БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, ускоряват предсрочните избори

Социалистите подкрепят исканията на протестиращите, но не са инициатори на протеста, заяви Нинова

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

Протестите могат да ускорят процесите, които ни приближават към предсрочните избори, категорична е Корнелия Нинова.

БСП не обсъжда как да оглави протестите, не стои зад отделните групи протестиращи, но подкрепя исканията на хората, стана ясно от думите на соцлидерката.

Подбудителите на протестите са ГЕРБ със своите действия или бездействия, БСП не е такава величава сила да изкара толкова хора на улицата, обяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

След като ГЕРБ са подбудителите на протеста, а ние сме потърпевши, няма как като граждани да не изразим тази позиция, защото всеки трети протестира в България, а ние все пак познаваме тук и там всеки трети, допълни Паргов.

Това са протести на средната класа, която иска промяна на икономиката и здравния модел, отбеляза Нинова и посочи, че БСП още отпреди тяхното избухване предлага повечето от нещата, за които хората протестират. Тя отхвърли упрека, че кметовете на БСП ги подклаждат и са ги яхнали. "2013 се разхождаха по жълтите павета кметовете на ГЕРБ и имаха право като граждани", допълни и Нинова. "Всички  тази държава са граждани на България", припомни Паргов. "

"Ние не подкрепяме отделните групи, дали са ултраси, дали са млади семейства, а искането - искат да няма данък върху старите коли. Искат намалено ДДС на храни и на лекарства, от два месеца го вкарваме и мнозинството го отхвърля, искат мерки за младите семейства и майките на деца с увреждания. Всеки има право, важна е политиката", заяви лидерът на БСП. Социалистите внасят между първо и второ четене предложение да падне увеличението на данъка за старите коли. МС да си оттегли предложението за екотакса върху дрехите втора употреба, е другото предложение на червените, обяви соцлидерката.

Да се вземат в ръце и да си се разберат вътре, с патриотите, защото имат проблеми с хората на улицата, да не прехвърлят отговорностите, там, където ги няма, посъветва Нинова управляващите и по повод обвиненията, че активисти и кметове на партията протестират, и във връзка с противоречията в позициите на министри и коалиционни партньори за пакта на ООН за миграцията.

Тя обясни специално за зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов, че за разлика от Истанбулската конвенция, този документ не се приема от европарламента, а се подписва от представителя на съответната държава в ООН.

Нашият представител в световната организация, който е починен на Външното ни министерство, е подписал пакта след указания от външния министър Екатерина Захариева, уточни Нинова. И припомни, че Захариева още в Словения обяви, че България ще подкрепи пакта за миграция. Нинова съзря тотален разнобой между нейната позиция и изявлението след Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, че нашата страна няма да се присъедини към пакта за миграцията.

В отглас на червените драми от отминалия пленум Паргов констатира, че вътрешнопартийната дискусия в БСП си тече от 127 г. и няма нищо необичайно. "Демокрацията при нас е малко и в повече, заради което и ние си страдаме, но посоката, в която върви БСП, е смяна на модела на управление в страната.

Нинова пък отхвърли упрека за непрозрачност на пленума с контравъпроса, че ще приеме подобна констатация, когато чуе, че журналисти са присъствали на заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, провело се снощи, или на някоя друга партия. В същото време медиите са били информирани за решенията на пленума, даже преди самата Нинова да говори пред тях, подчерта тя.

"Едва ли някой в държавата се интересува от ситуацията в "Дума", но Йордан Мичев е назначен за зам. главен редактор и никога не е назначаван за главен редактор. Това му е длъжността. Има договор за зам. главен редактор и временно изпълняващ длъжността главен. Той е такъв от първия ден", обясни тя по повод рокадата по решение на Националния съвет и обявения конкурс за вакантното шефско място в партийния орган.

Цветан Цветанов
12:39 | 19 Февруари 2019 г.

Цветанов пожела на БСП поне второ място, Нинова ги...

12:39 | 19 Февруари 2019 г.
ГЕРБ даде знак, че няма да си губи времето с нови номинации за ЦИК и ще подкрепи досегашните членове, от които е доволна. Това подсказа ш...
коалиционен съвет
11:18 | 19 Февруари 2019 г.

ГЕРБ и ОП стегнаха редиците, режат командировки в ...

11:18 | 19 Февруари 2019 г.
Управляващата коалиция стегна дисциплината и гарантира, че ще варди кворума, за да приема закони в отсъствието на БСП.  Обещание...
Хамид Хамид, Дани Кирилов, Христиан Митев, правна комисия
18:37 | 18 Февруари 2019 г.

ГЕРБ внесе новите стари поправки, преференциите ос...

18:37 | 18 Февруари 2019 г.
ГЕРБ внесоха поправките в Изборния кодекс, които връщат старото положение с преференциите за всички видове избори. Това стана само н...
Валери Симеонов
18:04 | 18 Февруари 2019 г.

Валери Симеонов: Явно за Борисов девизът е "Рейтин...

18:04 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не скри, че не одобрява отстъплението на ГЕРБ от гласуваните вече промени в Изборния кодекс. Той отхвърли...
Корнелия Нинова
15:53 | 18 Февруари 2019 г.

БСП видя своя победа в решението на ГЕРБ, но не се...

15:53 | 18 Февруари 2019 г.
БСП си приписа частична победа за решението на ГЕРБ отново да се преработва Изборният кодекс и да се изпълни законът с избор на нов съста...
Искрен Веселинов
15:08 | 18 Февруари 2019 г.

За ВМРО няма изненада, Каракачанов говорил с Борис...

15:08 | 18 Февруари 2019 г.
От ВМРО не са изненадани от решението на ГЕРБ да направи крачка назад за Изборния кодекс и да коригира текстовете за преференциите. От па...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини