БСП продължава с бойкота на кворума, иска предсрочни избори

Социалистите ще се регистрират само при обсъждането на техните предложения по Бюджет 2019

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

БСП реши да продължи с бойкота на работата на парламента и депутатите й да не се регистрират в пленарната зала. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след извънредно заседание на ИБ на партията. Тя поиска оставка на кабинета веднага и предсрочни избори. "Не се притесняваме от предсрочни избори, ние сме готови",  каза тя.

"Ние настояваме за оставка сега и кога ще бъдат изборите, е разписано в Конституцията. Те не са нито страшни, нито ще създадат хаос, хаосът е в момента и нестабилността. Хората, които протестират, имат своето право да харесват или не харесват партиите, но за БСП е важно да бъдем последователни като партия", коментира Нинова. По думите й, част от нещата, които искат, протестиращите, социалистите ги предприемат през последните две години неотклонно. Нинова се надява и протестиращите да го видят рано или късно. Исканията им няма как да бъдат решени извън парламента, категорична е тя.

"Правителството на Бойко Борисов с действията си създава нестабилност в държавата, нищо не работи", обобщи Нинова. "Това правителство е вредно, държавата върви надолу, тази нестабилност трябва да спре. И ние виждаме нейното спиране през оставка на цялото правителство и предсрочни избори", добави тя.

По думите й вътре в малката коалиция се самоизяждат. "Коалицията е грешно родена, не ви събират политики, събират ви постове и пари", отсече тя по адрес на управляващите и за малката, и за голямата коалиция. "Нищо не върви, докато те се разправят помежду си кой ще е вицепремиер. Тези си отиват!", предрече соцлидерката.

"Намираме сме се в парадокса - уж най-социалният бюджет да предизвика протести и социални бунтове", констатира Нинова.

По думите й БСП няма да приеме никаква друга формула и преформатиране на властта в рамките на този парламент и без предсрочни избори.

"Всякакви нови формати за формиране на ново правителство или правителства на малцинството със скрита подкрепа ще бъдат агония за държавата. БСП по тази причина няма да крепи кворума и няма да се регистрира", обяви лидерът на БСП.

Социалистите ще бъдат в пленарната зала само за обсъждането на техните предложения по Бюджет 2019, сред които намаляването на ДДС и намаляването на таксата за старите коли.

Нинова отрече социалистите да действат заедно с президента Румен Радев.

"Нямаме общи планове с президента да сваляме правителството на Бойко Борисов. Имаме партийна позиция - оставка и предсрочни избори", отрече тя.

Според Нинова президентът е най-последователният политик и прави това, което е обещал на хората отпреди две години. Нинова добави още, че Радев може да е образец за последователност за всички политици.

По повод разпоредената от премиера Борисов проверка на издадените бг паспорти за 5 г. назад, Нинова каза: "Проверката за паспортите закъснява, но да правят, каквото искат - те си отиват!"

14:13 | 23 Май 2019 г.

Цвета Караянчева води делегация при папата за 24 м...

14:13 | 23 Май 2019 г.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде приета на аудиенция от Негово Светейшеств...
дарение в конгреса на САЩ на Търновската конституция
15:53 | 22 Май 2019 г.

Търновската конституция влезе в Библиотеката на Ко...

15:53 | 22 Май 2019 г.
Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишн...
14:12 | 17 Май 2019 г.

Бисер Петков: Стратегията за детето ще се преработ...

14:12 | 17 Май 2019 г.
Проектът за национална стратегия за детето е оттеглен за преработка, към която ще се пристъпи, след като се успокоят страстите и на основ...
Строителството на Околовръстното от Младост може да стартира до края на годината
12:24 | 17 Май 2019 г.

Строителството на Околовръстното от "Младост" може...

12:24 | 17 Май 2019 г.
Строителството на участъка от Южната дъга на столицата между кв. ”Младост“ до АМ ”Тракия“ би могло да започне до ...
11:06 | 17 Май 2019 г.

Потенциални жертви на Зайков са преместени в тайни...

11:06 | 17 Май 2019 г.
Евентуалните мишени на убиеца от Костенец Стоян Зайков, са под полицейска защита, а част от тях даже вече са преместени от полицията в та...
Даниела Дариткова
10:29 | 17 Май 2019 г.

Джипитата получиха още 4 г. толеранс за специализа...

10:29 | 17 Май 2019 г.
Още 4 години гратисен период получиха личните лекари, за да се сдобият със специалност "Обща медицина". Това стана с приемането...