БСП единодушно подложи динена кора на Станишев и Пирински за евролистата

Никой не възразил срещу "червените линии" за Истанбулската конвенция и Пакта за миграцията

Пленум на БСП
Източник: Пресцентър БСП

Пленум на БСП

БСП прие "червените линии" във "Визия за Европа", с които подложи динена кора на двама от досегашните си евродепутати - президента на ПЕС Сергей Станишев и евродепутата Георги Пирински.

Преди минути червеният пленум гласува платформата за евроизборите с пълно единодушие. Никой не е възразил срещу записаните критерии, на които трябва да отговарят бъдещите евродепутати от левицата, а именно - да са твърдо против Истанбулската конвенция и против миграционния пакт на ООН, ако станат членове на ЕП от името на левицата.

Дебатите преминали в спокоен тон, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали дори, че опасността от Истанбулската конвенция не е преминала.

Така, ако искат да бъдат номинирани и за следващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е против конвенцията, но подкрепя пакта на ООН за миграцията, ще трябва да направят компромис със собствените си убеждения, или да загърбят идеята за нов мандат от името на БСП.

Приетата днес предизборна платформа на БСП обвързва евродепутатите и с бъдещи гласувания в ЕП, така че те ще трябва да се съобразяват с позицията на съпартийците си. Самата Корнелия Нинова днес замълча потемата и остави съпартийците си да се изказват.

Във "Визия за Европа" има 7 раздела:
 
  - Изграждане на Европейски социален съюз, подкрепен от нов икономически модел на развитие и растеж – ключ към преодоляване на неравенствата;
  -  Единен и демократичен Европейски съюз, който е близо до хората и уважава суверенитета на държавите членки;
 -  Многогодишна финансова рамка в услуга на сближаването, на гражданите и на реалната икономика;
-   Силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г.;
-   Европейски съюз на младите – по-добър живот и активно демократично участие на бъдещите поколения ;
-  Устойчива миграционна политика, основана върху съобразяване с националните интереси;
-   Европейският съюз – самостоятелен фактор в глобалната политика.

Преди предизборната платформа за евровота социалистите приеха единодушно и "Визия за България", която трябва да прерасне в управленска програма.

Безплатни детски градини, седмични такива за децата от рискови семейства и гарантиран безплатен достъп до здравеопазване за всички здравноосигурени и премахване на търговския статут на болниците предвижда БСП в приетата програма.

В сферата на образованието се планират нови учебни програми и планове, съобразени с възрастта и психологическото развитие на децата, както и безплатен обяд за учениците до 4 клас. БСП ще се откаже от принципа "парите следват ученика" и ще преоцени делегираните бюджети.

Документът предвижда още диференцирани ставки ДДС за основни храни и лекарства, както и семейно подоходно облагане. Актуализация на пенсиите според средноосигурителния доход всяка година, планират още социалистите.

Минималните възнаграждения да са не по-ниски от 60% от средната работна заплата, а фирмите с над 250 души персонал за 10 г. да отделят 10% от капитала си за създаване на приобщаващ фонд, който ежегодно да се разпределя само между работниците. Планира се и корекция на ставките за нощния труд.

Проект за газов коридор с Русия и изграждане на АЕЦ "Белене" са предложенията в сферата на икономиката. И двата документа предстои да бъдат обсъдени и приети на конгреса на партията на 26 януари.

Етикети: БСП , пленум
15:14 | 25 Юни 2019 г.

Караянчева положи венец пред Незнайния воин в Алек...

15:14 | 25 Юни 2019 г.
С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Александровската градина до стената на Кремъл започна официалното посещение в Москв...
Борисов от Брюксел: Ще отстоявам това, което сме казали – 1 лв. партийна субсидия
15:11 | 25 Юни 2019 г.

ГЕРБ първа върна надвзетите партийни субидии

15:11 | 25 Юни 2019 г.
Политическа партия ГЕРБ първа възстанови надвзетите средства от партийната си субсидия.   Това се случи днес след като бяха ...
ВМРО с остра позиция за циганските безчинства, настояват Концепцията срещу циганизацията да бъде приета
10:07 | 25 Юни 2019 г.

ВМРО с остра позиция за циганските безчинства, нас...

10:07 | 25 Юни 2019 г.
Настояваме за спешното приемане на Концепцията, придобила публичност, като Концепция срещу циганизацията, която лидерът на ВМРО – Б...
12:38 | 23 Юни 2019 г.

Йордан Цонев: Партийната субсидия да остане 11 лв....

12:38 | 23 Юни 2019 г.
Приоритет на ДПС е партийната субсидия да остане 11 лева. Предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. Това заяви зам....
Аврамова: Трасето от Стара Загора до АМ \
15:27 | 21 Юни 2019 г.

Аврамова: Трасето от Стара Загора до АМ "Тракия" щ...

15:27 | 21 Юни 2019 г.
През тази година ще бъде възложена актуализация на проекта за удвояване на съществуващото трасе на пътя от гр. Стара Загора до връзката с...
Каракачанов: Следващата седмица идват делегати от САЩ за преговорите за F-16
13:34 | 21 Юни 2019 г.

Каракачанов: Следващата седмица идват делегати от ...

13:34 | 21 Юни 2019 г.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов  се изправи пред депутатите, за да ги запознае с развитието на сделката з...