БСП единодушно подложи динена кора на Станишев и Пирински за евролистата

Никой не възразил срещу "червените линии" за Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията

Пленум на БСП
Източник: Пресцентър БСП

Пленум на БСП

БСП прие "червените линии" във "Визия за Европа", с които подложи динена кора на двама от досегашните си евродепутати - президента на ПЕС Сергей Станишев и евродепутата Георги Пирински.

Преди минути червеният пленум гласува платформата за евроизборите с пълно единодушие. Никой не е възразил срещу записаните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите евродепутати от левицата, а именно - да са твърдо против Истанбулската конвенция и против миграционния пакт на ООН, ако станат членове на ЕП от името на левицата.

Дебатите преминали в спокоен тон, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали дори, че опасността от Истанбулската конвенция не е преминала.

Така, ако искат да бъдат номинирани и за следващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е против конвенцията, но подкрепя пакта на ООН за миграцията, ще трябва да направят компромис със собствените си убеждения, или да загърбят идеята за нов мандат от името на БСП.

Приетата днес предизборна платформа на БСП обвързва евродепутатите и с бъдещи гласувания в ЕП, така че те ще трябва да се съобразяват с позицията на съпартийците си. Самата Корнелия Нинова днес замълча потемата и остави съпартийците си да се изказват.

Във "Визия за Европа" има 7 раздела:
 
  - Изграждане на Европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж – ключ към преодоляване на неравенствата;
  -  Единен и демократичен Европейски съюз, който е близо до хората и уважава суверенитета на държавите членки;
 -  Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
-   Силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.;
-   Европейски съюз на младите – по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения ;
-  Устойчива миграционна политика, основана върху съобразяване с националните интереси;
-   Европейският съюз – самостоятелен фактор в глобалната политика.

Преди предизборната платформа за евровота социалистите приеха единодушно и "Визия за България", която трябва да прерасне в управленска програма.

Безплатни детски градини, седмични такива за децата от рискови семейства и гарантиран безплатен достъп до здравеопазване за всички здравноосигурени и премахване на търговския статут на болниците предвижда БСП в приетата програма.

В сферата на образованието се планират нови учебни програми и планове, съобразени с възрастта и психологическото развитие на децата, както и безплатен обяд за учениците до 4 клас. БСП ще се откаже от принципа "парите следват ученика" и ще преоцени делегираните бюджети.

Документът предвижда още диференцирани ставки ДДС за основни храни и лекарства, както и семейно подоходно облагане. Актуализация на пенсиите според средноосигурителния доход всяка година, планират още социалистите.

Минималните възнаграждения да са не по-ниски от 60% от средната работна заплата, а фирмите с над 250 души персонал за 10 г. да отделят 10% от капитала си за създаване на приобщаващ фонд, който ежегодно да се разпределя само между работниците. Планира се и корекция на ставките за нощния труд.

Проект за газов коридор с Русия и изграждане на АЕЦ "Белене" са предложенията в сферата на икономиката. И двата документа предстои да бъдат обсъдени и приети на конгреса на партията на 26 януари.

Етикети: БСП , пленум
Трибунка ГЕРБ
16:52 | 19 Март 2019 г.

Предложение на ГЕРБ: Ще се спират помощи, ако деца...

16:52 | 19 Март 2019 г.
Парламентарната група ГЕРБ внася законодателни промени, предвиждащи спиране на семейните помощи за дете, ако то не посещава редовно учили...
Корнелия Нинова на днешния брифинг на БСП
15:46 | 19 Март 2019 г.

Нинова атакува правителството заради пенсиите

15:46 | 19 Март 2019 г.
  Правителството на Борисов с различни партньори АБВ и Обединени патриоти провеждат такава целенасочена и последователна политик...
Елена Йончева
16:15 | 17 Март 2019 г.

Станишев няма да води листата, Елена спечели вота ...

16:15 | 17 Март 2019 г.
Елена Йончева спечели тайното гласуване за водач на листата на БСП за евроизборите по време на инфарктен пленум, научи резултата Канал 3....
16:31 | 16 Март 2019 г.

Мустафа Карадайъ: Държавата ни е по инерция

16:31 | 16 Март 2019 г.
"Едни европейци в Брюксел, с обратни действия в България". Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи управляващите от...
Менда Стоянова и Цветан Цветанов
11:27 | 15 Март 2019 г.

Вероизповеданията ще си изплащат дълга разсрочено ...

11:27 | 15 Март 2019 г.
До 10 години отсрочка получиха вероизповеданията, за да успеят да си изплатят дълговете към държавата. Такива промени в Закона за вероизп...
ДПС - Карадайъ, Цонев и Летифов
10:47 | 15 Март 2019 г.

Преференциите отново са 7% за национален вот и 5% ...

10:47 | 15 Март 2019 г.
138 депутати приеха само законопроекта на ГЕРБ за връщането на преференциите на нивата от 7% - за национални избори и 5% - за евроизбори....

гледай на живо

20.03.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Денят на живо
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини