Преференциите отново са 7% за национален вот и 5% - за ЕП

ДПС подкрепиха проекта на ГЕРБ, но ГЕРБ техния - не

ДПС - Карадайъ, Цонев и Летифов
Източник: Канал 3

ДПС - Карадайъ, Цонев и Летифов

138 депутати приеха само законопроекта на ГЕРБ за връщането на преференциите на нивата от 7% - за национални избори и 5% - за евроизбори. Един депутат от гласували 139 се въздържа.

Не бяха приети обаче промените, предложени от ДПС, за връщане на високия праг за преференциалния вот, за отпадането на ограничението на броя секции извън ЕС и за агитация на майчиния език.

25 от движението си подкрепиха законопроекта, 26 патриоти го отхвърлиха, а от управляващата партия 89 депутати се въздържаха.

В същото време обаче парламентаристите на ДПС подкрепиха и законопроекта на ГЕРБ за връщането на старото положение при преференциите.

От движението още предварително заявиха, че ще подкрепят и двата законопроекта и призоваха и мнозинството да го направи, за да има дебати между първо и второ четене. ДПС нарочи БСП и ГЕРБ в сключването на сделка, защото социалистите удобно напуснали парламента, а ГЕРБ не са подкрепили исканията на ДПС.

"Политическото им поведение показва, че наследницата на БКП не е изчистила от себе си идеологията на Възродителния процес", заключи Йордан Цонев по повод внушенията по адрес на движението от страна на левицата.

По повод позицията на ДПС за майчиния език Цветанов се съгласи, че този дебат е воден през годините и показа, че е склонен да го продължи, но не и спешно в оставащото малко време преди изборите. "И съм убеден, че по това, което казвате, трябва да има дебат, но съм убеден, че в краткия срок провокира само противопоставяне и създаване на напрежение, което не би трябвало да бъде основна опорна точка преди вота", коментира Цветанов. "Вярвам, че дебатът и разговорите могат да ни направят по-мъдри", каза шефът на депутатите от ГЕРБ и обясни напрежението в обществото напоследък с провокациите и спекулациите от страна на БСП.

От НФСБ обявиха, че готвят вдигане на прага на преференциите за местните избори, за да не може един род или семейство в една малка община да си пренарежда листата. Заради сегашния нисък праг от 7% в правната комисия на бургаския общински съвет се случило така, че да няма юристи, посочи Христиан Митев.

От ВОЛЯ пък с типичния си популистки апломб обявиха, че са да няма праг на преференциите и в листите да влизали само най-качествените хора.

Етикети: Изборен кодекс
14:12 | 17 Май 2019 г.

Бисер Петков: Стратегията за детето ще се преработ...

14:12 | 17 Май 2019 г.
Проектът за национална стратегия за детето е оттеглен за преработка, към която ще се пристъпи, след като се успокоят страстите и на основ...
Строителството на Околовръстното от Младост може да стартира до края на годината
12:24 | 17 Май 2019 г.

Строителството на Околовръстното от "Младост" може...

12:24 | 17 Май 2019 г.
Строителството на участъка от Южната дъга на столицата между кв. ”Младост“ до АМ ”Тракия“ би могло да започне до ...
11:06 | 17 Май 2019 г.

Потенциални жертви на Зайков са преместени в тайни...

11:06 | 17 Май 2019 г.
Евентуалните мишени на убиеца от Костенец Стоян Зайков, са под полицейска защита, а част от тях даже вече са преместени от полицията в та...
Даниела Дариткова
10:29 | 17 Май 2019 г.

Джипитата получиха още 4 г. толеранс за специализа...

10:29 | 17 Май 2019 г.
Още 4 години гратисен период получиха личните лекари, за да се сдобият със специалност "Обща медицина". Това стана с приемането...
11:32 | 16 Май 2019 г.

Армията няма да участва в полицейски операции

11:32 | 16 Май 2019 г.
Парламентът се опъна на правителството и отхвърли предложението и армията да се включва в операции на МВР по решение на кабинета при запл...
Маноил Манев от ГЕРБ чете декларация
10:49 | 16 Май 2019 г.

Адвокатите - в затвора, ако премълчат, че клиентът...

10:49 | 16 Май 2019 г.
Адвокатите няма да стават доносници, реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на текстове в Закона за мерките срещу изпи...