Станишев си го върна на Симов: Убежденията му следват смяната на ръководството

Очаква се остра реакция на пленума в защита на президента на ПЕС

Сергей Станишев
Източник: БГНЕС

Сергей Станишев

Твърдението на соцдепутата Александър Симов, че Сергей Станишев не само не трябва да води, но и няма въобще място в червената листа за евровота, защото ще доведе до отлив на гласове, изместиха още предварително дневния ред на соцпленума. Очаква се членовете на Националния съвет да скочат срещу изказването му по адрес на президента на ПЕС, а знак за това дадоха коментарите още на влизане на "Позитано" 20.

Самият Станишев си го върна на съпартиеца си Симов и го обвини в партиен кариеризъм. Попитан дали думите на съпартиеца му го обиждат, Станишев се засмя. "А, вие имате предвид едно интервю... Вижте, това дори не заслужава коментар за мен. Особено, имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП", захапа Симов бившият соцлидер.

И президентът на ПЕС, и зам.-председателят на БСП Деница Златева коментираха на влизане на днешния пленум на партията, че реденето на евролистата не е тема в дневния ред на заседанието на НС.

Водачът ще е ясен около средата на март, а цялата листа - през април, напомни зам.-председателката на БСП Деница Златева. На пленума днес социалистите трябва да обсъдят и да приемат "Визия за България, както и визията си за Европа, която да бъде платформата им за евроизборите. Двата документа ще бъдат приети на червения конгрес на 26 януари. В дневния ред на пленума е още и отчетът на евродепутатите от ПЕС.

Президентът на европейските социалисти изтъкна три големи победи на левицата в ЕП, на които ще наблегне в изказването си. Станишев изреди като най-големи успехи отхвърлянето на два от трите доклада за пакета "Макрон" от транспортната комисия, обновената позиция на Европарламента за пълноправното ни членство в Шенген по всички граници, която бе приета по негов доклад през декември, както и създаването на европейски орган на труда, който е на финалната права и по него докладчик е Георги Пирински.

Всички сегашни евродепутати имат място в следващата листа. Дали ще водя листата за евровота, не е на дневен ред, отсече заместничката на Корнелия Нинова. Много по-важно е да решим за каква Европа се борим, отколкото персоналните въпроси кои ще бъдат в листите, коментира Златева.

Тя припомни, че номинациите в основните партийни организации започват от 1 февруари, водачът ще се знае в средата на март, а през април и цялата листа.

Решението дали аз ще се кандидатирам, ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинация, заяви Златева. БСП ще се бори най-вече за Европа, която намалява неравенствата, социалните, регионалните, икономическите и това е залегнало в нашата платформа, обобщи зам.-шефката на БСП.

Дори от вътрешната опозиция смятат, че поне трима от четиримата евродепутати на БСП трябва да останат. Опозиционерите застанаха зад Станишев.

Георги Божинов не пожела да потвърди дали излишният за него от лявата четворка е Петър Курумбашев, а последният отклони отговора на въпроса дали ще иска нов мандат. Според Божинов БСП трябва да запази трима от сегашните и да вкара още трима в ЕП.

Изненадващо, винаги критичният към ръководството Божинов днес запази дипломатичен тон. Според него всяко противопоставяне в партията преди изборите е противопоказно. Думите му бяха по повод интервюто на Александър Симов.  "Вече сме в навечерието на избори. Всичко, което е противопоказно, в навечерието на избори не бива да се коментира. Тоя искам, оня не искам. Това е противопоказно", коментира Божинов. Според него е притеснително, че двете водещи партии имат общо под 40%.

Подобни спорове за листата и за присъствието на Станишев в нея вредят на партията преди вота, категоричен е и Миков.

И Божинов, и Михаил Миков застанаха зад Станишев и дадоха да се разбере, че не е редно президентът на ПЕС да бъде нападан по този начин. По вътрешна информация, очаква се остър спор в залата на пленума именно заради интервюто на депутата по адрес на лидера на ПЕС и нелицеприятните твърдения, че той само ще ощети листата на социалистите, ако я поведе.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синя!
13:20 | 20 Януари 2019 г.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не в...

13:20 | 20 Януари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи силно критично изказване пред съпартийците си на националната работна среща на партията в НДК за пр...
12:51 | 20 Януари 2019 г.

Цветанов нареди: Всеки да работи само за първото м...

12:51 | 20 Януари 2019 г.
ГЕРБ да запази най-малко същата карта от предишните местни избори и да вземе поне още 30-40 общини, спусна поръчението към своите зам.-ше...
15:26 | 18 Януари 2019 г.

Заради Брекзит Захариева отваря нов офис на консул...

15:26 | 18 Януари 2019 г.
Информационна кампания сред българската общност заради Брекзит е започнало Външното ни министерство, подсилва се съставът на консулството...
Красимир Вълчев
14:11 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев скастри организаторката на ромския...

14:11 | 18 Януари 2019 г.
Просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че не одобрява поведението на държавната служителка Лиляна Ковачева, която минал...
Красимир Вълчев
11:35 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев прочел във "Визия за България", че...

11:35 | 18 Януари 2019 г.
Образователният мистър обори критиките на социалистите за провала в обхващането на децата от гетата в училище, като посочи, че над 11 хил...
пленарна зала, Корнелия Нинова
11:03 | 18 Януари 2019 г.

БСП реже всички видове помощи, ако детето не ходи ...

11:03 | 18 Януари 2019 г.
Социалистите предлагат законови промени, с които да се отрежат всички видове помощи за фамилиите, чиито деца не ходят на училище. В момен...

гледай на живо

21.01.2019
  • в момента
    Патарински LIVE
  • 23:00
    Новини
  • 23:15
    Денят на живо