Цветанов: Нека Румен Радев - българският Мадуро, да не ни води към режима на Венецуела

Докато той беше летец България се присъедини към ЕС и се задължи да спазва еврозаконодателството, припомни шефът на ПГ на ГЕРБ

Караянчева Цветанов Кърджали
Източник: Пресцентър ГЕРБ

Президентът Румен Радев трябва да обясни какво точно е имал предвид с израза, че няма да позволи други държави да решават енергийните проекти на България. Това заяви пред журналисти в Кърджали Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

"Нека припомня на Радев, че докато той още беше летец, България се присъедини към ЕС и по този начин се задължи да спазва европейското законодателство, сред което е и Третият енергиен пакет. Енергийната независимост може да се осигури само ако спазваме европейските правила. Подобни коментари на президента могат да доведат само до противопоставяне“, посочи Цветанов.

По думите му след като Румен Радев зае позицията на Николас Мадуро по случая Венецуела, в обществото започват да се чуват мнения, че Радев е българският Мадуро. "Аз не искам българският Мадуро да ни води към режима на Венецуела. Ние трябва да се числим към развитите демократични общества, каквито несъмнено са ЕС и САЩ“, подчерта той.

Още новини от страната ще намерите тук

Цветанов бе категоричен, че президентът иска да отклони страната ни от нейния евроатлантически път, като за целта подкрепя посланията на БСП за насочване на страната ни на Изток и използва антиевропейска риторика.

"Нека си дадем сметка, че живеем на най-хубавото място в света – Европа. Нека осъзнаем колко много ЕС прави за нас. Наскоро Европейският парламент подкрепи увеличение с близо 4 млрд. лв. на финансирането за България след 2020 година. Това ще бъде най-високият ни бюджет откакто сме в ЕС“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Според Цветанов след срещата си с президенти на 9 европейски страни, Румен Радев направи коментари, които никой не разбра. "Благодаря на всички останали участници в срещата, които не са позволили на президента Радев да изкаже своята позиция относно притесненията на всички членки на НАТО от нарушаването на международното право с анексирането на Крим и напрежението в Черноморския регион", каза още Цветанов в Кърджали.

Председателят на ПГ на ГЕРБ говори и за визитата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг у нас. Според него той е дал много ясни послания какво трябва Алиансът да предприеме в Черноморския регион – а именно засилване на предното присъствие, за да се гарантира защитата на всяка една членка. "Това е позицията на НАТО. Не е констатация на ГЕРБ или президента на БСП и неформален лидер на партията Румен Радев“, отбеляза Цветанов.

В Кърджали той говори  пред ръководствата на общинските структури на ГЕРБ в областта и за предстоящите  Европейски избори 2019 , които нарече "изключително важно изборно състезание, защото евровотът е ключов".

"Нужна ни е максимална мобилизация. Очаквам високи резултати в смесените райони, защото това е гаранция за успешно представяне и на местните избори.

"Ние правим реални политики и изповядваме европейски ценности, а хората виждат това и ни се доверяват", изтъкна Цветанов. Общинските председатели на ГЕРБ от региона и Цветанов обсъдиха промените в Изборния кодекс, рисковете на машинното и електронното гласуване, изборите в малките кметства и други организационни въпроси за предстоящите два избора.

В Кърджали Цветанов участва в отбелязването на 12 години от учредяването на структурата на ГЕРБ в областта. Символичният домакин на честването бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и областен координатор на партията. Сред гостите бе и евродепутатът Асим Адемов, който има информационен офис в Кърджали.

Александър Ненков е избран за заместник-председател на ПГ на ГЕРБ
14:02 | 19 Юли 2019 г.

Александър Ненков е избран за заместник-председате...

14:02 | 19 Юли 2019 г.
Александър Ненков е избран за заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи по време на заседанието на Народното събрание председателс...
Оконачателно: НС одобри договорите за F-16
13:14 | 19 Юли 2019 г.

Окончателно: НС одобри договорите за F-16

13:14 | 19 Юли 2019 г.
Народното събрание одобри ратификацията на договорите за покупка на самолетите F- 16. За тях гласуваха 124 депутати "за" от...
Владислав Горанов
11:45 | 19 Юли 2019 г.

Горанов: Директорът на НАП е в платен отпуск, едва...

11:45 | 19 Юли 2019 г.
Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключи...
Мустафа Карадайъ
10:05 | 19 Юли 2019 г.

Мустафа Карадайъ: Решението за F-16 e стратегичес...

10:05 | 19 Юли 2019 г.
Решението е стратегическо за сигурността на страната, но то е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на н...
Парламентът на фокус
16:24 | 18 Юли 2019 г.

Бюджетната комисия отхвърли ветото за даренията на...

16:24 | 18 Юли 2019 г.
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените в Закона за държавния бюджет относно финансирането н...
България се включва в ремонта на чужди изтребители
15:28 | 18 Юли 2019 г.

България се включва в ремонта на чужди изтребители

15:28 | 18 Юли 2019 г.
Производителят на F-16 “Локхийд Мартин Глобъл” ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за ...