Кирилов към Христо Иванов: Елитаризирането, доведено до простащина, не следва да бъде коментирано

Те не са нито по-умни, нито по-красиви от юристите в парламента, отсече новият правосъден министър

Данаил Кирилов
Източник: Канал 3

Данаил Кирилов удари звучен шамар на предшественика си на поста от коалицията с РБ Христо Иванов по повод пророкуването му, че щял да следва досегашния корупционен ред. "Елитаризирането, доведено до ниво на простащина, според мен не следва да бъде коментирано", отсече по негов адрес Кирилов, след като бе избран на министерския пост и се закле в пленарната зала.

По думите му такива изказвания са не само отвъд добрия тон, но и са отвъд правото.

"Бих искал да кажа на всички тези, които са на ръба на закона в тези интерпретации, че те не са нито по-умни, нито по-красиви от действащите и практикуващите юристи, както в Народното събрание, така и в независимата съдебна система", заяви още по адрес на отишлия си безславно правосъден министър от РБ, свил гнездо после в "Да, България".

По повод отказа на Лозан Панов да последва примера на останалите от Апартаментгейт и да подаде оставка с аргумента, че не иска да бъде точно той "минатият", новият правосъден министър цитира премиера.

"Законът трябва да се прилага равно и еднакво за всички, без значение дали са представители на законодателната, изпълнителната или съдебната власт.

По отношение на личните решения, не бих коментирал лични решения на нито един от замесените в тези скандали", заяви Данаил Кирилов.

Кирилов коментира и внесеното искане на БСП на оставките на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник, като им припомни, че именно възможността по закон да го направят с една пета от депутатските подписи, опровергава обвиненията им отпреди две години, че шефът на антикорупционния орган ще бъде безконтролен.

"Смятам, че поведението вчера, което беше афиширано от председателя на КПКОНПИ, съответства на закона и дава възможност да се проведе разследване не от КПКОНПИ, а от независимата прокуратура, което да е обективно и компетентно. Виждате, че вече опозицията използва правни основания, които са установени в антикорупционния закон, които опровергават техните твърдения", припомни Данаил Кирилов. Според него реакцията на ГЕРБ ще бъде както винаги - според установените факти и съобразно закона.

"Към настоящия случай ние не знаем фактите и се говори без да се знаят, така че аз съм убеден, че решението, което ще бъде взето от ГЕРБ, ще съответства напълно и на нашата политика за борба с корупцията, и на спазването на закона", коментира правосъдният министър.

Кирилов призна, че е участвал в обсъждането на това кой ще бъде неговият наследник начело на правната комисия, но не разкри кое е името. "По-скоро с консултативно становище", уточни той. И припомни, че решението принадлежи на ръководството на ГЕРБ и на парламентарната група. Дали ще е от ГЕРБ, или представител на коалиционните партньори, имало възможни варианти. "Затова не бих искал най-малко пък аз следва да предрешавам такъв въпрос. Смятам, че колегата ще има и енергията, и упоритостта да извършва този нелек процес", смята Кирилов.

И още веднъж потвърди, че общинските съветници отново ще подават имуществени декларации, както настоя и премиерът. Промяната в антикорупционния закон трябва да се гласува идната сряда, което означава, че новият шеф на правната комисия трябва да е ясен и гласуван от депутатите на ГЕРБ още във вторник вечерта на заседанието на парламентарната им група. Заявка за такава поправка дадоха още преди Борисов самите вносители на поправките Данаил Кирилов и Хамид Хамид още преди две седмици.

09:44 | 11 Октомври 2019 г.

Петък, ден на майстора: НС няма да заседава днес з...

09:44 | 11 Октомври 2019 г.
При втория опит за регистрация тази сутрин парламентът не събра кворум , за да започне заседание, предаде "Фокус". В зала се ре...
След почти година премиерът Борисов отново на парламентарен контрол, 3
08:16 | 11 Октомври 2019 г.

Бойко Борисов отговаря на Корнелия Нинова на парла...

08:16 | 11 Октомври 2019 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще вземе участие в редовния петъчен парламентарен контрол. Премиерът ще застане на пленарната трибун...
11:17 | 10 Октомври 2019 г.

НС прие декларация за Северна Македония и Албания ...

11:17 | 10 Октомври 2019 г.
Депутатите в парламента приеха декларация на 44-ото Народно събрание във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоции...
11:27 | 02 Октомври 2019 г.

НС отряза БСП за блиц-контрол на премиера поне вед...

11:27 | 02 Октомври 2019 г.
Парламентът отхвърли предложението на БСП министър-председателят задължително да се явява поне веднъж месечно в НС на т. нар. блиц-контро...
БНР
11:37 | 27 Септември 2019 г.

Сметната палата подхваща финансите на БНР от 2017 ...

11:37 | 27 Септември 2019 г.
Депутатите възложиха на Сметната палата да извърши одит за финансовото управление на БНР за периода от 1 януари 2017 до 30 септември 2019...
БСП, депутати в пленарната зала
10:33 | 27 Септември 2019 г.

Извънреден съвет в НС заради Сотиря и съкратеното ...

10:33 | 27 Септември 2019 г.
Парламентът излезе в 15-минутна почивка, за да се проведе извънреден председателски съвет за съкратеното съдебно следствие, предаде ...