Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм тук, още не съм умряла

Соцлидерката се разкая, че е хвърлила партията в хаос с този си акт и обвини опозицията, че вече раздава кабинети на "Позитано"

Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП

Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пред заседанието на 49 конгрес на БСП тя обеща състезание за нов лидер, но догодина, когато предстои пълният цикъл отчети и избори в партията след местните избори.

"Днес трябваше да внеса официално, уставно и юридически желание за предсрочно прекратяване на пълномощията, както и да потвърдя политическата си декларация пред пленума. Скъпи другарки и другари, не го правя", каза с тежка въздишка Нинова преди да чуе аплодисментите на залата. Нинова обяви, че ги приема като вот на доверие и повтори вече по-твърдо намерението си да остане на поста.

"Не внасям пред конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва. Аз съм тук, върнах се", каза Нинова. И призова да бъде свалена от дневния ред втората точка за констатирането на оставката й - "поради липса на такава".

"Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета бизнес офиси, и се карахте как да разделите наследството на Корнелия Нинова - да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", обърна се тя към вътрешните си опоненти.

"Имах два варианта - оставка на всяка цена, на инат, на запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият - поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите", мотивира решението си соцлидерката. "Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам как вярата и трудът изтичат в канала през последните дни", добави Нинова.

Предложението й бе прието от конгреса с 461 гласа срещу 186 делегати, подредили се в опозиционната редица. Отхвърлена беше и точката за промени в устава, поискани от вътрешнопартийната опозиция с основна поправка - конгресът да избира партийния лидер, когато той освобождава поста предсрочно, като се запази и прекият избор от членовете на партията, както е по новия устав - по време на пълен цикъл отчети и избори.

Ходът на Нинова да оттегли оставката си, декларирана пред Националния съвет на партията преди седмици, бе разгадан и очакван от вътрешната опозиция в навечерието на конгреса. Още вчера пред Канал 3 такава прогноза направи бившият соцлидер Михаил Миков, който е сред опонентите на Нинова.

Самата Нинова влезе в директен сблъсък с опонентите си, като ги обвини, че още преди да е констатирана оставката й, вече раздават кабинети и постове на "Позитано" 20. Нарочи ги още, че са развързали кесиите да плащат преди конгреса и се закани, че БСП не е за продан. Нинова отхвърли обвиненията в авторитаризъм, нарече лъжа твърдението, че е опразнила партийната каса и че на кметовете с два мандата няма да бъде разрешено да се пробват за трети. Но и призна, че е нейна вината за създалия се хаос в партията със заявката й за оставка.

"Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата", обеща тя. "Не очаквах да се отприщи такъв бент", разкая се соцлидерката, че е хвърлила оставка пред пленума, с което е станала повод за криза в партията. И изтъкна основния довод за решението си да остане лидер на БСП - кризата за лидерството щяла да попречи да победят на местния вот.

"Аз имам много трески за дялане, не познавам задна скорост, липсва ми гъвкавост - изглежда, че това не е добро качество за българската политика.
Но никога не съм пренебрегвала колективните решения", закле се Нинов
а, като цитира, че решението за напускането на парламента е взето не от нея, а от Националния съвет на пленум.

"Отърсете се от стреса. Стягайте редиците за местните избори", призова соцлидерката делегатите на конгреса.

Всичко за конгресните страсти в БСП четете тук.

Опозицията замълча и дори социалистите, спрягани за евентуални лидери на партията, не взеха думата да отговорят на Нинова. Веднага след словото й залата се опразни, опонентите й също напуснаха, а на микрофоните потекоха процедурни спорове дали конгресът всъщност вече не е свършил.

Пръв го забеляза Валери Жаблянов, който трябваше да прочете политическия доклад за загубата на изборите и подготовката за местните избори, изготвен от работна група на "Позитано" 20."Очевидно е, че това е досадната част от нашия конгрес и сме тръгнали в посоката, в която са останалите партии", заяви Жаблянов. Той напомни, че конгресът е бил за анализа на загубата на евровота, а не за лидерския въпрос.

После проф. Ваня Добрева посочи, че присъстват не повече от 30% от делегатите и поиска проверка на кворума. "Явно е, че конгресът приключи". Добрева заяви, че целта на този конгрес е не "да правим пиар на един или друг наш ръководител, не да разделяме партията на опозиция и управляващи, а да направим трезв анализ на изборите и да видим кои грешки да не допускаме на местните избори". "Ясно е, че при 1 лев субсидия да правим пиар кампания...", критикува по адрес на Нинова делегатката, член на Националния съвет, която призова да разпуснат форума и да пожелаят добър път на делегатите.

Водещата заседанието Деница Златева отказа да проверява колко делегати присъстват в залата в момента с довода, че само преди минути над 500 от тях са отхвърлили промените в устава с гласуване.

По-късно социалистите решиха, че дават тримесечен срок на "Позитано" 20 да подготви правилата за прекия избор на новия лидер по новия устав.

Работна група решава за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен
15:39 | 15 Ноември 2019 г.

До дни решават за кои групи от хора първият ден от...

15:39 | 15 Ноември 2019 г.
Работна група към парламента до няколко дни ще реши за кои групи от хора първият ден от болничния ще остане платен, каза пред журналисти ...
Десислава Танева
14:47 | 15 Ноември 2019 г.

Десислава Танева: 9 439 800 лв. са изплатени за по...

14:47 | 15 Ноември 2019 г.
9 439 800 лв. са изплатените средства за подпомагане на стопаните за АЧС. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава...
09:43 | 13 Ноември 2019 г.

Нов депутат от ГЕРБ се закле

09:43 | 13 Ноември 2019 г.
Клетва като народен представител положи днес Данка Зидарова- Люртова в парламента. Тя ще заеме мястото на Христо Грудев от ГЕРБ, който ст...
Парламенът гласува вота на недоверие към кабинета \
07:16 | 13 Ноември 2019 г.

Депутатите гледат на първо четене Законопроекта за...

07:16 | 13 Ноември 2019 г.
Парламентът ще обсъди на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Четете още новини от Българ...
19:11 | 12 Ноември 2019 г.

И бюджетът на Държавното обществено осигуряване ми...

19:11 | 12 Ноември 2019 г.
Народното събрание прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 година, 121 депутати гласуваха "з...
15:32 | 12 Ноември 2019 г.

Бюджетът на НЗОК за 2020 г. приет на първо четене ...

15:32 | 12 Ноември 2019 г.
Парламентът прие бюджета на НЗОК за 2020 г. на първо четене, като "за" бюджета на Касата гласуваха 120 народни представители, &...