БСП също ще протестира с превозвачите в Брюксел

Социалистите няма да подкрепят новото проекторешение на МС за изтребителите

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори
Източник: Канал 3

БСП: ГЕРБ са подбудителите на протестите, които ускоряват предсрочните избори

Социалистите няма да подкрепят новото проекторешение за покупка на бойни самолети. От партията са се сдобили с проекторешението на Министерския съвет за покупката на новия изтребител, прочетоха го пред медиите и обявиха, че то не зачита Конституцията.

Соцлидерът Корнелия Нинова подчерта, че в случая проблемът не е нито в САЩ, нито в Швеция, с които трябва да се уважаваме взаимно като членки на общи съюзи, а проблемът е у нас.

Нинова обвини кабинета "Борисов" 3, който потъпквал Конституцията и правовата държава, като искал парламентът да разреши на правителството да не спази решението му.

"Ние имаме текста на проекта за решение, който ще бъде внесен в парламента и ще се гласува от МС. Вижте какво ни предлага МС да гласуваме в НС: "НС да разреши проекта на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в актуализиран проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, одобрен с решение на НС", цитира текста соцлидерката.

"Давате ли си сметка какво искат от нас? НС да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшия орган в държавата. Много пъти са нанасяли удар върху правовата държава, но това е дъното и краят с това предложение за решение, което ще внесат в НС", заключи тя.

Очаква се кабинетът на утрешното си заседание да приеме проекторешението и да го внесе още тази седмица за одобрение в парламента. Социалистите обаче са категорични, че няма да го подкрепят с аргумента, че противоречи, както на интереса на страната, така и на позицията на партията, която е за модернизация на армията, но ненадвишаваща 2% от БВП и с ангажименти за офсетова програма и ангажиране на родната индустрия. "Нямаме основание да променяме тази позиция, така че нашите депутати ще гласуват против в НС", отсече лидерът на БСП. Червените искат да бъдат огласени всички оферти, участвали в конкурса.

Нинова обяви още, че социалистите ще се присъединят към протеста на превозвачите в Брюксел. Освен българските евродепутати соцлидерката изпраща там и зам.-шефа на транспортната комисия от БСП Георги Свиленски.

Нинова обвини управляващите, че са пропилели две години, вместо да защитят интереса на превозваите. Соцлидерът призова Бойко Борисов да лобира през ЕНП, Макрон и Меркел за решение на ЕП в полза на нашия транспорт, както ще направят социалистите със своето политическо семейство ПЕС. От БСП ще напишат писмо до бъдещия ляв кандидат за шеф на ЕК Тимерманс в защита на позицията, че пакетът "Макрон" нарушава европейския принцип за свободно движение на хора и стоки.

"Ако това не стане, този ЕП да остави решаването на проблема на следващия", призова Нинова. По думите й, на сегашния европарламент му остават още три месеца и не е нормално да решава принципен въпрос, свързан с бъдещето на Европа, който досега е бил проблемен.

Нинова коментира и напрежението между роми и българи във Войводиново след побоя над военнослужещ, като посочи, че законите трябва да се спазват от всички.

БСП се събира на пленум в събота да приема документите си за предстоящия на 26 януари конгрес.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя!
13:20 | 20 Януари 2019 г.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не в...

13:20 | 20 Януари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи силно критично изказване пред съпартийците си на националната работна среща на партията в НДК за пр...
12:51 | 20 Януари 2019 г.

Цветанов нареди: Всеки да работи само за първото м...

12:51 | 20 Януари 2019 г.
ГЕРБ да запази най-малко същата карта от предишните местни избори и да вземе поне още 30-40 общини, спусна поръчението към своите зам.-ше...
15:26 | 18 Януари 2019 г.

Заради Брекзит Захариева отваря нов офис на консул...

15:26 | 18 Януари 2019 г.
Информационна кампания сред българската общност заради Брекзит е започнало Външното ни министерство, подсилва се съставът на консулството...
Красимир Вълчев
14:11 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев скастри организаторката на ромския...

14:11 | 18 Януари 2019 г.
Просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че не одобрява поведението на държавната служителка Лиляна Ковачева, която минал...
Красимир Вълчев
11:35 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев прочел във "Визия за България", че...

11:35 | 18 Януари 2019 г.
Образователният мистър обори критиките на социалистите за провала в обхващането на децата от гетата в училище, като посочи, че над 11 хил...
пленарна зала, Корнелия Нинова
11:03 | 18 Януари 2019 г.

БСП реже всички видове помощи, ако детето не ходи ...

11:03 | 18 Януари 2019 г.
Социалистите предлагат законови промени, с които да се отрежат всички видове помощи за фамилиите, чиито деца не ходят на училище. В момен...

гледай на живо

21.01.2019
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо