ГЕРБ: Плочев е болен, да го освободим, БСП: Разкривате лични данни

Срещу шефа на НЗОК бил поведен политически кръстоносен поход, обвини Славчо Велков

Славчо Велков
Източник: Канал 3

Славчо Велков

Започна дискусията по предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Предложението е на комисията по здравеопазване, след като получи становището на Надзорния съвет на НЗОК. Докладът на комисията бе представен на депутатите в пленарната зала от шефа на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Основание за това дава здравословното състояние на проф. Плочев и писмото му, че поне още един месец трябва да бъде в болнични и няма да може да изпълнява задълженията си, изтъкна в мотивите д-р Дариткова. Преди това той беше три месеца в болнични.

От ГЕРБ призоваха да не се спекулира политически с темата. Пръв думата взе д-р Лъчезар Иванов, който направи уговорката, че професорът е много голям специалист и двамата са работили заедно в продължение на 17 години. В същото време той изтъкна фактологически необходимостта от освобождаването на Плочев,който от години имал сериозно заболяване, и призова за откриване на процедура за избор на нов шеф на касата.

"Тази институция е оставена три месеца на автопилот. Проблемите, които се натрупаха, са големи", подчерта Лъчезар Иванов.

"Проф. Плочев не е написал в писмото си оставка, там няма думите "подавам оставка". Предложението на д-р Дариткова е за освобождаване", опонира на ГЕРБ личният му приятел, депутатът от левицата Славчо Велков. Той укори Лъчезар Иванов, че е нарушил правилата за защитата на личните данни, като е оповестил пред комисията и в пленарната зала подробности за здравословното състояние на Камен Плочев.

"Данните за здравния статус на всеки български гражданин са лични данни. Откъде знаете, вие, д-р Иванов за заболяването му? Едва ли знаете - той не е имал гинекологичен проблем и вие си позволявате да бъркате в личните данни на един български гражданин", атакува Велков.

"Не предупреждавайте другите да не залитат политически, след като вие политизирате въпроса. Кой ли не отиде по медиите да води този политически кръстоносен поход!", възкликна още депутатът от "БСП за България", визирайки здравния министър, "подпомаган от своята заместничка".

Той припомни цялата сага и писмото до парламента, което Плочев изпрати преди няколко месеца с искане за актуализация на парите на НЗОК, заради което министър Ананиев му поиска оставката. Напомни още, че заради дълговете на касата е отказано лечение в чужбина на българи, някои от които вече са починали.

"Моля ви, не се изкушавайте сегашният министър да предлага приближен, защото ще доведе до същото. И следващият, и по-следващият ще бъде жертва на системен, а не на процедурен проблем", обърна се Славчо Велков към ГЕРБ.

Александър Сиди: Корнелия Нинова има много тежък проблем - говори изключителни глупости твърде често
11:35 | 16 Ноември 2018 г.

ВМРО се разграничи от изказванията на НФСБ за деца...

11:35 | 16 Ноември 2018 г.
Депутати от ВМРО се разграничиха от изказванията на колегите и партньорите им от НФСБ по адрес на майките на деца с увреждания. "...
Цветан Цветанов
11:19 | 16 Ноември 2018 г.

Цветанов: Мога само да се извиня за чужди грешки

11:19 | 16 Ноември 2018 г.
Понякога се налага ГЕРБ да се извинява за думи на коалиционния партньор НФСБ в името на общото управление - това се разбра от коментара н...
ДПС, Мустафа Карадайъ
11:06 | 16 Ноември 2018 г.

ДПС за скандала с НФСБ: Никакви извинения вече не ...

11:06 | 16 Ноември 2018 г.
ДПС няма какво ново да добави към декларацията си от октомври по адрес на НФСБ, вицепремиера Валери Симеонов и изказването му по адрес на...
Петър Петров, депутат от НФСБ
09:47 | 16 Ноември 2018 г.

Депутатите на НФСБ се обявиха за жертва на фалшива...

09:47 | 16 Ноември 2018 г.
Безочието на лицата от НФСБ няма граници. В случая - разбирането им за политическо поведение, морал в говоренето и поемане на отговорност...
МЕнда Стоянова и Йордан Цонев
18:16 | 15 Ноември 2018 г.

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето за...

18:16 | 15 Ноември 2018 г.
Бюджетната комисия отхвърли поредното президентско вето, този път главно заради повишаването на данъка за старите коли. Румен Радев ...
Петър Петров, депутат от НФСБ
14:33 | 15 Ноември 2018 г.

Депутат от НФСБ: Децата с увреждания - в домове, з...

14:33 | 15 Ноември 2018 г.
НФСБ продължи с обидите към майките на деца с увреждания. Народният представител от партията на Валери Симеонов - Петър Петров, влезе в т...

гледай на живо

16.11.2018
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо