Борисов към медиите: Взети са всички мерки да няма етническо напрежение, не го нагнетявайте!

Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци, каза премиерът

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6
Източник: Канал 3

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6

Взети са всички мерки, не нагнетявайте етническо напрежение, престъпления вършат всички - и българи, и роми, и турци, обърна се премиерът към медиите по повод ескалацията на етническото напрежение в Русе заради убийството на Вероника Маринова.

Снощи последва нахлуване с мотори в циганската махала на крайдунавския град от рокери, което наложи намесата на органите на реда. Сутринта от ОД на МВР в Русе обявиха, че обстановката е спокойна и няма арестувани.

Попитан дали има тревоги в посока на ескалацията на напрежение, Борисов отвърна:

"Не, взети са всички необходими мерки", коментира Борисов на влизане в Народното събрание за участие в парламентарния контрол. "Жандармерията е там, вътрешният министър ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи каквото и да било", допълни Борисов.

Вижте още новини от България и света 

Той напомни, че всеки ден и българи, и роми вършат престъпление, за да защити тезата, че престъпността няма етнос. И се обърна към журналистите с апел да не нагнетяват допълнително обстановката:

"Ами не го нагнетявайте! Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, турци, всякакви, навсякъде", натърти Борисов.

В коментар на продължаващия протест на майките на деца с увреждания, които опънаха палатките пред Министерския съвет, премиерът каза, че всички имат право да протестират.

"Това е демокрацията. 150 милиона съм им обещал, взели сме решение и финансовият министър го е подписал писмено", заяви министър-председателят по повод одобрения план-график за приемането на необходимия законодателен пакет.

"Имат основание сигурно, но докато тези срокове не изтекат, няма да коментираме повече", допълни той по повод протеста на майките.

Но припомни, че на договорката с разписаните дати за придвижването на двата закона за хората с увреждания и за личната помощ, но която са присъствали и Мая Манолова, и социалният, и финансовият министър. "Всичко сме подписали", декларира Борисов готовността на държавата да си спази ангажимента. Проектите трябва да се придвижат на 19 октомври в Народното събрание и да бъдат приети преди бюджетната процедура за 2019 г.

 

Марияна Николова
16:17 | 14 Декември 2018 г.

Марияна Николова се премени с прозрачна блузка за ...

16:17 | 14 Декември 2018 г.
Новата вицепремиерка Марияна Николова дебютира в парламентарния контрол. Наследничката на Валери Симеонов започна с фалстарт парламентарн...
бойко рашков
15:55 | 14 Декември 2018 г.

Спорът "кой ходи на работа" измести изслушването н...

15:55 | 14 Декември 2018 г.
В спор "кой ходи на работа" се превърна изслушването на кандидатите за състава на СРС, чийто мандат изтича на 19 декември. Очак...
15:21 | 14 Декември 2018 г.

БСП скочи на едноличното харчене на бюджетния изли...

15:21 | 14 Декември 2018 г.
Социалистите протестираха срещу харченето на бюджетния излишък само с решение на правителството. В декларация от трибуната на НС Антон Ку...
15:05 | 14 Декември 2018 г.

Здравната комисия не е отхвърляла идеята за национ...

15:05 | 14 Декември 2018 г.
Категорично трябва да има в най-скоро време национална педиатрична болница, а решението за това как да се управлява болница "Лозенец...
13:16 | 14 Декември 2018 г.

Анкетна комисия погва аферата с бг паспортите

13:16 | 14 Декември 2018 г.
Парламентът образува набързо и без дебати анкетна комисия по аферата с продажбата на българско гражданство от Държавната агенция за бълга...
12:29 | 14 Декември 2018 г.

Бързаме с трасето за "Турски поток", обществената ...

12:29 | 14 Декември 2018 г.
Държавата се забърза да разшири газопреносната мрежа на страната, което е и записано като приоритет в енергийната стратегия на България. ...

гледай на живо

14.12.2018
 • в момента
  Новини
 • 17:15
  Патарински LIVE
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:00
  Денят на живо