ГЕРБ: Плочев е болен, да го освободим, БСП: Разкривате лични данни

Срещу шефа на НЗОК бил поведен политически кръстоносен поход, обвини Славчо Велков

Славчо Велков
Източник: Канал 3

Славчо Велков

Започна дискусията по предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев.

Предложението е на комисията по здравеопазване, след като получи становището на Надзорния съвет на НЗОК. Докладът на комисията бе представен на депутатите в пленарната зала от шефа на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

Основание за това дава здравословното състояние на проф. Плочев и писмото му, че поне още един месец трябва да бъде в болнични и няма да може да изпълнява задълженията си, изтъкна в мотивите д-р Дариткова. Преди това той беше три месеца в болнични.

От ГЕРБ призоваха да не се спекулира политически с темата. Пръв думата взе д-р Лъчезар Иванов, който направи уговорката, че професорът е много голям специалист и двамата са работили заедно в продължение на 17 години. В същото време той изтъкна фактологически необходимостта от освобождаването на Плочев,който от години имал сериозно заболяване, и призова за откриване на процедура за избор на нов шеф на касата.

"Тази институция е оставена три месеца на автопилот. Проблемите, които се натрупаха, са големи", подчерта Лъчезар Иванов.

"Проф. Плочев не е написал в писмото си оставка, там няма думите "подавам оставка". Предложението на д-р Дариткова е за освобождаване", опонира на ГЕРБ личният му приятел, депутатът от левицата Славчо Велков. Той укори Лъчезар Иванов, че е нарушил правилата за защитата на личните данни, като е оповестил пред комисията и в пленарната зала подробности за здравословното състояние на Камен Плочев.

"Данните за здравния статус на всеки български гражданин са лични данни. Откъде знаете, вие, д-р Иванов за заболяването му? Едва ли знаете - той не е имал гинекологичен проблем и вие си позволявате да бъркате в личните данни на един български гражданин", атакува Велков.

"Не предупреждавайте другите да не залитат политически, след като вие политизирате въпроса. Кой ли не отиде по медиите да води този политически кръстоносен поход!", възкликна още депутатът от "БСП за България", визирайки здравния министър, "подпомаган от своята заместничка".

Той припомни цялата сага и писмото до парламента, което Плочев изпрати преди няколко месеца с искане за актуализация на парите на НЗОК, заради което министър Ананиев му поиска оставката. Напомни още, че заради дълговете на касата е отказано лечение в чужбина на българи, някои от които вече са починали.

"Моля ви, не се изкушавайте сегашният министър да предлага приближен, защото ще доведе до същото. И следващият, и по-следващият ще бъде жертва на системен, а не на процедурен проблем", обърна се Славчо Велков към ГЕРБ.

майки на деца с увреждания
14:45 | 21 Септември 2018 г.

Майките на деца с увреждания: Елате 3 дни у дома и...

14:45 | 21 Септември 2018 г.
Само депутати от опозицията уважиха поканата на майките на деца с увреждания, които отбелязаха 120 дни от протестите си в очакване на при...
12:40 | 21 Септември 2018 г.

Цвета Караянчева се срещна с турския си колега Бин...

12:40 | 21 Септември 2018 г.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на турския парламент Бинали Йълдъръм. Двамата раз...
Корнелия Нинова
12:31 | 21 Септември 2018 г.

Нинова: Втори ден министър-председателят лъже за Б...

12:31 | 21 Септември 2018 г.
"Втори ден министър-председателят на България лъже, че евродепутатите на БСП са гласували срещу Унгария", изригна в парламента ...
11:28 | 21 Септември 2018 г.

Валентин Радев играе сърцато и в МВР, и в парламен...

11:28 | 21 Септември 2018 г.
За първи ден на работа отново като депутат се яви бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев, за разлика от другите си двама ко...
11:06 | 21 Септември 2018 г.

Нинова разкри как от ПЕС са гласували по казуса с ...

11:06 | 21 Септември 2018 г.
Лидерът на БСП, Корнелия Нинова, обясни във Фейсбук кои евродепутати от ПЕС, партията майка на родната левица, са гласували за започване ...
пленарна зала
11:00 | 21 Септември 2018 г.

НС реши: Семейна помощ вместо персонална пенсия за...

11:00 | 21 Септември 2018 г.
Персоналните пенсии за деца-сираци от 1 януари догодина ще бъдат заменени с месечна помощ, след като  парламентът прие на първо чете...

гледай на живо

22.09.2018
 • в момента
  "Социална мрежа", избрано
 • 10:45
  Телемаркет
 • 11:00
  Тържество по случай 22-ри септември (на живо)
 • 11:30
  Парчета от реалността