От конгреса ВМРО отново подкани ОП за общо явяване на евровота

На форума дойде Волен Сидеров, но не и Валери Симеонов

конгрес ВМРО
Източник: БГНЕС

На своя Седми редовен конгрес ВМРО отново протегна ръка към коалиционните партньори от Обединени патриоти и остави отворена вратата за общо явяване на евроизборите.

Лидерът на партията Красимир Каракачанов подчерта, че е готов на компромиси.

"От това, как ние се държим като поведение в изпълнителната власт, хората ще оценяват нашите качества и възможности. Аз съм радетел за това да бъде запазена коалицията Обединени патриоти, защото не е достатъчно само да издигнеш лозунга "България над всичко". Хубаво е човек да погледне лозунга на Народното събрание - "Съединението прави силата", каза лидерът на ВМРО и припомни притчата за хан Кубрат, синовете му и снопа пръчки. Рецептата за силата на България е в нейното единство, категоричен е Каракачанов.

"Бог ми е свидетел, че винаги съм бил радетел за това да бъде запазена коалицията и днес го заявявам - аз съм радетел да бъде запазена калицията Обединени патриоти. Ние продължаваме да бъдем отворени за запазване на коалицията ОП. Може би не е фатално, ако се явим поотделно, може би", каза той. Каракачанов обаче категорично се обяви срещу частичен съюз между две от трите формации в ОП за предстоящите евроизбори.

"Ние няма да участваме в сепаративни действия заедно с някой срещу друг от нашите партньори, това не е нормално, не е морално и няма да го направим", отсече Каракачанов, който се очаква да бъде преизбран по-късно на лидерския пост на ВМРО.

"Да, разбира се, ние трябва да се явим заедно", потвърди позицията на партията и евродепутатът Ангел Джамбазки, номиниран за водач на листата.

Каракачанов подчерта още, че отношенията на ВМРО с големия партньор ГЕРБ са перфектни, както и неговите в кабинета с Бойко Борисов.

"И няма място за никакви спекулации. Няма тема, която да сме искали да поставим, и да сме нямали възможност да го направим", посочи Каракачанов по отношение на Борисов и ГЕРБ.

В същото време изтъкна, че именно благодарение на участието на Патриотите във властта е бил даден отпор на Истанбулската конвенция, Пакта за миграцията и мигрантският поток е бил спрян.

На форума присъстват представителите на войводите в изпълнителната власт, лидерът на "Атака" Волен Сидеров и други бивши политически партньори на партията, като лидера на Българския земеделски съюз Румен Йончев. Не дойде обаче водачът на  НФСБ Валери Симеонов, за чието отсъствие Каракачанов изрази съжаление.

Премиерът Бойко Борисов, който бе поканен като гост, не дойде на конгреса. По-късно Красимир Каракачанов обясни, че лидерът на ГЕРБ му се е обадил лично да се извини, че няма да може да присъства. Впоследствие се оказа, че Борисов е имал среща с правосъдната министърка Цецка Цачева, на която тя е подала оставка заради скандала с апартаментите на властта.

Парламентът на фокус
16:24 | 18 Юли 2019 г.

Бюджетната комисия отхвърли ветото за даренията на...

16:24 | 18 Юли 2019 г.
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените в Закона за държавния бюджет относно финансирането н...
България се включва в ремонта на чужди изтребители
15:28 | 18 Юли 2019 г.

България се включва в ремонта на чужди изтребители

15:28 | 18 Юли 2019 г.
Производителят на F-16 “Локхийд Мартин Глобъл” ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за ...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
14:19 | 18 Юли 2019 г.

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляв...

14:19 | 18 Юли 2019 г.
Със 76 гласа "за", 15 – „против“ и 81 – "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на ...
Държавата поема създаването на ТОЛ системата, която да носи по 1 млрд. лв на година
13:00 | 18 Юли 2019 г.

Депутатите отложиха въвеждането на тол системата д...

13:00 | 18 Юли 2019 г.
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за пътищата. Измененията бяха внесени от народния представител от ГЕРБ Алек...
Плаж, море и пясъчни кули
11:55 | 18 Юли 2019 г.

Морските плажове ще се отдават на концесия от Мини...

11:55 | 18 Юли 2019 г.
Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбр...
Семейните помощи скараха депутатите
13:25 | 17 Юли 2019 г.

Семейните помощи скараха депутатите

13:25 | 17 Юли 2019 г.
Скандал в пленарната зала беляза днешните дебати по първо четене на промените в Закона за семейните помощи на деца. Предложението за тях ...