Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сблъскаха

Едните поискаха Нинова да оттегли оставката си, другите - промени в устава

49 конгрес на БСП
Източник: Канал 3

49 конгрес на БСП

БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство застанаха зад Корнелия Нинова и настояха тя да си остане лидер и да оттегли оставката си, а опонентите й предложиха нови текстове в устава - при предсрочно оттегляне на председателя на БСП негов приемник да се избира от конгреса, а не чрез пряк вот от цялата партия.

Първо делегат от София поиска соцлидерката да оттегли оставката си с аргумента, че такова било желанието на мнозинството социалисти и симпатизанти на партията. "Опозицията блокира работата за изготвяне на нов правилник. Партията няма готовност да проведе този пряк избор", обвини делегатът от "Младост" Владимир Иванчев. Той посочи, че БСП няма още и електронен регистър. аз съм категорично против отново да си играем на иди ми, дойди ми, да се променя пак уставът. Стига толкова, това е волята на народа", провикна се делегатът.

Делегатите от Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на лидерката на БСП и поискаха да оттегли оставката си, която е втората точка от дневния ред на конгреса. Казанлъчани казаха "не", противопоставиха се на оставката и съпартийците им от града на розите. И казанлъшките социалисти декларираха подкрепа на Нинова с апела да си довърши битката и довода, че не е моментът партията да се хвърля в самоунищожение. Своята вярност към лидерката зисвидетелстваха и червените от Хасково. Присъединиха се и от Велико Търново и Пазарджик.

В реплика Велислава Дърева не се сдържа и призова социалистите да се върнат към дневния ред, а не да изнасят емоционални слова, лични обяснения и декларации.

"Според устава, който сме приели преди три години, конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател, разбирате ли този абсурд?! Той е и юридически, и политически. И в един хубав момент цялата партия ще падне в този капан на това, което седи в нашия устав. Ако някой иска да чете всички декларации - ама моля ви, няма нужда, отворете си "Епицентър", възкликна Дърева.

В остра полемика на тема кой в кой отбор е, влязоха Димитър Дъбов и Георги Свиленски.

"Нека си кажем истината - кои хора ни я предлагат да отпадне и кои да я приемем и какво се случи, че тези хора за две години минаха от другата страна?", попита Свиленски по повод поправката срещу прекия избор на лидер от цялата партия.

Той обяви, че Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Ваня Добрева са последователни в убеждението си срещу прекия избор на лидер от партията и не са си сменили позицията от две години насам. "Но не мога да разбера поведението на другарите Дъбов, Гергов и Янков. Защото тогава това предложение обедини тези хора да изберат другарката Нинова, да я поставят в зависимост. Другарката Нинова през тези две години успя да се отърси от тези зависимости. И някои хора не са доволни", констатира Свиленски.

"Имаме ясно разписано в устава - има подадена оставка, конгресът я констатира и се стартира процедура по нов избор", добави социалистът.

Всичко за червените страсти на конгреса на БСП четете тук.

Той нападна Дъбов, като му припомни противоположната позиция, заемана от него в подкрепа на прекия избор на лидера от партията преди две години. "Аз не виждам нищо драматично в това, ако ние организираме прекия избор, нито някой ще се окопае, нито ще стане диктатор, защото партията е жива и има съответните органи" - цитира Свиленски думите на Дъбов от миналия конгрес.

Дъбов пък му върна жеста и му припомни, че Свиленски е бил най-близкият до Михаил Миков, когато беше лидер на БСП. "Сега го виждаме от другата страна", заключи социалистът.

Парламентът на фокус
16:24 | 18 Юли 2019 г.

Бюджетната комисия отхвърли ветото за даренията на...

16:24 | 18 Юли 2019 г.
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените в Закона за държавния бюджет относно финансирането н...
България се включва в ремонта на чужди изтребители
15:28 | 18 Юли 2019 г.

България се включва в ремонта на чужди изтребители

15:28 | 18 Юли 2019 г.
Производителят на F-16 “Локхийд Мартин Глобъл” ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за ...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
14:19 | 18 Юли 2019 г.

Депутатите отхвърлиха предложението за преизчисляв...

14:19 | 18 Юли 2019 г.
Със 76 гласа "за", 15 – „против“ и 81 – "въздържал се" парламентът отхвърли предложението на ...
Държавата поема създаването на ТОЛ системата, която да носи по 1 млрд. лв на година
13:00 | 18 Юли 2019 г.

Депутатите отложиха въвеждането на тол системата д...

13:00 | 18 Юли 2019 г.
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за пътищата. Измененията бяха внесени от народния представител от ГЕРБ Алек...
Плаж, море и пясъчни кули
11:55 | 18 Юли 2019 г.

Морските плажове ще се отдават на концесия от Мини...

11:55 | 18 Юли 2019 г.
Концесиите за морски плаж се възлагат, изпълняват и контролират при условията и по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбр...
Семейните помощи скараха депутатите
13:25 | 17 Юли 2019 г.

Семейните помощи скараха депутатите

13:25 | 17 Юли 2019 г.
Скандал в пленарната зала беляза днешните дебати по първо четене на промените в Закона за семейните помощи на деца. Предложението за тях ...