Станишев си го върна на Симов: Убежденията му следват смяната на ръководството

Очаква се остра реакция на пленума в защита на президента на ПЕС

Сергей Станишев
Източник: БГНЕС

Сергей Станишев

Твърдението на соцдепутата Александър Симов, че Сергей Станишев не само не трябва да води, но и няма въобще място в червената листа за евровота, защото ще доведе до отлив на гласове, изместиха още предварително дневния ред на соцпленума. Очаква се членовете на Националния съвет да скочат срещу изказването му по адрес на президента на ПЕС, а знак за това дадоха коментарите още на влизане на "Позитано" 20.

Самият Станишев си го върна на съпартиеца си Симов и го обвини в партиен кариеризъм. Попитан дали думите на съпартиеца му го обиждат, Станишев се засмя. "А, вие имате предвид едно интервю... Вижте, това дори не заслужава коментар за мен. Особено, имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП", захапа Симов бившият соцлидер.

И президентът на ПЕС, и зам.-председателят на БСП Деница Златева коментираха на влизане на днешния пленум на партията, че реденето на евролистата не е тема в дневния ред на заседанието на НС.

Водачът ще е ясен около средата на март, а цялата листа - през април, напомни зам.-председателката на БСП Деница Златева. На пленума днес социалистите трябва да обсъдят и да приемат "Визия за България, както и визията си за Европа, която да бъде платформата им за евроизборите. Двата документа ще бъдат приети на червения конгрес на 26 януари. В дневния ред на пленума е още и отчетът на евродепутатите от ПЕС.

Президентът на европейските социалисти изтъкна три големи победи на левицата в ЕП, на които ще наблегне в изказването си. Станишев изреди като най-големи успехи отхвърлянето на два от трите доклада за пакета "Макрон" от транспортната комисия, обновената позиция на Европарламента за пълноправното ни членство в Шенген по всички граници, която бе приета по негов доклад през декември, както и създаването на европейски орган на труда, който е на финалната права и по него докладчик е Георги Пирински.

Всички сегашни евродепутати имат място в следващата листа. Дали ще водя листата за евровота, не е на дневен ред, отсече заместничката на Корнелия Нинова. Много по-важно е да решим за каква Европа се борим, отколкото персоналните въпроси кои ще бъдат в листите, коментира Златева.

Тя припомни, че номинациите в основните партийни организации започват от 1 февруари, водачът ще се знае в средата на март, а през април и цялата листа.

Решението дали аз ще се кандидатирам, ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинация, заяви Златева. БСП ще се бори най-вече за Европа, която намалява неравенствата, социалните, регионалните, икономическите и това е залегнало в нашата платформа, обобщи зам.-шефката на БСП.

Дори от вътрешната опозиция смятат, че поне трима от четиримата евродепутати на БСП трябва да останат. Опозиционерите застанаха зад Станишев.

Георги Божинов не пожела да потвърди дали излишният за него от лявата четворка е Петър Курумбашев, а последният отклони отговора на въпроса дали ще иска нов мандат. Според Божинов БСП трябва да запази трима от сегашните и да вкара още трима в ЕП.

Изненадващо, винаги критичният към ръководството Божинов днес запази дипломатичен тон. Според него всяко противопоставяне в партията преди изборите е противопоказно. Думите му бяха по повод интервюто на Александър Симов.  "Вече сме в навечерието на избори. Всичко, което е противопоказно, в навечерието на избори не бива да се коментира. Тоя искам, оня не искам. Това е противопоказно", коментира Божинов. Според него е притеснително, че двете водещи партии имат общо под 40%.

Подобни спорове за листата и за присъствието на Станишев в нея вредят на партията преди вота, категоричен е и Миков.

И Божинов, и Михаил Миков застанаха зад Станишев и дадоха да се разбере, че не е редно президентът на ПЕС да бъде нападан по този начин. По вътрешна информация, очаква се остър спор в залата на пленума именно заради интервюто на депутата по адрес на лидера на ПЕС и нелицеприятните твърдения, че той само ще ощети листата на социалистите, ако я поведе.

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...