Цигански дебат в НС, Рашидов: Още 30 г. ще гледаме филма "Майка Индия"

Светланка е права за моркова и тоягата, възкликна проф. Станилов

Кутев, Рашидов, Станилов в дебат за циганите
Източник: Канал 3

Кутев, Рашидов, Станилов в дебат за циганите

Люти спорове на тема политкоректност и реална интеграция на циганите подпалиха пленарната зала по време на обсъждането на годишния отчет по стратегията за интеграция на циганите за 2017 г. Проф. Станислав Станилов вдигна градуса на емоциите, след като обяви, че съпругата на вицепремиера Томислав Дончев е права.

Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права, при нас морковите са твърди дълги, а тоягите къси", възкликна той. Станилов отсече, че циганите не могат да бъдат интегрирани и има секретен доклад на ЕС, който прави точно такова заключение.

Думите му възмутиха социалиста Антон Кутев, който го обвини във фашизъм.

Това, което говорите, че интеграцията на ромите не може да стане, е ужасяващо, потресе се социалистът.

Истината е опасна, но трябва да се говори истината, а не да се крием като Андрешко под масата, репликира професорът от Атака по повод обидата, че е фашист. Засрамете се и почнете да мислите реално, а не да ми държите цивилизовани речи. Кой измисли Десетилетието на включването? Нищо не стана. Абе, нямам намерение да се разправям с теб, остави лицемерието, зарежи го", ядоса се депутатът от ОП.

На мига скочи в негова защита Вежди Рашидов. Председателят на комисията по култура и медии обвини социалистите, че те са се провалили с интеграцията на циганите и им даде за пример направеното през социализма.

"Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита червените Рашидов. "Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", възкликна депутатът от ГЕРБ. Бяха строители, зидари, мазачи, те не са лоши хора, но нямат професия. Защо вкарвахте пари по програми, но ги давахте на циганските барони?", изригна Вежди Рашидов.

"Абе колеги, интеграцията е да ги образоваме, да им дадем професията, хора без професия няма как да интегрираме, равни, да спазваме законите, това е интеграция, площада, казармата, спортната зала и шатрата в Правец, всички сгради паднаха, само те останаха", отдаде се на спомени Рашидов и направи сравнение с качеството на строежа през соца с днешното в полза на соцшколата в строителството.

"Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи депутатът от ГЕРБ.

Впечатлен, комунистът Александър Паунов стана и изрази готовност да го приеме за член на компартията. Социалистката Надя Клисурска му подвикваше от място, което провокира Валентин Касабов да я посъветва да не крещи: "Не сме цигани, а се държим като цигани".

Има ниша за Българската православна църква, трябва да излезе сред народа си, подсети залата пък Спас Гърневски, като даде положителни примери от Пловдивско за интегрирани и учещи се цигани, но и благодарение на ролята на протестантските църкви.

Ние като политическа класа се провалихме с интеграцията - интеграция дефакто няма, обобщи зам.-шефът на ПГ на левицата Драгомир Стойнев

и посочи, че в Стара Загора и района циганите гласуват за ГЕРБ, защото явно цяла нощ са чели стратегията за интеграция и са я харесали. Не казвам, че купувате гласове, вметна той с игрива интонация в гласа.

Всички оратори се съгласиха, че интеграция се постига през образованието. От ГЕРБ се похвалиха, че върнали в класните стаи деца, колкото цял Велинград, докато от БСП отвърнаха, че половин година по-късно същите 17 000 ромски ученици отново напуснали училище.

"Държавата липсва", отбелязаха от ДПС по повод доклада за интеграцията.

"В залата има изключително много неинтегрирани политици към политическия процес, а ние говорим как ще интегрираме ромите", зачуди се Джейхан Ибрямов. И атакува управляващите за поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за интеграцията. Той отново припомни скандалното му изявление от миналия парламент за кучките, които раждат.

"Този доклад е една брошура, усвоени са проекти, раздадени са пари на калпак и накрая докладът завършва с едно заключение. Заключението показва дейността на общините, не на държавата - държавата я няма", възмути се депутатът от ДПС.

Ибрямов цитира мъдростта на Светлана Дончева за морковите и тоягата и изрази недоволство от изказването на съпругата на вицепремиера. "Циганите са им виновни за нещо, не се казва за какво", попита той. Парите за социални помощи са малко, най-малко в Европа, а в същото време се усвоявали средства за ромска интеграция. Дончева в миналото си също усвоявала пари по ромски проекти.

ДПС няма да подкрепи доклада, защото не кореспондира с политическата истина и коректност в обществото, заключи депутатът от ДПС.

Дебатите по интеграцията на циганите продължават вече 30 години, специално днес  в Народното събрание - повече от два часа и половина.

Етикети: парламент , цигани
12:09 | 19 Юни 2019 г.

Приеха закона за шума: от 500 до 6000 лв. глоба! В...

12:09 | 19 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за защита от шума в околната среда. Законопроектът бе внесен от Министерски съвет и бе...
11:25 | 19 Юни 2019 г.

Атака внася проект за анекс за историята в договор...

11:25 | 19 Юни 2019 г.
ПГ на Атака внася проект за анекс към договора със Северна Македония, за да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволя...
10:15 | 19 Юни 2019 г.

Менда Стоянова: ГЕРБ предлага безвъзмездни офиси н...

10:15 | 19 Юни 2019 г.
ГЕРБ ще предложи общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно, но остава твърдо на позицията си за 1 лв. държавна п...
10:00 | 19 Юни 2019 г.

Карадайъ: ГЕРБ съгласни за отворено финансиране на...

10:00 | 19 Юни 2019 г.
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансир...
Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...