Борисов към медиите: Взети са всички мерки да няма етническо напрежение, не го нагнетявайте!

Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, и турци, каза премиерът

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6
Източник: Канал 3

След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 6

Взети са всички мерки, не нагнетявайте етническо напрежение, престъпления вършат всички - и българи, и роми, и турци, обърна се премиерът към медиите по повод ескалацията на етническото напрежение в Русе заради убийството на Вероника Маринова.

Снощи последва нахлуване с мотори в циганската махала на крайдунавския град от рокери, което наложи намесата на органите на реда. Сутринта от ОД на МВР в Русе обявиха, че обстановката е спокойна и няма арестувани.

Попитан дали има тревоги в посока на ескалацията на напрежение, Борисов отвърна:

"Не, взети са всички необходими мерки", коментира Борисов на влизане в Народното събрание за участие в парламентарния контрол. "Жандармерията е там, вътрешният министър ми докладва, че е взел всички мерки да не се получи каквото и да било", допълни Борисов.

Вижте още новини от България и света 

Той напомни, че всеки ден и българи, и роми вършат престъпление, за да защити тезата, че престъпността няма етнос. И се обърна към журналистите с апел да не нагнетяват допълнително обстановката:

"Ами не го нагнетявайте! Престъпления извършват и християни, и мюсюлмани, и българи, и роми, турци, всякакви, навсякъде", натърти Борисов.

В коментар на продължаващия протест на майките на деца с увреждания, които опънаха палатките пред Министерския съвет, премиерът каза, че всички имат право да протестират.

"Това е демокрацията. 150 милиона съм им обещал, взели сме решение и финансовият министър го е подписал писмено", заяви министър-председателят по повод одобрения план-график за приемането на необходимия законодателен пакет.

"Имат основание сигурно, но докато тези срокове не изтекат, няма да коментираме повече", допълни той по повод протеста на майките.

Но припомни, че на договорката с разписаните дати за придвижването на двата закона за хората с увреждания и за личната помощ, но която са присъствали и Мая Манолова, и социалният, и финансовият министър. "Всичко сме подписали", декларира Борисов готовността на държавата да си спази ангажимента. Проектите трябва да се придвижат на 19 октомври в Народното събрание и да бъдат приети преди бюджетната процедура за 2019 г.

 

14:13 | 20 Октомври 2018 г.

Нинова убедена, че ще има предсрочни избори

14:13 | 20 Октомври 2018 г.
"На конгреса през януари ще се подготвяме за предстоящите избори - убедена съм, че ще има и предсрочен парламентарен вот", Това...
Корнелия Нинова с майките на деца с увреждания
16:35 | 19 Октомври 2018 г.

Нинова недоволна, че Валери Симеонов се опъва за о...

16:35 | 19 Октомври 2018 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова скочи срещу отказа на Валери Симеонов да подаде оставка като вицепремиер и не хареса обяснението на премиера...
Младен Маринов
13:19 | 19 Октомври 2018 г.

МВР-министърът за ексцесиите в Сливен: Няма да поз...

13:19 | 19 Октомври 2018 г.
Вътрешният министър Младен Маринов се зарече, че полицията няма да си трае и ще санкционира веселби в забранените за шум и музика часове....
Корнелия Нинова с майки на деца с увреждания
12:38 | 19 Октомври 2018 г.

Майките на деца с увреждания и БСП поискаха оставк...

12:38 | 19 Октомври 2018 г.
Оставката на вицепремиера Валери Симеонов поискаха майките на деца с увреждания заедно с лидерката на БСП Корнелия Нинова. Жените наблюда...
Нона Йотова
11:38 | 19 Октомври 2018 г.

Нона Йотова одумва министърки, докато БСП се поти ...

11:38 | 19 Октомври 2018 г.
Какво прави една депутатка на левицата в пленарната зала по време на дебати по вот на недоверие? Скучае и клюкари във Фейсбук. Докато кол...
11:03 | 19 Октомври 2018 г.

ГЕРБ зове за надпартиен консенсус в здравеопазване...

11:03 | 19 Октомври 2018 г.
Гласуването на вота на недоверие, внесен от БСП, ще се проведе друата сряда от 9.00 часа, стана ясно след края на тричасовите дебати. ...

гледай на живо

21.10.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Седмицата с Канал 3
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева