Каракачанов: Даже меко реагирах за циганите, съобразих се, че съм вицепремиер

Още утре ще бъдат съборени първите 15 незаконни къщи във Войводиново

Красимир Каракачанов
Източник: Канал 3

Красимир Каракачанов

Вицепремиерът Красимир Каракачанов не смята, че е прекрачил границата с изказването си във Войводиново, че циганите са станали изключително нагли, но не отговори дали зад неговата позиция стои премиерът и правителството.

"Как очаквате да реагирам, когато двама младежи, които вместо да ходят на училище и да работят, ходят да се бият и пребиват военнослужещ?!  Даже - ще ви кажа, много меко реагирах!", продължи да се гневи Каракачанов.

"Опитах се да бъда много дипломатичен и да се съобразявам с това, че съм вицепремиер в правителството. Иначе щях да кажа много други неща", закани се той пред медиите в Министерския съвет.

"Аз реагирам като българин, който ходи по улиците на България без  охрана, не използва НСО и се среща с нормалните хора - така реагирам!", отсече още министърът на отбраната.

Каракачанов припомни и случаите на изнасилени старици по села в страната.

"Какво е това? Това нормално ли е? За какво? Да не ми се разсърди някой бюрократ в Брюксел? Извинявайте, ама мен ме интересува българският гражданин, а не някой, който пише някакви празни постановки някъде!", продължи вицепремиерът по повод упреците за изказа му.

Той констатира, че циганският проблем в страната не е решен през последните десетилетия, защото политиците ги е страх от някои медии, от псевдоправозащитници и от Брюксел. Според него моделът от 30 г. не води към интеграцията им.

"Защото не може никой без значение какъв цвят на кожата има, какво вероизповедание и от какъв етнос е, да смята, че може да бие полицаи и военни. Това няма как да се случи и няма да се случва, докато съм министър на отбраната в тази държава. Кого ще защитаваме сега?! Отидете вижте момчето на какво са го направили - той ли е виновникът, или жертвата? Кого да защитавам аз - престъпниците?", възмути се вицепремиерът.

Каракачанов не е съгласен още и циганите да се наричат роми. Той избухна на намека на репортер от държавното радио, че ги нарича неправилно с наименованието "цигани":

"А Вие как ги наричате? На какво основание смятате, че аз ги наричам по някакъв грешен начин? Някакво решение на Светия синод ли има, на ООН? На какво основание? Самите те как се наричат? Хайде, стига сме се правили на по-големи католици от папата!", изригна силовият вицепремиер и лидер на ВМРО.

Каракачанов се оплака, че в парламента не е имало политическа воля да се направи програма за решаването на проблема, а той самият няколко пъти е правил подобни опити, но не е успявал.

"Няма политическа воля, защото ги е страх от медии, от някакви псевдоправозащитни организации и има страх от някакви бюрократи в Брюксел, които щели да се разсърдят, заключи лидерът на ВМРО. "Този страх, докато не бъде преодолян в българските политици, въпросът няма да бъде решен. Докато държавата не направи програма за това да стимулира грамотната, а не маргиналната раждаемост, за да се получават социални помощи, този въпрос няма да бъде решен", отсече Красимир Каракачанов.

Министърът съобщи, че проверката във Войводиново е в ход и още утре ще бъдат бутнати първите 15 незаконни постройки, които са опасни дори за живеене.

Малко след изявлението му Каракачанов бе даден на Комисията за защита от дискриминацията от хасковска организация, но заради вчерашното му изказване за "наглите цигани".

Трибунка ГЕРБ
16:52 | 19 Март 2019 г.

Предложение на ГЕРБ: Ще се спират помощи, ако деца...

16:52 | 19 Март 2019 г.
Парламентарната група ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните помощи за дете, ако то не посещава редовно учили...
Корнелия Нинова на днешния брифинг на БСП
15:46 | 19 Март 2019 г.

Нинова атакува правителството заради пенсиите

15:46 | 19 Март 2019 г.
  Правителството на Борисов с различни партньори АБВ и Обединени патриоти провеждат такава целенасочена и последователна политик...
Елена Йончева
16:15 | 17 Март 2019 г.

Станишев няма да води листата, Елена спечели вота ...

16:15 | 17 Март 2019 г.
Елена Йончева спечели тайното гласуване за водач на листата на БСП за евроизборите по време на инфарктен пленум, научи резултата Канал 3....
16:31 | 16 Март 2019 г.

Мустафа Карадайъ: Държавата ни е по инерция

16:31 | 16 Март 2019 г.
"Едни европейци в Брюксел, с обратни действия в България". Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи управляващите от...
Менда Стоянова и Цветан Цветанов
11:27 | 15 Март 2019 г.

Вероизповеданията ще си изплащат дълга разсрочено ...

11:27 | 15 Март 2019 г.
До 10 години отсрочка получиха вероизповеданията, за да успеят да си изплатят дълговете към държавата. Такива промени в Закона за вероизп...
ДПС - Карадайъ, Цонев и Летифов
10:47 | 15 Март 2019 г.

Преференциите отново са 7% за национален вот и 5% ...

10:47 | 15 Март 2019 г.
138 депутати приеха само законопроекта на ГЕРБ за връщането на преференциите на нивата от 7% - за национални избори и 5% - за евроизбори....

гледай на живо

20.03.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини