Ананиев не уверява, че няма да има доплащане под масата при новия модел

При беден народ за какво доплащане и пазар говорите, попитаха синдикатите

здравна комисия
Източник: Канал 3

здравна комисия

Дискусия по избор на нов здравноосигурителен модел се проведе в комисията по здравеопазване с участието на министър Кирил Ананиев, депутатите и всички заинтересовани страни от реформата, в това число болници, синдикати и застрахователи.

Ананиев изложи двата варианта - демонополизация на НЗОК и допълнителна здравна застраховка от 12 лв. с лимит на пътеки до 700 лв., след което пациентът доплаща една част от лечението. Няма как да се контролира сегашната система само с публичен контрол, затова трябвали застрахователите, а и пациентите щели да контролират, обясни Ананиев. По думите му никой не казва, че ще се избере някой от предложените два, можело да има и трети вариант на модел.

Вариантите имали за цел не да подобрят финансирането на здравеопазването, а здравето на хората и състоянието на онези, които се грижат за тях. Целели още да спре доплащането от пациентите.

В същото време в отговор на критиките на д-р Нигяр Джафер, министърът призна: "Не мога да Ви уверя, че няма да има доплащане под масата". "Имате огромен ангажимент да уверите хората, че няма да плащат три пъти или четири пъти и няма да плащат допълнително и нерегламентирано", заяви депутатката от ДПС и заключи, че при представените модели НЗОК абдикира от системата.

"Системата потребява 8 на сто от БВП, а чрез публичните фондове подсигурявамве едва половината", намеси се д-р Хасърджиев от пациентските организации. "Оттук идва недоверието, че когато се лекуваме, трябва да доплащаме, и половината от тези пари излизат пряко от джоба на болните", натърти той. По думите му, от реформирането на този модел има смисъл, само ако гарантира, че ще снижи сериозно преките доплащания от страна на пациентите, които са 50% в момента. "Важно е да се запази солидарният принцип, стига да им гарантираме на гражданите, че парите няма да отиват в нечии джобове. Недоверие има към нзок, но очевидно има огромно доверие от страна на лечебните заведения, защото те никнат като гъби", отбеляза представителят на пациентите и поиска новият модел на финансиране да върви ръка за ръка с преструктурирането на системата.

"При беден народ, за какво доплащане и пазар говорите?", зачуди се д-р Иван Кокалов от КНСБ, като предупреди, че 80 на сто от хората са в мизерия и няма да могат да си позволят да плащат 12 лв. Това обаче не значи, че трябва да ги оставим да умират, негодува синдикалистът.

"При този беден народ няма как без солидарни модели да осигурите що годе качествено здравеопазване, еднакъв достъп до здравеопазване. За какъв пазар тук си говорим? Здравеопазването е социална дейност с финансови измерения, а не финансова дейност със социални измерения", предупреди синдикалистът и настоя за съхраняване на солидарния модел. Всичко останало било залитане.

В момента готвената реформа звучала, все едно казват на пациентите: "Плати за нещо, дето си платил, и ще контролираш, ако платиш повече".

От Асоциацията на здравните застрахователи също изказаха резерви. По думите на техния представител Кирил Божков тях ги интересуват разходите, защото те работят с цифри, а към момента няма никакви разчети.

Д-р Хасан Адемов пък отбеляза, че не вижда политическа подкрепа за Кирил Ананиев и неговата здравна реформа, при което министърът отвърна: "Аз съм отборен играч, не съм Пеле, имам зелена светлина да разговарям".

Ананиев очаква реформата да заработи от 1 януари 2020 г., но времето не било приоритет. Законови промени, които да я подготвят обаче, ще има още в бюджета за 2019, а до 26 ноември работните групи трябва да са готови с работата по предложените два варианта за нов модел на здравно осигуряване-.
 

Цветанов: Държим да остане преференцията, но трябва консенсус
10:05 | 16 Февруари 2019 г.

Цветанов: Държим да остане преференцията, но трябв...

10:05 | 16 Февруари 2019 г.
Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също иск...
Медицинските услуги по морето \
17:04 | 15 Февруари 2019 г.

Заразата в Разлог се разраства, 21 се разболяха от...

17:04 | 15 Февруари 2019 г.
Растат случаите на заразени с морбили, които засега са все от района на Благоевград. Още четирима души са пипнали шарката, става ясно от ...
Красимир Вълчев
15:47 | 15 Февруари 2019 г.

Просветният министър: Различната цена на купоните ...

15:47 | 15 Февруари 2019 г.
Просветният министър е против различната цена на купоните за обяд в училище. Такава практика е налице в десетина столични училища, доклад...
Джейхан Ибрямов
13:15 | 15 Февруари 2019 г.

Джейхан Ибрямов: Преференцията не е обезсмислена, ...

13:15 | 15 Февруари 2019 г.
Преференцията не е обезсмислена, коментира в парламента депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, след като омбудсманът обяви, че ще внесе консти...
Мая Манолова
11:36 | 15 Февруари 2019 г.

Омбудсманът дава преференцията на Конституционния ...

11:36 | 15 Февруари 2019 г.
Омбудсманът ще сезира Конституционния съд веднага след обнародването на приетия късно снощи след 15 часа дебати Изборен кодекс. Грубо пос...
Карлос Контрера
10:45 | 15 Февруари 2019 г.

ВМРО предлага помощ за раждане за образовани софия...

10:45 | 15 Февруари 2019 г.
ВМРО в Столичния общински съвет има готовност да внесе общинска програма за подкрепа на раждаемостта в София, съобщиха войводите на брифи...

гледай на живо

17.02.2019
 • в момента
  Парламентът на фокус
 • 12:30
  Другото лице
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Градът с Канал 3