БСП също ще протестира с превозвачите в Брюксел

Социалистите няма да подкрепят новото проекторешение на МС за изтребителите

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

Социалистите няма да подкрепят новото проекторешение за покупка на бойни самолети. От партията са се сдобили с проекторешението на Министерския съвет за покупката на новия изтребител, прочетоха го пред медиите и обявиха, че то не зачита Конституцията.

Соцлидерът Корнелия Нинова подчерта, че в случая проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, с които трябва да се уважаваме взаимно като членки на общи съюзи, а проблемът е у нас.

Нинова обвини кабинета "Борисов" 3, който потъпквал Конституцията и правовата държава, като искал парламентът да разреши на правителството да не спази решението му.

"Ние имаме текста на проекта за решение, който ще бъде внесен в парламента и ще се гласува от МС. Вижте какво ни предлага МС да гласуваме в НС: "НС да разреши проекта на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализиран проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, одобрен с решение на НС", цитира текста соцлидерката.

"Давате ли си сметка какво искат от нас? НС да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава, но това е дъното и краят с това предложение за решение, което ще внесат в НС", заключи тя.

Очаква се кабинетът на утрешното си заседание да приеме проекторешението и да го внесе още тази седмица за одобрение в парламента. Социалистите обаче са категорични, че няма да го подкрепят с аргумента, че противоречи, както на интереса на страната, така и на позицията на партията, която е за модернизация на армията, но ненадвишаваща 2% от БВП и с ангажименти за офсетова програма и ангажиране на родната индустрия. "Нямаме основание да променяме тази позиция, така че нашите депутати ще гласуват против в НС", отсече лидерът на БСП. Червените искат да бъдат огласени всички оферти, участвали в конкурса.

Нинова обяви още, че социалистите ще се присъединят към протеста на превозвачите в Брюксел. Освен българските евродепутати соцлидерката изпраща там и зам.-шефа на транспортната комисия от БСП Георги Свиленски.

Нинова обвини управляващите, че са пропилели две години, вместо да защитят интереса на превозваите. Соцлидерът призова Бойко Борисов да лобира през ЕНП, Макрон и Меркел за решение на ЕП в полза на нашия транспорт, както ще направят социалистите със своето политическо семейство ПЕС. От БСП ще напишат писмо до бъдещия ляв кандидат за шеф на ЕК Тимерманс в защита на позицията, че пакетът "Макрон" нарушава европейския принцип за свободно движение на хора и стоки.

"Ако това не стане, този ЕП да остави решаването на проблема на следващия", призова Нинова. По думите й, на сегашния европарламент му остават още три месеца и не е нормално да решава принципен въпрос, свързан с бъдещето на Европа, който досега е бил проблемен.

Нинова коментира и напрежението между роми и българи във Войводиново след побоя над военнослужещ, като посочи, че законите трябва да се спазват от всички.

БСП се събира на пленум в събота да приема документите си за предстоящия на 26 януари конгрес.

Цветан Цветанов
13:13 | 21 Март 2019 г.

Цветанов видя предизборна атака на Радев и Нинова

13:13 | 21 Март 2019 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов видя предизборна атака от президента Румен Радев и соцлидерката Корнелия Нинова по общи опорни точк...
Волен Сидеров
11:45 | 21 Март 2019 г.

Волен сравни Цветанов с Кисинджър: Такъв висш пило...

11:45 | 21 Март 2019 г.
Волен Сидеров сравни лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов с Хенри Кисинджър в политическата дипломация, като даде за пример последните му...
Кристиан Вигенин
17:25 | 20 Март 2019 г.

Изненадващо Вигенин се оттегля от евролистата на Б...

17:25 | 20 Март 2019 г.
Изненадващо бившият външен министър, бивш евродепутат и изявен международник на БСП Кристиан Вигенин се оттегли от червената листа, въпре...
Цветан Цветанов
14:40 | 20 Март 2019 г.

Цветанов не е притеснен от прокурорската проверка:...

14:40 | 20 Март 2019 г.
"Нямам никакви притеснения от нищо, аз съм изряден български гражданин и съм го доказал и никога не съм го крил". Така отговори...
Марешки и Цветанов след срещата
13:53 | 20 Март 2019 г.

ВОЛЯ преоткри професионализма на ГЕРБ и няма да на...

13:53 | 20 Март 2019 г.
След среща с ГЕРБ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки се оказа прелъстен и замечтан как в едно бъдещо управляващо мнозинство той е управленец...
Валери Симеонов
12:43 | 20 Март 2019 г.

Валери Симеонов с цайси на трибуната в НС

12:43 | 20 Март 2019 г.
Сериозно е закъсал със здравето лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Бившият вицепремиер се появи с цайси в пленарната зала, видяха медии и д...

гледай на живо

22.03.2019
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 07:00
  Всяка сутрин