Парламентът одобри осветляването на медийните собственици и финанси (ВИДЕО)

Срещу законопроекта на ДПС се обявиха само от БСП

Заседание на НС архив
Източник: Канал 3

Заседание на НС архив

Със сериозно мнозинство от 92 гласа "за" депутатите решиха на първо четене, че медийната собственост и източници на финансиране трябва да станат публично достояние. Такива промени гласуваха депутатите

в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Делян Пеевски. Против и вздържали се бяха социалистите, а депутатите на Марешки се въздържаха. Всички останали подкрепиха законопроекта. По предложение на председателя на медийната комисия Вежди Рашидов законопроектът ще бъде подложен на едномесечно обсъждане, вместо само две седмици, заради обществената му важност за медиите и свободата на словото.

Въпросът за публичността във финансирането на всички медии е многократно поставян, но до този момент не е намерил своята регулация, отбеляза в представянето на мотивите Велислава Кръстева.

Тя изтъкна, че поправките ще доведат до максимална прозрачност на медийния пазар за медиите, които се издържат по непазарен начин и ще отреже възможността да ги финансират безвъзмездно, корпоративно или задгранично. Важно било да се въведе ред в регулацията и на онлайн медиите, защото техните собственици масово остават анонимни. И не на последно място ще способства за окончателното пресичане на експлоатациите на тема собственост, изреди аргументи Кръстева.

Срещу закона скочи соцдепутатът Антон Кутев, който си призна, че приема и харесва предложенията, но не му харесвало, че сред вносителите е Делян Пеевски и законопроектът цели да изчисти имиджа му. Не бивало бизнес и политика да се омесват, критикува още Кутев.

Пеевски е депутат също като нас с вас, обърна се към Кутев депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му той е в правилната посока и ако не бъде приет, това стимулира фалшивите новини.

"Г-н Пеевски е депутат като вас, г-н Кутев, и като мен. Избран е от българските избиратели и никога , по никакъв начин не е показвал в българския парламента, че използва работата си като народен представител, за да защитава своите интереси", обясни Цонев.

По думите му законопроектите, които е внесъл, винаги са били в полза на обществото.

"Неприемането на този закон знаете ли кого обслужва, г-н Кутев? Всички онези, които произвеждат фалшивите новини. Обслужва всички онези казаната от тях клевета да е истина за българското общество. Липсата на регламентация създава онази среда, която мога да кажа, че вие контролирате, без да го докажа. Нека да има ясен регламент", обясни Цонев.

Мощно рамо на промените даде шефът на медийната комисия Вежди Рашидов. Той напомни, че законът не е само на Пеевски, че е по чувствителна за обществото тема и че премиерът също е поискал такъв законопроект. Той е категоричен, че през последните 10 г. сме свидетели как свободата на словото е прераснала в слободия и затова трябва да се сложи ред. Парите, по думите му, могат да бъдат много опасно нещо.

"Като се финансира непрозрачно една медия, хората винаги имат съмнения, с пари могат да се купуват съвести и купените медии да решават срещу кого и какво да се публикува. Този закон ще въведе ясни правила за финансирането на медиите. Крачката между свобода и слободия е премината. Тези пари не се раздават на калпак за черни очи, а за да се изпълни нещо", изригна Рашидов.

Ядосан, бившият министър на културата даде за пример и себе си как неведнъж е ставал жертва на фалшиви новини във връзка с принадлежност към "Мултигруп"..

"Никога не съм бил мултак! Да, приятел бях на Илия Павлов и още му слагам цветя на гроба!", заяви от трибуната Рашидов. "Чистотата и хигиената е свързана с вода, но скоро от тези медии чух да провъзгласяват, че имаме български Конфуций и цяла седмица... А какъв трябва да е Антон Дончев с "Време разделно"? Той трябва да е Господ", възкликна депутатът от ГЕРБ.

Валентин Радев на парламентарен контрол
15:17 | 20 Юли 2018 г.

Валентин Радев благодари искрено на БСП: Посочихте...

15:17 | 20 Юли 2018 г.
Според нас всичко, което досега сме направили срещу чумата, е законно, отчете се от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин ...
14:05 | 20 Юли 2018 г.

Парламентът прие промените, свързани с футболното ...

14:05 | 20 Юли 2018 г.
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Законопроектъ...
Борисов гледа Нинова
13:52 | 20 Юли 2018 г.

Борисов и Нинова се разбраха, консенсус в НС: Няма...

13:52 | 20 Юли 2018 г.
Отдавна невиждан консенсус регистрира 44 Народно събрание малко преди 14.00 часа.  С гласове повече от от конституционно мнозинство ...
Бойко Борисов
13:16 | 20 Юли 2018 г.

Борисов отказал на Италия да приеме кораб с мигран...

13:16 | 20 Юли 2018 г.
България е отказала на Италия да приеме кораб с мигранти. Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов по време изслушването за полити...
12:34 | 20 Юли 2018 г.

Борисов завидя на Нинова, че галила козичка, изчет...

12:34 | 20 Юли 2018 г.
Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите, има почти нулев натиск и е давана за пример. Така...
Премиерът даде отчет пред парламента за европредседателството, 2
12:07 | 20 Юли 2018 г.

Нинова към Борисов: Европа и България продължават ...

12:07 | 20 Юли 2018 г.
Соцлидерът Корнелия Нинова упрекна правителството, че заради двойнствената политика за мигрантите на премиера Бойко Борисов се ширят слух...

гледай на живо

20.07.2018
  • в момента
    Денят на живо
  • 23:30
    Спорт в обектива