ГЕРБ: Плочев е болен, да го освободим, БСП: Разкривате лични данни

Срещу шефа на НЗОК бил поведен политически кръстоносен поход, обвини Славчо Велков

Славчо Велков
Източник: Канал 3

Славчо Велков

Започна дискусията по предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Предложението е на комисията по здравеопазване, след като получи становището на Надзорния съвет на НЗОК. Докладът на комисията бе представен на депутатите в пленарната зала от шефа на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Основание за това дава здравословното състояние на проф. Плочев и писмото му, че поне още един месец трябва да бъде в болнични и няма да може да изпълнява задълженията си, изтъкна в мотивите д-р Дариткова. Преди това той беше три месеца в болнични.

От ГЕРБ призоваха да не се спекулира политически с темата. Пръв думата взе д-р Лъчезар Иванов, който направи уговорката, че професорът е много голям специалист и двамата са работили заедно в продължение на 17 години. В същото време той изтъкна фактологически необходимостта от освобождаването на Плочев,който от години имал сериозно заболяване, и призова за откриване на процедура за избор на нов шеф на касата.

"Тази институция е оставена три месеца на автопилот. Проблемите, които се натрупаха, са големи", подчерта Лъчезар Иванов.

"Проф. Плочев не е написал в писмото си оставка, там няма думите "подавам оставка". Предложението на д-р Дариткова е за освобождаване", опонира на ГЕРБ личният му приятел, депутатът от левицата Славчо Велков. Той укори Лъчезар Иванов, че е нарушил правилата за защитата на личните данни, като е оповестил пред комисията и в пленарната зала подробности за здравословното състояние на Камен Плочев.

"Данните за здравния статус на всеки български гражданин са лични данни. Откъде знаете, вие, д-р Иванов за заболяването му? Едва ли знаете - той не е имал гинекологичен проблем и вие си позволявате да бъркате в личните данни на един български гражданин", атакува Велков.

"Не предупреждавайте другите да не залитат политически, след като вие политизирате въпроса. Кой ли не отиде по медиите да води този политически кръстоносен поход!", възкликна още депутатът от "БСП за България", визирайки здравния министър, "подпомаган от своята заместничка".

Той припомни цялата сага и писмото до парламента, което Плочев изпрати преди няколко месеца с искане за актуализация на парите на НЗОК, заради което министър Ананиев му поиска оставката. Напомни още, че заради дълговете на касата е отказано лечение в чужбина на българи, някои от които вече са починали.

"Моля ви, не се изкушавайте сегашният министър да предлага приближен, защото ще доведе до същото. И следващият, и по-следващият ще бъде жертва на системен, а не на процедурен проблем", обърна се Славчо Велков към ГЕРБ.

18:25 | 21 Февруари 2019 г.

Нинова иска Караянчева да не плаща заплати на соцд...

18:25 | 21 Февруари 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова побърза да изпревари управляващите и още преди да са приели парични санкции срещу отсъстващите соцдепутати, ...
трибунка на Цветанов, Ралица Негенцова, Караянчева, Димитър Георгиев от ДАНС
16:46 | 21 Февруари 2019 г.

ГЕРБ помири адвокатите с ДАНС за адвокатската тайн...

16:46 | 21 Февруари 2019 г.
ГЕРБ посредничи за постигане на съгласие между адвокатите и ръководството на ДАНС на среща при председателя на НС Цвета Караянчева. Именн...
Цветан Цветанов, Владимир Тошев
15:33 | 21 Февруари 2019 г.

Цветанов: Съжалявам за това, което депутатите на Б...

15:33 | 21 Февруари 2019 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ ожали соцдепутатите, които се подчиниха на решението на пленума да напуснат парламента. "Съжалявам за това...
Национален статистически институт
13:50 | 21 Февруари 2019 г.

Без трети пол в анкетните карти за Преброяване 202...

13:50 | 21 Февруари 2019 г.
Само биологичният пол ще присъства в анкетната карта за националното преброяване през 2021 г. Графите са мъж, жена, трети пол и други раз...
12:47 | 21 Февруари 2019 г.

ДПС за санкциите: Депутатите трябва да работят

12:47 | 21 Февруари 2019 г.
ДПС са готови да обсъдят предложения за санкции спрямо отсъстващите депутати от парламента, но едва след дебата ще заемат позиция. По...
Волен Сидеров
11:30 | 21 Февруари 2019 г.

"Атака" също искат отсъстващи депутати да не взема...

11:30 | 21 Февруари 2019 г.
От "Атака " също като ГЕРБ повдигат темата за санкциите срещу отсъстващите депутати. Лидерът на партията Волен Сидеров е направ...

гледай на живо

22.02.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини