БСП продължава с бойкота на кворума, иска предсрочни избори

Социалистите ще се регистрират само при обсъждането на техните предложения по Бюджет 2019

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

БСП реши да продължи с бойкота на работата на парламента и депутатите й да не се регистрират в пленарната зала. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след извънредно заседание на ИБ на партията. Тя поиска оставка на кабинета веднага и предсрочни избори. "Не се притесняваме от предсрочни избори, ние сме готови",  каза тя.

"Ние настояваме за оставка сега и кога ще бъдат изборите, е разписано в Конституцията. Те не са нито страшни, нито ще създадат хаос, хаосът е в момента и нестабилността. Хората, които протестират, имат своето право да харесват или не харесват партиите, но за БСП е важно да бъдем последователни като партия", коментира Нинова. По думите й, част от нещата, които искат, протестиращите, социалистите ги предприемат през последните две години неотклонно. Нинова се надява и протестиращите да го видят рано или късно. Исканията им няма как да бъдат решени извън парламента, категорична е тя.

"Правителството на Бойко Борисов с действията си създава нестабилност в държавата, нищо не работи", обобщи Нинова. "Това правителство е вредно, държавата върви надолу, тази нестабилност трябва да спре. И ние виждаме нейното спиране през оставка на цялото правителство и предсрочни избори", добави тя.

По думите й вътре в малката коалиция се самоизяждат. "Коалицията е грешно родена, не ви събират политики, събират ви постове и пари", отсече тя по адрес на управляващите и за малката, и за голямата коалиция. "Нищо не върви, докато те се разправят помежду си кой ще е вицепремиер. Тези си отиват!", предрече соцлидерката.

"Намираме сме се в парадокса - уж най-социалният бюджет да предизвика протести и социални бунтове", констатира Нинова.

По думите й БСП няма да приеме никаква друга формула и преформатиране на властта в рамките на този парламент и без предсрочни избори.

"Всякакви нови формати за формиране на ново правителство или правителства на малцинството със скрита подкрепа ще бъдат агония за държавата. БСП по тази причина няма да крепи кворума и няма да се регистрира", обяви лидерът на БСП.

Социалистите ще бъдат в пленарната зала само за обсъждането на техните предложения по Бюджет 2019, сред които намаляването на ДДС и намаляването на таксата за старите коли.

Нинова отрече социалистите да действат заедно с президента Румен Радев.

"Нямаме общи планове с президента да сваляме правителството на Бойко Борисов. Имаме партийна позиция - оставка и предсрочни избори", отрече тя.

Според Нинова президентът е най-последователният политик и прави това, което е обещал на хората отпреди две години. Нинова добави още, че Радев може да е образец за последователност за всички политици.

По повод разпоредената от премиера Борисов проверка на издадените бг паспорти за 5 г. назад, Нинова каза: "Проверката за паспортите закъснява, но да правят, каквото искат - те си отиват!"

Цветан Цветанов
12:39 | 19 Февруари 2019 г.

Цветанов пожела на БСП поне второ място, Нинова ги...

12:39 | 19 Февруари 2019 г.
ГЕРБ даде знак, че няма да си губи времето с нови номинации за ЦИК и ще подкрепи досегашните членове, от които е доволна. Това подсказа ш...
коалиционен съвет
11:18 | 19 Февруари 2019 г.

ГЕРБ и ОП стегнаха редиците, режат командировки в ...

11:18 | 19 Февруари 2019 г.
Управляващата коалиция стегна дисциплината и гарантира, че ще варди кворума, за да приема закони в отсъствието на БСП.  Обещание...
Хамид Хамид, Дани Кирилов, Христиан Митев, правна комисия
18:37 | 18 Февруари 2019 г.

ГЕРБ внесе новите стари поправки, преференциите ос...

18:37 | 18 Февруари 2019 г.
ГЕРБ внесоха поправките в Изборния кодекс, които връщат старото положение с преференциите за всички видове избори. Това стана само н...
Валери Симеонов
18:04 | 18 Февруари 2019 г.

Валери Симеонов: Явно за Борисов девизът е "Рейтин...

18:04 | 18 Февруари 2019 г.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не скри, че не одобрява отстъплението на ГЕРБ от гласуваните вече промени в Изборния кодекс. Той отхвърли...
Корнелия Нинова
15:53 | 18 Февруари 2019 г.

БСП видя своя победа в решението на ГЕРБ, но не се...

15:53 | 18 Февруари 2019 г.
БСП си приписа частична победа за решението на ГЕРБ отново да се преработва Изборният кодекс и да се изпълни законът с избор на нов съста...
Искрен Веселинов
15:08 | 18 Февруари 2019 г.

За ВМРО няма изненада, Каракачанов говорил с Борис...

15:08 | 18 Февруари 2019 г.
От ВМРО не са изненадани от решението на ГЕРБ да направи крачка назад за Изборния кодекс и да коригира текстовете за преференциите. От па...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини