Борисов към медиите: Взети са всички мерки да няма етническо напрежение, не го нагнетявайте!

Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци, каза премиерът

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6
Източник: Канал 3

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6

Взети са всички мерки, не нагнетявайте етническо напрежение, престъпления вършат всички - и българи, и роми, и турци, обърна се премиерът към медиите по повод ескалацията на етническото напрежение в Русе заради убийството на Вероника Маринова.

Снощи последва нахлуване с мотори в циганската махала на крайдунавския град от рокери, което наложи намесата на органите на реда. Сутринта от ОД на МВР в Русе обявиха, че обстановката е спокойна и няма арестувани.

Попитан дали има тревоги в посока на ескалацията на напрежение, Борисов отвърна:

"Не, взети са всички необходими мерки", коментира Борисов на влизане в Народното събрание за участие в парламентарния контрол. "Жандармерията е там, вътрешният министър ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи каквото и да било", допълни Борисов.

Вижте още новини от България и света 

Той напомни, че всеки ден и българи, и роми вършат престъпление, за да защити тезата, че престъпността няма етнос. И се обърна към журналистите с апел да не нагнетяват допълнително обстановката:

"Ами не го нагнетявайте! Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, турци, всякакви, навсякъде", натърти Борисов.

В коментар на продължаващия протест на майките на деца с увреждания, които опънаха палатките пред Министерския съвет, премиерът каза, че всички имат право да протестират.

"Това е демокрацията. 150 милиона съм им обещал, взели сме решение и финансовият министър го е подписал писмено", заяви министър-председателят по повод одобрения план-график за приемането на необходимия законодателен пакет.

"Имат основание сигурно, но докато тези срокове не изтекат, няма да коментираме повече", допълни той по повод протеста на майките.

Но припомни, че на договорката с разписаните дати за придвижването на двата закона за хората с увреждания и за личната помощ, но която са присъствали и Мая Манолова, и социалният, и финансовият министър. "Всичко сме подписали", декларира Борисов готовността на държавата да си спази ангажимента. Проектите трябва да се придвижат на 19 октомври в Народното събрание и да бъдат приети преди бюджетната процедура за 2019 г.

 

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...