БСП единодушно подложи динена кора на Станишев и Пирински за евролистата

Никой не възразил срещу "червените линии" за Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията

Пленум на БСП
Източник: Пресцентър БСП

Пленум на БСП

БСП прие "червените линии" във "Визия за Европа", с които подложи динена кора на двама от досегашните си евродепутати - президента на ПЕС Сергей Станишев и евродепутата Георги Пирински.

Преди минути червеният пленум гласува платформата за евроизборите с пълно единодушие. Никой не е възразил срещу записаните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите евродепутати от левицата, а именно - да са твърдо против Истанбулската конвенция и против миграционния пакт на ООН, ако станат членове на ЕП от името на левицата.

Дебатите преминали в спокоен тон, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали дори, че опасността от Истанбулската конвенция не е преминала.

Така, ако искат да бъдат номинирани и за следващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е против конвенцията, но подкрепя пакта на ООН за миграцията, ще трябва да направят компромис със собствените си убеждения, или да загърбят идеята за нов мандат от името на БСП.

Приетата днес предизборна платформа на БСП обвързва евродепутатите и с бъдещи гласувания в ЕП, така че те ще трябва да се съобразяват с позицията на съпартийците си. Самата Корнелия Нинова днес замълча потемата и остави съпартийците си да се изказват.

Във "Визия за Европа" има 7 раздела:
 
  - Изграждане на Европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж – ключ към преодоляване на неравенствата;
  -  Единен и демократичен Европейски съюз, който е близо до хората и уважава суверенитета на държавите членки;
 -  Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
-   Силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.;
-   Европейски съюз на младите – по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения ;
-  Устойчива миграционна политика, основана върху съобразяване с националните интереси;
-   Европейският съюз – самостоятелен фактор в глобалната политика.

Преди предизборната платформа за евровота социалистите приеха единодушно и "Визия за България", която трябва да прерасне в управленска програма.

Безплатни детски градини, седмични такива за децата от рискови семейства и гарантиран безплатен достъп до здравеопазване за всички здравноосигурени и премахване на търговския статут на болниците предвижда БСП в приетата програма.

В сферата на образованието се планират нови учебни програми и планове, съобразени с възрастта и психологическото развитие на децата, както и безплатен обяд за учениците до 4 клас. БСП ще се откаже от принципа "парите следват ученика" и ще преоцени делегираните бюджети.

Документът предвижда още диференцирани ставки ДДС за основни храни и лекарства, както и семейно подоходно облагане. Актуализация на пенсиите според средноосигурителния доход всяка година, планират още социалистите.

Минималните възнаграждения да са не по-ниски от 60% от средната работна заплата, а фирмите с над 250 души персонал за 10 г. да отделят 10% от капитала си за създаване на приобщаващ фонд, който ежегодно да се разпределя само между работниците. Планира се и корекция на ставките за нощния труд.

Проект за газов коридор с Русия и изграждане на АЕЦ "Белене" са предложенията в сферата на икономиката. И двата документа предстои да бъдат обсъдени и приети на конгреса на партията на 26 януари.

Етикети: БСП , пленум
13:20 | 20 Януари 2019 г.

Борисов хока актива, че БСП настига ГЕРБ: Ако не в...

13:20 | 20 Януари 2019 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи силно критично изказване пред съпартийците си на националната работна среща на партията в НДК, зара...
12:51 | 20 Януари 2019 г.

Цветанов нареди: Всеки да работи само за първото м...

12:51 | 20 Януари 2019 г.
ГЕРБ да запази най-малко същата карта от предишните местни избори и да вземе поне още 30-40 общини, спусна поръчението към своите зам.-ше...
15:26 | 18 Януари 2019 г.

Заради Брекзит Захариева отваря нов офис на консул...

15:26 | 18 Януари 2019 г.
Информационна кампания сред българската общност заради Брекзит е започнало Външното ни министерство, подсилва се съставът на консулството...
Красимир Вълчев
14:11 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев скастри организаторката на ромския...

14:11 | 18 Януари 2019 г.
Просветният министър Красимир Вълчев даде да се разбере, че не одобрява поведението на държавната служителка Лиляна Ковачева, която минал...
Красимир Вълчев
11:35 | 18 Януари 2019 г.

Красимир Вълчев прочел във "Визия за България", че...

11:35 | 18 Януари 2019 г.
Образователният мистър обори критиките на социалистите за провала в обхващането на децата от гетата в училище, като посочи, че над 11 хил...
пленарна зала, Корнелия Нинова
11:03 | 18 Януари 2019 г.

БСП реже всички видове помощи, ако детето не ходи ...

11:03 | 18 Януари 2019 г.
Социалистите предлагат законови промени, с които да се отрежат всички видове помощи за фамилиите, чиито деца не ходят на училище. В момен...

гледай на живо

20.01.2019
 • в момента
  Имате думата
 • 16:00
  Новини
 • 16:15
  Седмицата с Канал 3
 • 17:00
  Беновска пита