България призна членството на Македония в НАТО без БСП

От ОП обърнаха внимание на спазването на правата на македонците, които се чувстват българи

Екатерина Захариева
Източник: Канал 3

Екатерина Захариева

България призна членството на Македония в НАТО. Това стана след ратификация на Северноатлантическия договор за приемането на Скопие в пакта. 140 депутати гласуваха "за" в отсъствието на народните представители на БСП, които не дойдоха в парламента като изпълнение на заканата за бойкот.

Повече от час в обсъждането на темата за новата членка на НАТО се чуха поздравления, благодарности, но и напомняне да се спазват правата на хората в западната ни съседка, които се чувстват българи. Речите звучаха в присъствието на председателя на македонския парламент Талат Джафери, който чу от трибуната поне от няколко оратори, че депутатите от БСП позорно отсъстват от ратификацията.

Първа започна външната министърка Екатерина Захариева, която благодари на македонската страна, че благодарила на България за нашите заслуги за приемането й при подписването на договора в Брюксел. Дипломат №1 определи членството на Скопие като историческо събитие и изтъкна, че България е била винаги последователен поддръжник на влизането на съседите в Алианса.

Чрез подкрепа на това решение ние отричаме всяка форма на омраза, ксенофобия и популизъм, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Споделените ценности изискват не само декларации, но и дела, напомни той. Днешното решение е политическо и стратегическо за сигурността на страната и региона, и ние го подкрепяме, подчерта Карадайъ.

Лидерът на ДПС изрази още надежда, че република Северна Македония ще поеме своя дял от споделянето на общите ценности в НАТО.

"Добре дошли, приятели, при нас", възкликна шефът на комисията по отбрана Константин Попов за влизането в НАТО на Македония, вече прекръстена на Северна Македония.

Да понамалим малко патоса, с който се изказваме, тъй като политиката не е поезия, каза Волен Сидеров, обърна внимание на ораторите преди него лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Ценностните системи са описани в книгите като Новия завет и Корана. Не може един военен блок да бъде ценностна система, поясни още Сидеров.

Да търсим взаимните изгоди, призова той. Той припомни деня, в който България е била е първата страна, признала Македония. За съжаление обаче това наше признание не било последвано от благоприятни събития. Имаше спор за общо минало и тези спорове не са изчезнали с подписването на договора за сътрудничество и приятелство, констатира лидерът на "Атака".

Сидеров предостави анекс, в който е посочено, че двете страни ще се въздържат от всякакви спекулации и спорове за исторически имена, факти и личности. Целта е нашето сътрудничество да бъде пълноценно, обясни Сидеров, връчвайки документа на Цвета Караянчева.

Валери Симеонов пък посочи, че НФСБ подкрепя присъединяването към НАТО, но отправя своите забележки за спазването на правата на хората, които се чувстват българи, а те не са малко. Спрямо хората, които имаха българско самосъзнание, бяха извършени репресии, и за съжаление към настоящия момент това е факт. Тяхната професионална кариера много често зависи от това какво самосъзнание имат, подчерта Симеонов.

Етикети: Македония
Кристиан Вигенин
17:25 | 20 Март 2019 г.

Изненадващо Вигенин се оттегля от евролистата на Б...

17:25 | 20 Март 2019 г.
Изненадващо бившият външен министър, бивш евродепутат и изявен международник на БСП Кристиан Вигенин се оттегли от червената листа, въпре...
Цветан Цветанов
14:40 | 20 Март 2019 г.

Цветанов не е притеснен от прокурорската проверка:...

14:40 | 20 Март 2019 г.
"Нямам никакви притеснения от нищо, аз съм изряден български гражданин и съм го доказал и никога не съм го крил". Така отговори...
Марешки и Цветанов след срещата
13:53 | 20 Март 2019 г.

ВОЛЯ преоткри професионализма на ГЕРБ и няма да на...

13:53 | 20 Март 2019 г.
След среща с ГЕРБ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки се оказа прелъстен и замечтан как в едно бъдещо управляващо мнозинство той е управленец...
Валери Симеонов
12:43 | 20 Март 2019 г.

Валери Симеонов с цайси на трибуната в НС

12:43 | 20 Март 2019 г.
Сериозно е закъсал със здравето лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Бившият вицепремиер се появи с цайси в пленарната зала, видяха медии и д...
Цветан Цветанов
12:25 | 20 Март 2019 г.

БСП се връща след предсрочен вот, Цветанов покани ...

12:25 | 20 Март 2019 г.
Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов покани зам.-шефа на ПГ на левицата Драгомир Стойнев на срещата с ВОЛЯ и хората на Марешки, която за...
новият състав на ЦИК чака избора си
11:28 | 20 Март 2019 г.

Имаме нова ЦИК, ГЕРБ гласува за представителката н...

11:28 | 20 Март 2019 г.
Парламентът избра ново ръководство на ЦИК, като излъчи за председател Стефка Стоева, номинирана от ГЕРБ. Всяка от останалите партии ...

гледай на живо

20.03.2019
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива