента
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева
 • 07:30
  Интервю с Наделина Анева
 • 08:00
  Денят на живо
 • 09:00
  „Пулс” с Гергана Добрева - избрано