Още на старта на конгреса двата лагера в БСП се сблъскаха

Едните поискаха Нинова да оттегли оставката си, другите - промени в устава

49 конгрес на БСП
Източник: Канал 3

49 конгрес на БСП

БСП започна заседанието на 49-ия конгрес със сблъсък на двата лагера в партията още на старта му. Феновете на сегашното ръководство застанаха зад Корнелия Нинова и настояха тя да си остане лидер и да оттегли оставката си, а опонентите й предложиха нови текстове в устава - при предсрочно оттегляне на председателя на БСП негов приемник да се избира от конгреса, а не чрез пряк вот от цялата партия.

Първо делегат от София поиска соцлидерката да оттегли оставката си с аргумента, че такова било желанието на мнозинството социалисти и симпатизанти на партията. "Опозицията блокира работата за изготвяне на нов правилник. Партията няма готовност да проведе този пряк избор", обвини делегатът от "Младост" Владимир Иванчев. Той посочи, че БСП няма още и електронен регистър. аз съм категорично против отново да си играем на иди ми, дойди ми, да се променя пак уставът. Стига толкова, това е волята на народа", провикна се делегатът.

Делегатите от Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на лидерката на БСП и поискаха да оттегли оставката си, която е втората точка от дневния ред на конгреса. Казанлъчани казаха "не", противопоставиха се на оставката и съпартийците им от града на розите. И казанлъшките социалисти декларираха подкрепа на Нинова с апела да си довърши битката и довода, че не е моментът партията да се хвърля в самоунищожение. Своята вярност към лидерката зисвидетелстваха и червените от Хасково. Присъединиха се и от Велико Търново и Пазарджик.

В реплика Велислава Дърева не се сдържа и призова социалистите да се върнат към дневния ред, а не да изнасят емоционални слова, лични обяснения и декларации.

"Според устава, който сме приели преди три години, конгресът има право да разпусне партията, но няма право да избере председател, разбирате ли този абсурд?! Той е и юридически, и политически. И в един хубав момент цялата партия ще падне в този капан на това, което седи в нашия устав. Ако някой иска да чете всички декларации - ама моля ви, няма нужда, отворете си "Епицентър", възкликна Дърева.

В остра полемика на тема кой в кой отбор е, влязоха Димитър Дъбов и Георги Свиленски.

"Нека си кажем истината - кои хора ни я предлагат да отпадне и кои да я приемем и какво се случи, че тези хора за две години минаха от другата страна?", попита Свиленски по повод поправката срещу прекия избор на лидер от цялата партия.

Той обяви, че Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Ваня Добрева са последователни в убеждението си срещу прекия избор на лидер от партията и не са си сменили позицията от две години насам. "Но не мога да разбера поведението на другарите Дъбов, Гергов и Янков. Защото тогава това предложение обедини тези хора да изберат другарката Нинова, да я поставят в зависимост. Другарката Нинова през тези две години успя да се отърси от тези зависимости. И някои хора не са доволни", констатира Свиленски.

"Имаме ясно разписано в устава - има подадена оставка, конгресът я констатира и се стартира процедура по нов избор", добави социалистът.

Всичко за червените страсти на конгреса на БСП четете тук.

Той нападна Дъбов, като му припомни противоположната позиция, заемана от него в подкрепа на прекия избор на лидера от партията преди две години. "Аз не виждам нищо драматично в това, ако ние организираме прекия избор, нито някой ще се окопае, нито ще стане диктатор, защото партията е жива и има съответните органи" - цитира Свиленски думите на Дъбов от миналия конгрес.

Дъбов пък му върна жеста и му припомни, че Свиленски е бил най-близкият до Михаил Миков, когато беше лидер на БСП. "Сега го виждаме от другата страна", заключи социалистът.

15:36 | 13 Декември 2019 г.

Разработват закон за ВиК до май 2020 заради воднат...

15:36 | 13 Декември 2019 г.
Регионалният министър да подготви и предложи за обществено обсъждане проект за Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Това решиха единодушно депу...
10:54 | 12 Декември 2019 г.

Парламентът прие правила за избор на зам.-шеф и дв...

10:54 | 12 Декември 2019 г.
Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиран...
10:40 | 12 Декември 2019 г.

Приеха на първо четене промени в Закона за защита ...

10:40 | 12 Декември 2019 г.
Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за защита на потребителите. Вносител е Министерският съвет.   Ц...
Окончателно: Партиите връщат надвзетите субсидии
20:45 | 10 Декември 2019 г.

Парламентът избира новия председател на КПКОНПИ

20:45 | 10 Декември 2019 г.
Парламентът избира новия председател на КПКОНПИ. Кандидати за поста са Сотир Цацаров и депутата от ПГ на "Воля-Българските...
Дариткова: България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг
11:40 | 06 Декември 2019 г.

Дариткова: Коалиционните ни партньори поискаха да ...

11:40 | 06 Декември 2019 г.
Коалиционните ни партньори поискаха твърдо да се определи партийна субсидия и казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват бюд...
18:22 | 05 Декември 2019 г.

Депутатите гласуваха по 8 лв. партийна субсидия, п...

18:22 | 05 Декември 2019 г.
Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас, вместо 1 лв., както бе досега, предаде "...