Депутати от БСП взели командировъчни и след решението за бойкот на НС

Писмото за отказ от заплати е само една декларация, няма как еднолично да променя Правилника, каза Караянчева

Цвета Караянчева
Източник: Канал 3

Цвета Караянчева

Ден-два след забраната да ходят на работа в парламента, се оказа, че депутати от БСП са ползвали командировъчни от парламента. Това разкри по справка на НС председателят му Цвета Караянчева. Решението на пленума беше миналата неделя, а немалка група соцдепутати са се възползвали от полагащите им се пари за разходи в понеделник и вторник след това.

"Това, че не посещават Народното събрание, е проблем на тяхната група. Защото се оказва, че въпреки желанието на г-жа Нинова да не се получават пари, на 18 и 19 февруари - 16 са взели пътни, 19 депутати са взели дневни командировъчни, обяви в кулоарите Караянчева.

"Ако тя няма как да си контролира парламентарната група, е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя Правилника", обясни председателката на НС и лично, след като малко преди това написа официално писмо-отговор на онова, което вчера й бе изпратено от соцлидерката.

Караянчева е категорична, че въпросната заявка на Нинова, че ПГ на БСП се отказва от заплатите си, е само една декларация, която няма правна стойност.

"Има ясно разписано в Правилника как трябва да се направят промените и се надявам г-жа Нинова и групата да са го прочели", коментира председателката на парламента.

По думите й двата от социалистите са заминали и в задгранични командировки.

Караянчева съобщи, че до момента няма постъпили законопроекти за промяна на правилника, въпреки че такива идеи имат и от ГЕРБ, и от Атака.

Председателят на парламента коментира и липсата на парламентарен контрол. Караянчева не смята, че става въпрос за провален парламентарен контрол, защото устните въпроси на депутати, предимно от опозицията, били трансформирани в писмени. Те са над 100 на брой и са качени на сайта на НС, обясни тя.

По неофициална информация обаче, управляващите вчера са канили наред министри за изслушване, за да уплътнят пленарното време при липса на парламентарен контрол. Спаси ги вътрешният министър Младен Маринов, който се отзова в пленарната зала за изслушване по повод престъпленията и арестите, свързани с ТЕЛК от последните дни.

14:13 | 23 Май 2019 г.

Цвета Караянчева води делегация при папата за 24 м...

14:13 | 23 Май 2019 г.
Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде приета на аудиенция от Негово Светейшеств...
дарение в конгреса на САЩ на Търновската конституция
15:53 | 22 Май 2019 г.

Търновската конституция влезе в Библиотеката на Ко...

15:53 | 22 Май 2019 г.
Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев дари на Библиотеката на Конгреса копия на Търновската конституция, издадени по повод на 140-та годишн...
14:12 | 17 Май 2019 г.

Бисер Петков: Стратегията за детето ще се преработ...

14:12 | 17 Май 2019 г.
Проектът за национална стратегия за детето е оттеглен за преработка, към която ще се пристъпи, след като се успокоят страстите и на основ...
Строителството на Околовръстното от Младост може да стартира до края на годината
12:24 | 17 Май 2019 г.

Строителството на Околовръстното от "Младост" може...

12:24 | 17 Май 2019 г.
Строителството на участъка от Южната дъга на столицата между кв. ”Младост“ до АМ ”Тракия“ би могло да започне до ...
11:06 | 17 Май 2019 г.

Потенциални жертви на Зайков са преместени в тайни...

11:06 | 17 Май 2019 г.
Евентуалните мишени на убиеца от Костенец Стоян Зайков, са под полицейска защита, а част от тях даже вече са преместени от полицията в та...
Даниела Дариткова
10:29 | 17 Май 2019 г.

Джипитата получиха още 4 г. толеранс за специализа...

10:29 | 17 Май 2019 г.
Още 4 години гратисен период получиха личните лекари, за да се сдобият със специалност "Обща медицина". Това стана с приемането...