БСП внесе вота на недоверие за провал на кабинета в здравната политика

Социалистите вкараха в мотивите своята визия за здравеопазването

Корнелия Нинова, вот на недоверие
Източник: Канал 3, архив

БСП внесе вота на недоверие към правителството. Голяма част от парламентарната група придружи лидера Корнелия Нинова до деловодството на НС. Всички депутати от "БСП за България", 79 на брой, са се подписали под мотивите.

Вотът, трети поред, внесен от левицата, е за провала в здравната политика на правителството. В мотивите, освен проблемите в сектора, е намерила място и визията на левицата за здравеопазването, в която основното е прекратяването на статута на болниците като търговски дружества и организирането му на регионален принцип.

Корнелия Нинова поясни, че социалистите са наясно, че няма как със 79 от 240 гласа да съборят кабинета, но важният резултат от вота за тях е да се установи, че наистина състоянието е катастрофално. "Второ, че те не искат и не могат да се справят с това състояние. И трето - да се види, че има алтернатива", добави Нинова. ГЕРБ и ОП не са безалтернативни и в мотивите те описали и своята "визия" за здравеопазването.

"С този вот искаме оставката на правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти за това, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние в сектор "Здравеопазване". А то е - стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват - или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението", заяви соцлидерът Корнелия Нинова, обобщавайки мотивите.

"Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да е лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно", добави Нинова. Тя изреди още към мотивите за здравния провал факта, че лекарствата се изнасят от България и българите ходят да ги купуват от съседните балкански и други европейски страни, защото там са по-евтини. 

Соцлидерката изтъкна още катастрофалния проблем с медицинските кадри и нарече правителството "най-неизрядния платец" на здравни осигуровки, защото не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и чиновници от администрацията. Нинова напомни още, че все още не са върнати онези милиард и половина от здравни вноски, които Симеон Дянков взе от Здравната каса, за да влязат в хазната, въпреки решението на КС, че това е противоконституционно.

"Вместо да се заемем с тези, истински проблеми на здравеопазването, вместо държавата да стане изряден платец, да си събира вноските и да си ги плаща, искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лева, което за нас, и не само за нас, е абсолютно неприемливо", категорична е соцлидерката.

"Състоянието на сектор "здравеопазване е катастрофално, това правителство не е в състояние да се справи с този проблем, най-логичният изход от това е неговата оставка", обобщи Корнелия Нинова.

Телевизия Алфа възстанови излъчването си
14:09 | 22 Януари 2019 г.

Сидеров иска по-нисък праг за влизане в Европарлам...

14:09 | 22 Януари 2019 г.
По-нисък праг за влизане в Европарламента поиска лидерът на "Атака" Волен Сидеров в интервю за БНР. „...
13:04 | 22 Януари 2019 г.

Издигнаха кандидатурата на Джамбазки за евродепута...

13:04 | 22 Януари 2019 г.
Евродепутатът Ангел Джамбазки бе издигнат за евродепутат и за следващия мандат, като зад кандидатурата застана комитет от интелектуалци. ...
Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя!
13:20 | 20 Януари 2019 г.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не в...

13:20 | 20 Януари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи силно критично изказване пред съпартийците си на националната работна среща на партията в НДК за пр...
12:51 | 20 Януари 2019 г.

Цветанов нареди: Всеки да работи само за първото м...

12:51 | 20 Януари 2019 г.
ГЕРБ да запази най-малко същата карта от предишните местни избори и да вземе поне още 30-40 общини, спусна поръчението към своите зам.-ше...
15:26 | 18 Януари 2019 г.

Заради Брекзит Захариева отваря нов офис на консул...

15:26 | 18 Януари 2019 г.
Информационна кампания сред българската общност заради Брекзит е започнало Външното ни министерство, подсилва се съставът на консулството...
Красимир Вълчев
14:11 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев скастри организаторката на ромския...

14:11 | 18 Януари 2019 г.
Просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че не одобрява поведението на държавната служителка Лиляна Ковачева, която минал...

гледай на живо

22.01.2019
 • в момента
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа