ГЕРБ: Плочев е болен, да го освободим, БСП: Разкривате лични данни

Срещу шефа на НЗОК бил поведен политически кръстоносен поход, обвини Славчо Велков

Славчо Велков
Източник: Канал 3

Славчо Велков

Започна дискусията по предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Предложението е на комисията по здравеопазване, след като получи становището на Надзорния съвет на НЗОК. Докладът на комисията бе представен на депутатите в пленарната зала от шефа на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Основание за това дава здравословното състояние на проф. Плочев и писмото му, че поне още един месец трябва да бъде в болнични и няма да може да изпълнява задълженията си, изтъкна в мотивите д-р Дариткова. Преди това той беше три месеца в болнични.

От ГЕРБ призоваха да не се спекулира политически с темата. Пръв думата взе д-р Лъчезар Иванов, който направи уговорката, че професорът е много голям специалист и двамата са работили заедно в продължение на 17 години. В същото време той изтъкна фактологически необходимостта от освобождаването на Плочев,който от години имал сериозно заболяване, и призова за откриване на процедура за избор на нов шеф на касата.

"Тази институция е оставена три месеца на автопилот. Проблемите, които се натрупаха, са големи", подчерта Лъчезар Иванов.

"Проф. Плочев не е написал в писмото си оставка, там няма думите "подавам оставка". Предложението на д-р Дариткова е за освобождаване", опонира на ГЕРБ личният му приятел, депутатът от левицата Славчо Велков. Той укори Лъчезар Иванов, че е нарушил правилата за защитата на личните данни, като е оповестил пред комисията и в пленарната зала подробности за здравословното състояние на Камен Плочев.

"Данните за здравния статус на всеки български гражданин са лични данни. Откъде знаете, вие, д-р Иванов за заболяването му? Едва ли знаете - той не е имал гинекологичен проблем и вие си позволявате да бъркате в личните данни на един български гражданин", атакува Велков.

"Не предупреждавайте другите да не залитат политически, след като вие политизирате въпроса. Кой ли не отиде по медиите да води този политически кръстоносен поход!", възкликна още депутатът от "БСП за България", визирайки здравния министър, "подпомаган от своята заместничка".

Той припомни цялата сага и писмото до парламента, което Плочев изпрати преди няколко месеца с искане за актуализация на парите на НЗОК, заради което министър Ананиев му поиска оставката. Напомни още, че заради дълговете на касата е отказано лечение в чужбина на българи, някои от които вече са починали.

"Моля ви, не се изкушавайте сегашният министър да предлага приближен, защото ще доведе до същото. И следващият, и по-следващият ще бъде жертва на системен, а не на процедурен проблем", обърна се Славчо Велков към ГЕРБ.

11:58 | 15 Юли 2018 г.

Нинова: Пускаме спешно жалба до прокуратурата, иск...

11:58 | 15 Юли 2018 г.
БСП пуска жалба до прокуратурата заради умъртвените животни в Ямболско. Това обявиха от пресцентъра на партията, след като днес лидерът К...
Вежди Рашидов и Надежда Огойска
11:23 | 15 Юли 2018 г.

Рашидов дари 3000 лв. за дъщерята на поетесата Мар...

11:23 | 15 Юли 2018 г.
Вежди Рашидов дари 3000 лв. за операцията на онкоболната Надежда Огойска, дъщеря на поетесата Маргарита Петкова. Двамата с майка й с...
17:30 | 14 Юли 2018 г.

Нинова: Посещението на министър Порожанов е закъсн...

17:30 | 14 Юли 2018 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изригна в социалната мрежа по повод чистката на овце и кози заради огнище с чума в селата в Странджа. Там ...
Парламентът отваря врати за посетители за годишнината от приемането на Конституцията
09:52 | 14 Юли 2018 г.

Парламентът отваря врати за посетители за годишнин...

09:52 | 14 Юли 2018 г.
Парламентът отваря врати за посетители по повод годишнината от приемането на Конституцията на Република България от Седмото велико народн...
джамия в Охрид
16:26 | 13 Юли 2018 г.

ВМРО сезира ЮНЕСКО за 32-метрово минаре на мястото...

16:26 | 13 Юли 2018 г.
Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид изпратиха с официално писмо народният пред...
Патриархът: Господ да утеши близките на загиналите в трагедията на \
16:11 | 13 Юли 2018 г.

Сръбската православна църква нападна БПЦ заради Ма...

16:11 | 13 Юли 2018 г.
Сръбската православна църква (СПЦ) и Българската православна църква (БПЦ) са си разменили писма относно инициативата на Македонската прав...

гледай на живо

16.07.2018
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Офанзива с Любо Огнянов
 • 11:00
  Време, календар, хороскоп