Управляващи и опозиция заедно подкрепиха в НС ветото на президента (СНИМКИ)

185 души гласуваха против текстове от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол

гласуване, вето на президента
Източник: Канал 3

Депутатите се съобразиха с мотивите на ветото на президента Румен Радев и гласуваха против текстовете от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, които държавният глава върна за повторно разглеждане.

В президентските мотиви се посочва, че така направените промени ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

Законът за приватизация и следприватизационен контрол не събра необходимото мнозинство в Народното събрание, като "за“ гласуваха 0 народни представители, "против“ – 185 и "въздържали се“ - 2.

Спорните изменения в закона бяха направени на 18 юли т. г., а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според много от анализаторите така се спестява на Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.

Още парламентарни новини ще намерите тук

Новите текстове доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в "Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

"Удовлетворени сме от факта, че голяма част от мотивите на ветото съвпадат изцяло с изложените от нас аргументи в пленарна зала при приемането на посочените норми“, заяви народният представител от НФСБ Борис Ячев по време на дебатите.

От партията са удовлетворени и от бързата реакция на държавния глава и намират за правилно и отговорно решението на коалиционните си партньори от ГЕРБ да променят позицията си, което да доведе до отпадането от законопроекта на спорните два параграфа.

"От НФСБ ще продължим линията на поведение в българския парламент за сериозно отстояване на обществения интерес при приемането на законопроекти, независимо от кого са предложени в пленарна зала“, увери Ячев.

Действията на президента бяха приветствани и от "БСП за България“. "Тези параграфи категорично и крещящо противоречат на обществения интерес“, заяви Румен Гечев. Според него направените спорни промени не са целели облагодетелстването само на една фирма, а и на десетки други, с което е възможно на българската икономика да бъдат нанесени щети за стотици милиони левове.

"Тези фирми са купили активите по занижени цени. Сега вносителите на проектозакона, който основателно връща президента, искат да направят втори подарък – да не правят допълнителни инвестиции, да не запазват работни места, да не правят технологични обновления“, каза още Гечев.

Партиите от управляващото мнозинство също се съобразиха с мотивите на наложеното вето с аргумента, че така ще отпаднат всички съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

"Днес можеше да направим организация, да постигнем парламентарно мнозинство, което да отхвърли ветото и веднага след това да внесем законодателната промяна, която щеше да покаже, че действително сме достатъчно силни, за да можем да ви дадем ответен удар", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по ветото на президента Румен Радев. 

"Но в политиката и в живота трябва да има и признаване на някои грешки, които си допуснал в гласувания. Когато си осъзнал тази грешка, това не е престъпление“, заяви той. "Когато сме единни в позицията си да защитим ветото, можем да покажем, че и президентската институция и парламентът могат да бъдат заедно в общите усилия да задоволяват обществения интерес“, каза още Цветанов.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ обвини БСП в това, че "хваща вълната“, за да получи по-голяма обществена подкрепа. "Знаем, че сте с приповдигнато настроение заради предстоящото ви мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето викане, говорено и оплюване на политическия опонент. Това не е политика. Това не е алтернатива“, смята той.

Цветанов припомни,  че политически сили, разположени в дясната част на залата в парламента, не са участвали в приватизацията и приемането на законодателство в годините на преход. "Първият Закон за приватизацията беше приет 1992 година. Сега действащият закон е приет 2002 година. ПП ГЕРБ влезе в българския парламент 2009 година“, каза Цветанов.

В рамките на дебатите изказване направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Събитията от последните дни, свързани с Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, са най-ярък пример за три неща – власт и пари са сраснали в едно, власт и интереси са сраснали в едно и в България има прослойка, която си купува политици, независимо от кои цветове и независимо по кое време“, смята Нинова.

Според нея това е модел, оформен от грешки, натрупани през последните 29 години преход, а днешната дискусия е само един от примерите за него. "Няма антикорупционен орган, който да хване нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава. Днес корупцията не е престъпление. Корупцията се превърна в норма, правило и закон, написани от вас“, обърна се Нинова към управляващото мнозинство и призова този парламент да се разпусне. 

 

08:24 | 20 Януари 2020 г.

БСП внася четвъртия си вот на недоверие срещу Бори...

08:24 | 20 Януари 2020 г.
БСП внася четвъртия си вот на недоверие срещу кабинета "Борисов" 3, това ще стане в 14:00 ч. в деловодството на Народното събра...
13:19 | 17 Януари 2020 г.

Горанов: Комисията по хазарта може да стане едноли...

13:19 | 17 Януари 2020 г.
Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че възнамерява да предложи превръщането на Комисията по хазарта в едноличен орган. ...
Марешки: ГЕРБ ще си завърши мандата, независимо какъв ще е резултата от местните избори
10:20 | 15 Януари 2020 г.

"Воля" напусна залата на НС, няма да гласува за но...

10:20 | 15 Януари 2020 г.
Парламентарната група на партия "Воля" няма да участва в дебатите и гласуването на нов министър на околната среда и водите, обя...
10:08 | 15 Януари 2020 г.

Карадайъ: Проблемите трябва да се решат в кратък с...

10:08 | 15 Януари 2020 г.
В декларацията на ПГ на ДПС на деветата сесия на НС лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че в последните 10 години властта се уп...
09:41 | 15 Януари 2020 г.

Дариткова в НС: Няма да има предсрочни избори! Нин...

09:41 | 15 Януари 2020 г.
С кворум от 139 народни представители започна деветата сесия на 44-ото Народно събрание, която Канал 3 излъчва на живо. Тя бе открита от ...
пленарна зала
07:49 | 15 Януари 2020 г.

След 25 дни ваканция парламентът се събира, първа ...

07:49 | 15 Януари 2020 г.
След 25-дневна ваканция за Коледа и новогодишните празници днес е първото заседание на Парламента за новата 2020 г.. В дневния ред на деп...