Парламентът одобри осветляването на медийните собственици и финанси (ВИДЕО)

Срещу законопроекта на ДПС се обявиха само от БСП

Заседание на НС архив
Източник: Канал 3

Заседание на НС архив

Със сериозно мнозинство от 92 гласа "за" депутатите решиха на първо четене, че медийната собственост и източници на финансиране трябва да станат публично достояние. Такива промени гласуваха депутатите

в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания, внесени от депутатите от ДПС Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Делян Пеевски. Против и вздържали се бяха социалистите, а депутатите на Марешки се въздържаха. Всички останали подкрепиха законопроекта. По предложение на председателя на медийната комисия Вежди Рашидов законопроектът ще бъде подложен на едномесечно обсъждане, вместо само две седмици, заради обществената му важност за медиите и свободата на словото.

Въпросът за публичността във финансирането на всички медии е многократно поставян, но до този момент не е намерил своята регулация, отбеляза в представянето на мотивите Велислава Кръстева.

Тя изтъкна, че поправките ще доведат до максимална прозрачност на медийния пазар за медиите, които се издържат по непазарен начин и ще отреже възможността да ги финансират безвъзмездно, корпоративно или задгранично. Важно било да се въведе ред в регулацията и на онлайн медиите, защото техните собственици масово остават анонимни. И не на последно място ще способства за окончателното пресичане на експлоатациите на тема собственост, изреди аргументи Кръстева.

Срещу закона скочи соцдепутатът Антон Кутев, който си призна, че приема и харесва предложенията, но не му харесвало, че сред вносителите е Делян Пеевски и законопроектът цели да изчисти имиджа му. Не бивало бизнес и политика да се омесват, критикува още Кутев.

Пеевски е депутат също като нас с вас, обърна се към Кутев депутатът от ДПС Йордан Цонев. По думите му той е в правилната посока и ако не бъде приет, това стимулира фалшивите новини.

"Г-н Пеевски е депутат като вас, г-н Кутев, и като мен. Избран е от българските избиратели и никога , по никакъв начин не е показвал в българския парламента, че използва работата си като народен представител, за да защитава своите интереси", обясни Цонев.

По думите му законопроектите, които е внесъл, винаги са били в полза на обществото.

"Неприемането на този закон знаете ли кого обслужва, г-н Кутев? Всички онези, които произвеждат фалшивите новини. Обслужва всички онези казаната от тях клевета да е истина за българското общество. Липсата на регламентация създава онази среда, която мога да кажа, че вие контролирате, без да го докажа. Нека да има ясен регламент", обясни Цонев.

Мощно рамо на промените даде шефът на медийната комисия Вежди Рашидов. Той напомни, че законът не е само на Пеевски, че е по чувствителна за обществото тема и че премиерът също е поискал такъв законопроект. Той е категоричен, че през последните 10 г. сме свидетели как свободата на словото е прераснала в слободия и затова трябва да се сложи ред. Парите, по думите му, могат да бъдат много опасно нещо.

"Като се финансира непрозрачно една медия, хората винаги имат съмнения, с пари могат да се купуват съвести и купените медии да решават срещу кого и какво да се публикува. Този закон ще въведе ясни правила за финансирането на медиите. Крачката между свобода и слободия е премината. Тези пари не се раздават на калпак за черни очи, а за да се изпълни нещо", изригна Рашидов.

Ядосан, бившият министър на културата даде за пример и себе си как неведнъж е ставал жертва на фалшиви новини във връзка с принадлежност към "Мултигруп"..

"Никога не съм бил мултак! Да, приятел бях на Илия Павлов и още му слагам цветя на гроба!", заяви от трибуната Рашидов. "Чистотата и хигиената е свързана с вода, но скоро от тези медии чух да провъзгласяват, че имаме български Конфуций и цяла седмица... А какъв трябва да е Антон Дончев с "Време разделно"? Той трябва да е Господ", възкликна депутатът от ГЕРБ.

Екатерина Захариева и Младен Маринов
16:09 | 14 Ноември 2018 г.

Правителството все пак оставя отворена вратата за ...

16:09 | 14 Ноември 2018 г.
Възможно е все пак България да подкрепи пакта за миграцията на ООН, въпреки че коалиционният съвет на управляващите обяви, че няма да го ...
Искрен Веселинов и Камарата на строителите
13:46 | 14 Ноември 2018 г.

Строители и патриоти срещу БСП: Да не се шуми без ...

13:46 | 14 Ноември 2018 г.
За пореден път Камарата на строителите обвини БСП, че пуска фалшиви новини по техен адрес. Този път от бранша се оплакаха на парламентарн...
Корнелия Нинова и Пламен Димитров
11:40 | 14 Ноември 2018 г.

КНСБ защити данък "трошка": Това е преувеличена пр...

11:40 | 14 Ноември 2018 г.
КНСБ твърдо подкрепя въвеждането на по-големи ставки на данъка върху старите коли. Това стана ясно след среща на БСП със синдиката в парл...
ДПС трибунка
10:38 | 14 Ноември 2018 г.

ДПС: Това е най-добрият доклад за България

10:38 | 14 Ноември 2018 г.
ДПС определи доклада на ЕК по мониторинга на страната ни като положителен, обективен и отбеляза, че в него нямаше да присъства забележкат...
09:52 | 14 Ноември 2018 г.

Марешки размаха пластмасов кокал и се отказа от им...

09:52 | 14 Ноември 2018 г.
Веселин Марешки и Кръстина Таскова от Воля последни си подадоха заявленията за отказ от депутатския имунитет по искане на прокуратурата. ...
Крум Зарков
17:09 | 13 Ноември 2018 г.

БСП: Докладът ще приключи, но дали е успех за Бълг...

17:09 | 13 Ноември 2018 г.
БСП гледа спокойно на доклада на ЕК - като на поредния предпоследен. Когато той приключи обаче, ще разберем дали е бил български успех, и...

гледай на живо

15.11.2018
 • в момента
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо