От конгреса ВМРО отново подкани ОП за общо явяване на евровота

На форума дойде Волен Сидеров, но не и Валери Симеонов

конгрес ВМРО
Източник: БГНЕС

На своя Седми редовен конгрес ВМРО отново протегна ръка към коалиционните партньори от Обединени патриоти и остави отворена вратата за общо явяване на евроизборите.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов подчерта, че е готов на компромиси.

"От това, как ние се държим като поведение в изпълнителната власт, хората ще оценяват нашите качества и възможности. Аз съм радетел за това да бъде запазена коалицията Обединени патриоти, защото не е достатъчно само да издигнеш лозунга "България над всичко". Хубаво е човек да погледне лозунга на Народното събрание - "Съединението прави силата", каза лидерът на ВМРО и припомни притчата за хан Кубрат, синовете му и снопа пръчки. Рецептата за силата на България е в нейното единство, категоричен е Каракачанов.

"Бог ми е свидетел, че винаги съм бил радетел за това да бъде запазена коалицията и днес го заявявам - аз съм радетел да бъде запазена калицията Обединени патриоти. Ние продължаваме да бъдем отворени за запазване на коалицията ОП. Може би не е фатално, ако се явим поотделно, може би", каза той. Каракачанов обаче категорично се обяви срещу частичен съюз между две от трите формации в ОП за предстоящите евроизбори.

"Ние няма да участваме в сепаративни действия заедно с някой срещу друг от нашите партньори, това не е нормално, не е морално и няма да го направим", отсече Каракачанов, който се очаква да бъде преизбран по-късно на лидерския пост на ВМРО.

"Да, разбира се, ние трябва да се явим заедно", потвърди позицията на партията и евродепутатът Ангел Джамбазки, номиниран за водач на листата.

Каракачанов подчерта още, че отношенията на ВМРО с големия партньор ГЕРБ са перфектни, както и неговите в кабинета с Бойко Борисов.

"И няма място за никакви спекулации. Няма тема, която да сме искали да поставим, и да сме нямали възможност да го направим", посочи Каракачанов по отношение на Борисов и ГЕРБ.

В същото време изтъкна, че именно благодарение на участието на Патриотите във властта е бил даден отпор на Истанбулската конвенция, Пакта за миграцията и мигрантският поток е бил спрян.

На форума присъстват представителите на войводите в изпълнителната власт, лидерът на "Атака" Волен Сидеров и други бивши политически партньори на партията, като лидера на Българския земеделски съюз Румен Йончев. Не дойде обаче водачът на  НФСБ Валери Симеонов, за чието отсъствие Каракачанов изрази съжаление.

Премиерът Бойко Борисов, който бе поканен като гост, не дойде на конгреса. По-късно Красимир Каракачанов обясни, че лидерът на ГЕРБ му се е обадил лично да се извини, че няма да може да присъства. Впоследствие се оказа, че Борисов е имал среща с правосъдната министърка Цецка Цачева, на която тя е подала оставка заради скандала с апартаментите на властта.

Напрежението в Асеновград
14:42 | 19 Април 2019 г.

Спират помощите при 5 неизвинени от школото и 3 дн...

14:42 | 19 Април 2019 г.
Парламентът прие окончателно на второ четене промените в закона за социалното подпомагане, които обвързват социалните помощи с посещаване...
Атака бранят имунитета на Волен Сидеров 13
12:59 | 19 Април 2019 г.

Няма да има пленарни заседания седмица преди вота

12:59 | 19 Април 2019 г.
Последната седмица преди евроизборите - от 20 до 26 май, ще е неприсъствена за депутатите в пленарната зала, но ще работят и заседават вс...
12:56 | 19 Април 2019 г.

ВМРО търси намесата на Борисов, за да спрат репрес...

12:56 | 19 Април 2019 г.
Срещи с премиера Бойко Борисов и просветния министър Красимир Вълчев заради нестихващите скандали във ВТУ и своеволията на ректора ще пои...
10:52 | 19 Април 2019 г.

До 2023: Ние си избираме как да се пенсионираме - ...

10:52 | 19 Април 2019 г.
Единодушно депутатите коригираха Кодекса за социално осигуряване така, че да позволи на хората в пенсионна възраст сами да си избират - д...
Извънредно заседание на правна комисия
10:11 | 19 Април 2019 г.

Анна Александрова стана председател на правната ко...

10:11 | 19 Април 2019 г.
ГЕРБ размести свои депутати и попълни съставите на постоянни парламентарни комисии. Анна Александрова от ГЕРБ оглави правната комисия, съ...
гласуване на ВВУ в Долна Митрополия
14:09 | 18 Април 2019 г.

Парламентът разкри закритото военновъздушно училищ...

14:09 | 18 Април 2019 г.
Парламентът потвърди единодушно решението на кабинета да бъде върнат статутът на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски&qu...

гледай на живо

20.04.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 07:00
  Парчета от реалността
 • 07:15
  Имате думата