Лозан Панов нападна парламента от трибуната му, депутатите му напомниха Конституцията (ВИДЕО)

Шефът на ВКС не харесал телефонната покана, чакал писмена

Лозан Панов
Източник: Канал 3

Недопустимо и в нарушение на добрия тон между властите на фона на тяхното разделение, шефът на ВКС Лозан Панов нападна депутатите, че не му харесвали законите, които изработват и приемат.

Панов се яви да представи доклада си за дейността на съдилищата със седмица закъснение, след като преди дни отсвири парламента. От експозето му от трибуната на НС стана ясно, че се е заинатил, защото поканата към него била отправена по телефона от ръководството на НС, а било редно да е писмено.

"Някои от по-сензитивните го приеха като неуважение към институциите", каза вдъхновителят на протестърската общност. Той пък не скри, че също е обиден - две години чакал да го поканят в парламента, ама не би, а сега взели, че го поканили по телефона. Такава форма е недопустима, смята Лозан Панов. Той бил сериозно притеснен от законотворчеството, като специално наблегна върху прясно приетия АПК.

Да не връщаме колелото на историята, апелира той и призова депутатите да не лишават гражданите от правосъдие. В доклада си Панов се оплака още, че сградата на Съдебната палата е отесняла, недопустимо било да му предлагат спецапелативният съд да се премести в гардеробната.

От името на ръководството на Народното събрание веднага му отвърна Емил Христов, който не скри възмущението си от поведението на Панов.

"Не мога да приема, ръководството на НС се отнася с уважение към всички институции. Вашият отговор и току-що направено изказване към качеството на законите, не е това мястото и форумът", реагира зам.-председателят на парламента.

Павел Шопов пък видя опит на една полумедийна, полумафиотска група да превземе съдебната система

Чухме упреци към законите, към начина на уведомяване, стана и Павел Шопов от "Атака", който отбеляза, че умишлено се търси ексцесия и скандал. Той разтълкува, че с поканата към Панов да дойде в НС се изпълнявала целта на "една група – полумедийна, полумафиоткса, полуполитическа" да превземе съдебната система чрез легитимация на Лозан Панов и внушението, че е шеф на съдиите. Същата група, по думите му, дадени моменти се опитваше да назначава министри, в момента се опитва отново за поредния удар на управляващите”, каза той визирайки кръга "Капитал".

"Целта беше изпълнена и ние чухме упреци към нас, към законодателната власт и да влезем в един обяснителен режим”, издразни се Шопов. Той припомни, че преди време цялото общество е било изправено пред заплаха. "Едни хора, загрижени за съдебната система, бяха наизлези по градове и села и гръмко громяха правилата, реда, системата, обявиха се против корупцията, лошите съдии.. И те искаха да правят революция. С днешното заседание се прави опит в обществото да се реанимира тази нишка, тя е опасна", изригна депутатът от "Атака". Той даде пример с Румъния и Полша. Целта на „неолиберлните кръгове” била да намерят повод и начин да предизвикат недоволство срещу правителства, които са неудобни. Именно това се случвало в Румъния. "И виждаме момчета и момичета с ранички, които тръгват да борят съдебната власт", каза той. "Тука в България ги събираха за Румъния, защото ги командироват от страна в страна", обвини още депутатът от ОП.

"Уважавайте работата ни, както ние ви уважаваме!", скочи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, като му припомни, че депутатите са избрани от гражданите. Той призова шефа на ВКС да говорят за проблемите в съдебната система, а не за това "дали сте уведомен по телефона".

"Винаги сме били уведомявани по телефона и по никакъв начин не е било обидно. Всички канени да присъстват са канени по този начин, по телефона, не е обидно. Казвам го чисто прагматгично, защото нито ние, нито вие имаме нужда от подобен сблъсък", репликира той. По-късно в кулоарите Цветанов не скри, че Панов е обидил народните представители.

"Нека да имаме взаимно уважение и когато ръководителите на дадени институции имат подобен подход да обиждат народни представители или българския парламент, това не е присъщо на един държавник или на един представител на съдебната система", каза Цветанов. Той напомни, че Конституцията ясно е разписала разделението на властите.

"Изпитваме уважение към съдебната власт и както нямаме право да коментираме избора на ВСС на висшите ръководители на съдебната система, аз мога да кажа, че в момента той обиди около 3 млн. български граждани, които са избрали сегашните 240 народни представители", допълни Цветанов. 

"Подобно отношение и подобен подход е неуместен и смятам, че днес трябваше дебатът да бъде фокусиран върху проблемите, това, което трябва народните представители заедно с представителите на съдебната система да говорим по същество и да оптимизираме работата си и да даваме по-добър продукт", каза лидерът на депутатите от ГЕРБ. Цветанов напомни още относно недоволството на Лозан Панов от качеството на законите, че всички парламенти досега разчитат на опитната администрация при подготовката им,а тя е една и съща от десетилетия.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев също реагира на нападките на Лозан Панов и го упрекна, че се занимава с политика.

"Ние наблюдаваме едно активно политизиране, активно участие в политическия живот, което нас не ни притеснява като ваше участие, а като съвместяване на двете роли. Което не отговаря на духа на Конститутицията", заключи той.

Цонев се възмути, че Панов има право да изказва мнение, но да участва в политически проекти от трибуната на съда, е несъвместимо с поста му. "Прави впечатление напрежението между вас и прокуратурата. И днес в това ваше изказване това пролича", добави депутатът от ДПС. Той е категоричен, че няма как властите да функционират, ако не спазват демократичното разделение.

Въпреки забележките на депутатите, че шефът на ВКС недопустимо се занимава с политика, на финала на изслушването му в пленарната зала Лозан Панов отново направи политическо изказване с обвинения към правителството.

Изразяването на мнение било гаранция да не се стигне до автокрация в държавата, отвърна той на депутатите. Мнението му не означавало политическо вмешателство, а било израз на необходимата взаимна корекция между властите.

"Проблемът е каква е медийната среда и дали не се анализират тенденциозно съдебните актове. Ако е преднамерено, ще влияе негативно. Изразяването на критика не означава политизация", засегна се Лозан Панов. Вместо да говори за съдебната система, трибунът на протестърите обвини властта, че била на път да промени цивилизационния избор на България по примера на Полша, Унгария и Румъния.

 

Етикети: Лозан Панов
20:01 | 08 Декември 2018 г.

ГЕРБ обмислят затвор за замърсителите на въздуха

20:01 | 08 Декември 2018 г.
Затвор за горене на отпадъци, които замърсяват въздуха – тези поправки в Наказателния кодекс обмислят от ГЕРБ в битката срещу ф...
Младен Маринов
13:59 | 07 Декември 2018 г.

Младен Маринов: Продължаваме да търсим семейство А...

13:59 | 07 Декември 2018 г.
МВР продължава да издирва семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, каза вътрешният министър в кулоарите на парламента. Хотелиерското семей...
Бойко Борисов
13:40 | 07 Декември 2018 г.

БСП вини ГЕРБ за мръсния въздух, Борисов припомни ...

13:40 | 07 Декември 2018 г.
БСП хвърли върху ГЕРБ вината за мръсния въздух, който дишат столичани и жителите на големите градове. "Правителството ни хвърля мерк...
Бойко Борисов
11:48 | 07 Декември 2018 г.

Борисов: Не е искано разрешение за чужди кораби в ...

11:48 | 07 Декември 2018 г.
Не е искано разрешение досега от България за присъствието на чужди кораби в Черно море, заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парл...
11:06 | 07 Декември 2018 г.

Петкова: Търсим стратегически инвеститор за АЕЦ "Б...

11:06 | 07 Декември 2018 г.
Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" тръгва в началото на 2019 година, обяви енергийната министърка Теменужка Пет...
Ралица Добрева, ГЕРБ
09:41 | 07 Декември 2018 г.

Ралица Добрева отново стана депутат от ГЕРБ

09:41 | 07 Декември 2018 г.
Ралица Добрева отново стана депутат от ГЕРБ Народната представителка си тръгна след завръщането на Московски и се върна след изли...

гледай на живо

09.12.2018
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 23:00
  Новини