Красимир Вълчев прочел във "Визия за България", че БСП свалят учителските заплати

Министърът обори обвиненията на социалистите за интеграцията в училище

Красимир Вълчев
Източник: Канал 3

Красимир Вълчев

Образователният мистър обори критиките на социалистите за провала в обхващането на децата от гетата в училище, като посочи, че над 11 хил. служители в 1000 мобилни екипа са върнали в клас 30 хил. деца от началото на учебната година. Вълчев не открил във "Визия за България" премахване на делегираните бюджети, но забелязал в текста друго -  че БСП предлагат намаляване на учителските заплати, вместо да ги увеличават.

"Средната заплата ще бъде над 125% спрямо средната за страната, тоест 25% над средната. Тъй като разбрах, че те с "Визия за България" премахват делегираните бюджети, отворих я и не видях такова нещо, но видях, че предлагат заплатите на учителите да бъдат като средните за страната, тоест предлагат намаляване в бъдеще", пресметна министърът на образованието.

Той коментира намерението на левицата да иска премахване на всички видове социални помощи, ако детето в ромското семейство не ходи на училище. Вълчев го окачестви като лицемерно действие, защото припомни, че именно БСП настояваха в началото на всяка учебна година да има еднократна помощ не само за първолаците, но и за учениците от 2,3 и 4 клас.

Вълчев не се съгласи и с желанието на левицата да се махнат делегираните бюджети.

По думите му самите директори искат делегираните бюджети, защото преди е трябвало да пишат молби дори за два химикалки до първостепенния бюджетен разпоредител, които най-често са общините.

Делегираните бюджети дават възможност за развитие на училището, а що се отнася до зависимостта от броя на учениците, може би са пропуснали от 2018 г. е променена формулата, коментира той. Ние имаме за цел да ги задържим, разбира се, не симулативно, с цел на прикриване на отсъствия, а с цената на ефективно включване, което предполага ефективна работа с тези деца", каза още Красимир Вълчев.

По думите му в училище с концентрация на деца, чиито майчин език не е български и семействата им нямат отношение към образованието, трябва да се работи три-четири пъти повече с тях, смята министърът.

Затова и на тези училища са предоставени допълнителни средства. Вълчев подчерта, че всичко това са мерки и финансиране за приобщаването на такива деца, които надхвърлят делегираните бюджети.

В образованието резултатите се получават с натрупване. Плюс мотивирани учители, плюс ранно обхващане от детската градина, плюс подкрепа и работа с всяко едно дете, каза просветният министър, като изтъкна, че децата, които са ходили на детска градина, много по-рядко отпадат след това от училище.

Министърът на образованието коментира още, че не одобрява държавен служител да протестира срещу държавата,

но няма как дисциплинарно да накаже организаторката на циганския протест срещу вицепремиера Красимир Каракачанов, защото тя е била в неплатен отпуск. Лиляна Ковачева се оказа държавен служител от центъра за интеграция на ученици от малцинствата, който е структура към МОН. Той обаче показа, че е можела да протестира шумно и с подаване на молба за напускане.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП
16:04 | 31 Юли 2019 г.

Горанов: Не бива да обезглавяваме НАП

16:04 | 31 Юли 2019 г.
Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в Националната агенция за приходите (НАП) вече не са на работа. Това каза министъръ...
Премиерът Бойко Борисов посрещна китайския министър-председател Ли Къцян в София
15:18 | 31 Юли 2019 г.

България и Китай ще задълбочат сътрудничеството си...

15:18 | 31 Юли 2019 г.
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Министерството на образованието и наукат...
Кабинетът отпусна близо 90 млн. лв. допълнително за тол системата
15:04 | 31 Юли 2019 г.

Кабинетът отпуска близо 90 млн. лв. допълнително з...

15:04 | 31 Юли 2019 г.
Правителството отпусна допълнителни средства в размер до 89 998 200 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоуст...
Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ
14:24 | 31 Юли 2019 г.

Освободиха Пламен Георгиев като шеф на КПКОНПИ

14:24 | 31 Юли 2019 г.
Пламен Георгиев вече не е шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това решиха...
Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Народното събрание
12:25 | 31 Юли 2019 г.

Омбудсманът внесе законопроект за личния фалит в Н...

12:25 | 31 Юли 2019 г.
Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе Закон за личния фалит в деловодството на парламента.  С него с...
МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители с особени заслуги
10:56 | 31 Юли 2019 г.

МОН ще разработва механизъм за подкрепа на учители...

10:56 | 31 Юли 2019 г.
Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни пост...