БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, ускоряват предсрочните избори

Социалистите подкрепят исканията на протестиращите, но не са инициатори на протеста, заяви Нинова

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

Протестите могат да ускорят процесите, които ни приближават към предсрочните избори, категорична е Корнелия Нинова.

БСП не обсъжда как да оглави протестите, не стои зад отделните групи протестиращи, но подкрепя исканията на хората, стана ясно от думите на соцлидерката.

Подбудителите на протестите са ГЕРБ със своите действия или бездействия, БСП не е такава величава сила да изкара толкова хора на улицата, обяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

След като ГЕРБ са подбудителите на протеста, а ние сме потърпевши, няма как като граждани да не изразим тази позиция, защото всеки трети протестира в България, а ние все пак познаваме тук и там всеки трети, допълни Паргов.

Това са протести на средната класа, която иска промяна на икономиката и здравния модел, отбеляза Нинова и посочи, че БСП още отпреди тяхното избухване предлага повечето от нещата, за които хората протестират. Тя отхвърли упрека, че кметовете на БСП ги подклаждат и са ги яхнали. "2013 се разхождаха по жълтите павета кметовете на ГЕРБ и имаха право като граждани", допълни и Нинова. "Всички  тази държава са граждани на България", припомни Паргов. "

"Ние не подкрепяме отделните групи, дали са ултраси, дали са млади семейства, а искането - искат да няма данък върху старите коли. Искат намалено ДДС на храни и на лекарства, от два месеца го вкарваме и мнозинството го отхвърля, искат мерки за младите семейства и майките на деца с увреждания. Всеки има право, важна е политиката", заяви лидерът на БСП. Социалистите внасят между първо и второ четене предложение да падне увеличението на данъка за старите коли. МС да си оттегли предложението за екотакса върху дрехите втора употреба, е другото предложение на червените, обяви соцлидерката.

Да се вземат в ръце и да си се разберат вътре, с патриотите, защото имат проблеми с хората на улицата, да не прехвърлят отговорностите, там, където ги няма, посъветва Нинова управляващите и по повод обвиненията, че активисти и кметове на партията протестират, и във връзка с противоречията в позициите на министри и коалиционни партньори за пакта на ООН за миграцията.

Тя обясни специално за зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че за разлика от Истанбулската конвенция, този документ не се приема от европарламента, а се подписва от представителя на съответната държава в ООН.

Нашият представител в световната организация, който е починен на Външното ни министерство, е подписал пакта след указания от външния министър Екатерина Захариева, уточни Нинова. И припомни, че Захариева още в Словения обяви, че България ще подкрепи пакта за миграция. Нинова съзря тотален разнобой между нейната позиция и изявлението след Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, че нашата страна няма да се присъедини към пакта за миграцията.

В отглас на червените драми от отминалия пленум Паргов констатира, че вътрешнопартийната дискусия в БСП си тече от 127 г. и няма нищо необичайно. "Демокрацията при нас е малко и в повече, заради което и ние си страдаме, но посоката, в която върви БСП, е смяна на модела на управление в страната.

Нинова пък отхвърли упрека за непрозрачност на пленума с контравъпроса, че ще приеме подобна констатация, когато чуе, че журналисти са присъствали на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, провело се снощи, или на някоя друга партия. В същото време медиите са били информирани за решенията на пленума, даже преди самата Нинова да говори пред тях, подчерта тя.

"Едва ли някой в държавата се интересува от ситуацията в "Дума", но Йордан Мичев е назначен за зам. главен редактор и никога не е назначаван за главен редактор. Това му е длъжността. Има договор за зам. главен редактор и временно изпълняващ длъжността главен. Той е такъв от първия ден", обясни тя по повод рокадата по решение на Националния съвет и обявения конкурс за вакантното шефско място в партийния орган.

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
18:22 | 11 Декември 2018 г.

Нинова отрича, че Станишев няма да води листата

18:22 | 11 Декември 2018 г.
Задкулисието стояло зад интригата, че Корнелия Нинова не иска преизбрания за трети път президент на ПЕС Сергей Станишев няма да е водач н...
17:47 | 11 Декември 2018 г.

Данаил Кирилов: Груба агресия на Лозан Панов, опит...

17:47 | 11 Декември 2018 г.
Промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внесе председателят на правната комиси...
Шандор Пинтер и Цветан Цветанов
17:03 | 11 Декември 2018 г.

Унгарски министър пред Цветанов: Унгария винаги ви...

17:03 | 11 Декември 2018 г.
Унгария винаги е подкрепяла България за Шенген, каза вътрешният министър Шандор Пинтер пред зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов на работна ...
Корнелия Нинова и Сергей Станишев
13:54 | 11 Декември 2018 г.

БСП поздрави Станишев на петия ден, нямало конфлик...

13:54 | 11 Декември 2018 г.
На петия ден от преизбирането му БСП поздрави новия-стар президент на ПЕС Сергей Станишев, който е и бивш лидер на столетницата. Нинова н...
Драгомир Стойнев
13:46 | 11 Декември 2018 г.

В БСП възмутени: Властта раздаде 118 млн. бонуси н...

13:46 | 11 Декември 2018 г.
Правителството е раздало 118 мл. лв. бонуси в края на годината на държавната администрация "за добре свършената работа", възмут...
Петър Москов
11:01 | 11 Декември 2018 г.

Подсъдимият Москов прави консервативна партия, виж...

11:01 | 11 Декември 2018 г.
Бившият здравен министър Петър Москов, бивш реформатор и натирен от ДСБ ще прави своя консервативна партия в началото на следващата годин...

гледай на живо

12.12.2018
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парламентът на живо
 • 10:00
  Новини