Станишев си го върна на Симов: Убежденията му следват смяната на ръководството

Очаква се остра реакция на пленума в защита на президента на ПЕС

Сергей Станишев
Източник: БГНЕС

Сергей Станишев

Твърдението на соцдепутата Александър Симов, че Сергей Станишев не само не трябва да води, но и няма въобще място в червената листа за евровота, защото ще доведе до отлив на гласове, изместиха още предварително дневния ред на соцпленума. Очаква се членовете на Националния съвет да скочат срещу изказването му по адрес на президента на ПЕС, а знак за това дадоха коментарите още на влизане на "Позитано" 20.

Самият Станишев си го върна на съпартиеца си Симов и го обвини в партиен кариеризъм. Попитан дали думите на съпартиеца му го обиждат, Станишев се засмя. "А, вие имате предвид едно интервю... Вижте, това дори не заслужава коментар за мен. Особено, имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения като правило следват смяната на ръководството на БСП", захапа Симов бившият соцлидер.

И президентът на ПЕС, и зам.-председателят на БСП Деница Златева коментираха на влизане на днешния пленум на партията, че реденето на евролистата не е тема в дневния ред на заседанието на НС.

Водачът ще е ясен около средата на март, а цялата листа - през април, напомни зам.-председателката на БСП Деница Златева. На пленума днес социалистите трябва да обсъдят и да приемат "Визия за България, както и визията си за Европа, която да бъде платформата им за евроизборите. Двата документа ще бъдат приети на червения конгрес на 26 януари. В дневния ред на пленума е още и отчетът на евродепутатите от ПЕС.

Президентът на европейските социалисти изтъкна три големи победи на левицата в ЕП, на които ще наблегне в изказването си. Станишев изреди като най-големи успехи отхвърлянето на два от трите доклада за пакета "Макрон" от транспортната комисия, обновената позиция на Европарламента за пълноправното ни членство в Шенген по всички граници, която бе приета по негов доклад през декември, както и създаването на европейски орган на труда, който е на финалната права и по него докладчик е Георги Пирински.

Всички сегашни евродепутати имат място в следващата листа. Дали ще водя листата за евровота, не е на дневен ред, отсече заместничката на Корнелия Нинова. Много по-важно е да решим за каква Европа се борим, отколкото персоналните въпроси кои ще бъдат в листите, коментира Златева.

Тя припомни, че номинациите в основните партийни организации започват от 1 февруари, водачът ще се знае в средата на март, а през април и цялата листа.

Решението дали аз ще се кандидатирам, ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинация, заяви Златева. БСП ще се бори най-вече за Европа, която намалява неравенствата, социалните, регионалните, икономическите и това е залегнало в нашата платформа, обобщи зам.-шефката на БСП.

Дори от вътрешната опозиция смятат, че поне трима от четиримата евродепутати на БСП трябва да останат. Опозиционерите застанаха зад Станишев.

Георги Божинов не пожела да потвърди дали излишният за него от лявата четворка е Петър Курумбашев, а последният отклони отговора на въпроса дали ще иска нов мандат. Според Божинов БСП трябва да запази трима от сегашните и да вкара още трима в ЕП.

Изненадващо, винаги критичният към ръководството Божинов днес запази дипломатичен тон. Според него всяко противопоставяне в партията преди изборите е противопоказно. Думите му бяха по повод интервюто на Александър Симов.  "Вече сме в навечерието на избори. Всичко, което е противопоказно, в навечерието на избори не бива да се коментира. Тоя искам, оня не искам. Това е противопоказно", коментира Божинов. Според него е притеснително, че двете водещи партии имат общо под 40%.

Подобни спорове за листата и за присъствието на Станишев в нея вредят на партията преди вота, категоричен е и Миков.

И Божинов, и Михаил Миков застанаха зад Станишев и дадоха да се разбере, че не е редно президентът на ПЕС да бъде нападан по този начин. По вътрешна информация, очаква се остър спор в залата на пленума именно заради интервюто на депутата по адрес на лидера на ПЕС и нелицеприятните твърдения, че той само ще ощети листата на социалистите, ако я поведе.

Кметът Фандъкова и министър Желязков инспектираха строежа на метрото
18
15:30 | 22 Март 2019 г.

Росен Желязков: Настояваме пакетът "Мобилност" да ...

15:30 | 22 Март 2019 г.
Като неприятна окачестви транспортният министър Росен Желязков новината от Брюксел, че още следващата сряда ЕП ще гласува пакета "Мо...
Бисер Петков
13:35 | 22 Март 2019 г.

Петков: 4 г. ще бъде гратисният период за избор на...

13:35 | 22 Март 2019 г.
Социалното министерство съвместно с НОИ са решили 4 години да бъде преходният период за избор на формулата за формиране на пенсиониране. ...
Красимир Каракачанов в кулоарите на парламента
13:12 | 22 Март 2019 г.

Каракачанов изчисли: Вкарваме двама евродепутати, ...

13:12 | 22 Март 2019 г.
Обединените патриоти могат да вкарат минимум двама евродепутати, ако се явят заедно на изборите за Европарламент, изчисли лидерът на ВМРО...
11:30 | 22 Март 2019 г.

Цветанов: Щеше ли всичко да е толкова прозрачно, а...

11:30 | 22 Март 2019 г.
Ако исках да крия имоти и доходи, нямаше да го направя по този прозрачен начин. Това е компроматна война и тя ще продължи по време на цял...
11:05 | 22 Март 2019 г.

ГЕРБ: Няма поправка "Артекс" в закона за устройств...

11:05 | 22 Март 2019 г.
Промените в Закона за устройство на територията, които удължиха възможността един строеж да бъде започнат и завършен за срок от 10 години...
Цацаров: Постигнахме консенсус със САЩ! Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран
10:01 | 22 Март 2019 г.

Цачева поиска Цацаров да я провери за апартамента

10:01 | 22 Март 2019 г.
Цецка Цачева дойде специално в парламента, за да направи изявление пред медиите във връзка с покупката на апартамент от фирма "Артек...

гледай на живо

22.03.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия