Красимир Вълчев прочел във "Визия за България", че БСП свалят учителските заплати

Министърът обори обвиненията на социалистите за интеграцията в училище

Красимир Вълчев
Източник: Канал 3

Красимир Вълчев

Образователният мистър обори критиките на социалистите за провала в обхващането на децата от гетата в училище, като посочи, че над 11 хил. служители в 1000 мобилни екипа са върнали в клас 30 хил. деца от началото на учебната година. Вълчев не открил във "Визия за България" премахване на делегираните бюджети, но забелязал в текста друго -  че БСП предлагат намаляване на учителските заплати, вместо да ги увеличават.

"Средната заплата ще бъде над 125% спрямо средната за страната, тоест 25% над средната. Тъй като разбрах, че те с "Визия за България" премахват делегираните бюджети, отворих я и не видях такова нещо, но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат като средните за страната, тоест предлагат намаляване в бъдеще", пресметна министърът на образованието.

Той коментира намерението на левицата да иска премахване на всички видове социални помощи, ако детето в ромското семейство не ходи на училище. Вълчев го окачестви като лицемерно действие, защото припомни, че именно БСП настояваха в началото на всяка учебна година да има еднократна помощ не само за първолаците, но и за учениците от 2,3 и 4 клас.

Вълчев не се съгласи и с желанието на левицата да се махнат делегираните бюджети.

По думите му самите директори искат делегираните бюджети, защото преди е трябвало да пишат молби дори за два химикалки до първостепенния бюджетен разпоредител, които най-често са общините.

Делегираните бюджети дават възможност за развитие на училището, а що се отнася до зависимостта от броя на учениците, може би са пропуснали от 2018 г. е променена формулата, коментира той. Ние имаме за цел да ги задържим, разбира се, не симулативно, с цел на прикриване на отсъствия, а с цената на ефективно включване, което предполага ефективна работа с тези деца", каза още Красимир Вълчев.

По думите му в училище с концентрация на деца, чиито майчин език не е български и семействата им нямат отношение към образованието, трябва да се работи три-четири пъти повече с тях, смята министърът.

Затова и на тези училища са предоставени допълнителни средства. Вълчев подчерта, че всичко това са мерки и финансиране за приобщаването на такива деца, които надхвърлят делегираните бюджети.

В образованието резултатите се получават с натрупване. Плюс мотивирани учители, плюс ранно обхващане от детската градина, плюс подкрепа и работа с всяко едно дете, каза просветният министър, като изтъкна, че децата, които са ходили на детска градина, много по-рядко отпадат след това от училище.

Министърът на образованието коментира още, че не одобрява държавен служител да протестира срещу държавата,

но няма как дисциплинарно да накаже организаторката на циганския протест срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, защото тя е била в неплатен отпуск. Лиляна Ковачева се оказа държавен служител от центъра за интеграция на ученици от малцинствата, който е структура към МОН. Той обаче показа, че е можела да протестира шумно и с подаване на молба за напускане.

Валери Жаблянов, конгрес на БСП
13:32 | 16 Юни 2019 г.

Валери Жаблянов отрече да е издигал кандидатурата ...

13:32 | 16 Юни 2019 г.
Валери Жаблянов отрече да издигал кандидатурата си за лидер на БСП, както се заговори преди дни, че той ще бъде един от претендентите за ...
Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
11:18 | 16 Юни 2019 г.

Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм т...

11:18 | 16 Юни 2019 г.
Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пре...
49 конгрес на БСП
10:24 | 16 Юни 2019 г.

Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сб...

10:24 | 16 Юни 2019 г.
БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство заста...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
09:46 | 14 Юни 2019 г.

Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии

09:46 | 14 Юни 2019 г.
Парламентът прие окончателни промени в Закона за политическите партии. Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигн...
ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор
13:20 | 13 Юни 2019 г.

ДПС иска по-ниско ДДС за целия хранителен сектор

13:20 | 13 Юни 2019 г.
Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само на хляба, но и за целия хранителен сектор. Така ефектът, който ние целяхме, ще е много п...
ВМРО предлага нов вид личен документ за българите зад граница
11:07 | 13 Юни 2019 г.

ВМРО предлага нов вид личен документ за българите ...

11:07 | 13 Юни 2019 г.
Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ за живеещите зад граница ...