Нинова направи завоя - оттегли оставката: Аз съм тук, още не съм умряла

Соцлидерката се разкая, че е хвърлила партията в хаос с този си акт и обвини опозицията, че вече раздава кабинети на "Позитано"

Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП
Източник: Канал 3

Корнелия Нинова, 49 конгрес на БСП

Соцлидерката Корнелия Нинова остана на поста си, като направи очаквания завой и се отметна от подадената оставка. В емоционално слово пред заседанието на 49 конгрес на БСП тя обеща състезание за нов лидер, но догодина, когато предстои пълният цикъл отчети и избори в партията след местните избори.

"Днес трябваше да внеса официално, уставно и юридически желание за предсрочно прекратяване на пълномощията, както и да потвърдя политическата си декларация пред пленума. Скъпи другарки и другари, не го правя", каза с тежка въздишка Нинова преди да чуе аплодисментите на залата. Нинова обяви, че ги приема като вот на доверие и повтори вече по-твърдо намерението си да остане на поста.

"Не внасям пред конгреса своята оставка, като съм напълно наясно какво ще последва. Аз съм тук, върнах се", каза Нинова. И призова да бъде свалена от дневния ред втората точка за констатирането на оставката й - "поради липса на такава".

"Другари, които тези дни се събирате по ресторанти, кафенета бизнес офиси, и се карахте как да разделите наследството на Корнелия Нинова - да ви кажа, още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, ще имате възможност, другари, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес", обърна се тя към вътрешните си опоненти.

"Имах два варианта - оставка на всяка цена, на инат, на запазване на личното ми достойнство и его, но и хаос в партията и авторитарна власт в държавата. Вторият - поемам лични щети върху себе си, което се отразява на личния ми авторитет, но предпазвам партията от хаос и загуба на изборите", мотивира решението си соцлидерката. "Не поставям поста на първо място, но не мога да гледам как вярата и трудът изтичат в канала през последните дни", добави Нинова.

Предложението й бе прието от конгреса с 461 гласа срещу 186 делегати, подредили се в опозиционната редица. Отхвърлена беше и точката за промени в устава, поискани от вътрешнопартийната опозиция с основна поправка - конгресът да избира партийния лидер, когато той освобождава поста предсрочно, като се запази и прекият избор от членовете на партията, както е по новия устав - по време на пълен цикъл отчети и избори.

Ходът на Нинова да оттегли оставката си, декларирана пред Националния съвет на партията преди седмици, бе разгадан и очакван от вътрешната опозиция в навечерието на конгреса. Още вчера пред Канал 3 такава прогноза направи бившият соцлидер Михаил Миков, който е сред опонентите на Нинова.

Самата Нинова влезе в директен сблъсък с опонентите си, като ги обвини, че още преди да е констатирана оставката й, вече раздават кабинети и постове на "Позитано" 20. Нарочи ги още, че са развързали кесиите да плащат преди конгреса и се закани, че БСП не е за продан. Нинова отхвърли обвиненията в авторитаризъм, нарече лъжа твърдението, че е опразнила партийната каса и че на кметовете с два мандата няма да бъде разрешено да се пробват за трети. Но и призна, че е нейна вината за създалия се хаос в партията със заявката й за оставка.

"Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата", обеща тя. "Не очаквах да се отприщи такъв бент", разкая се соцлидерката, че е хвърлила оставка пред пленума, с което е станала повод за криза в партията. И изтъкна основния довод за решението си да остане лидер на БСП - кризата за лидерството щяла да попречи да победят на местния вот.

"Аз имам много трески за дялане, не познавам задна скорост, липсва ми гъвкавост - изглежда, че това не е добро качество за българската политика.
Но никога не съм пренебрегвала колективните решения", закле се Нинов
а, като цитира, че решението за напускането на парламента е взето не от нея, а от Националния съвет на пленум.

"Отърсете се от стреса. Стягайте редиците за местните избори", призова соцлидерката делегатите на конгреса.

Всичко за конгресните страсти в БСП четете тук.

Опозицията замълча и дори социалистите, спрягани за евентуални лидери на партията, не взеха думата да отговорят на Нинова. Веднага след словото й залата се опразни, опонентите й също напуснаха, а на микрофоните потекоха процедурни спорове дали конгресът всъщност вече не е свършил.

Пръв го забеляза Валери Жаблянов, който трябваше да прочете политическия доклад за загубата на изборите и подготовката за местните избори, изготвен от работна група на "Позитано" 20."Очевидно е, че това е досадната част от нашия конгрес и сме тръгнали в посоката, в която са останалите партии", заяви Жаблянов. Той напомни, че конгресът е бил за анализа на загубата на евровота, а не за лидерския въпрос.

После проф. Ваня Добрева посочи, че присъстват не повече от 30% от делегатите и поиска проверка на кворума. "Явно е, че конгресът приключи". Добрева заяви, че целта на този конгрес е не "да правим пиар на един или друг наш ръководител, не да разделяме партията на опозиция и управляващи, а да направим трезв анализ на изборите и да видим кои грешки да не допускаме на местните избори". "Ясно е, че при 1 лев субсидия да правим пиар кампания...", критикува по адрес на Нинова делегатката, член на Националния съвет, която призова да разпуснат форума и да пожелаят добър път на делегатите.

Водещата заседанието Деница Златева отказа да проверява колко делегати присъстват в залата в момента с довода, че само преди минути над 500 от тях са отхвърлили промените в устава с гласуване.

По-късно социалистите решиха, че дават тримесечен срок на "Позитано" 20 да подготви правилата за прекия избор на новия лидер по новия устав.

Александър Ненков е избран за заместник-председател на ПГ на ГЕРБ
14:02 | 19 Юли 2019 г.

Александър Ненков е избран за заместник-председате...

14:02 | 19 Юли 2019 г.
Александър Ненков е избран за заместник-председател на ПГ на ГЕРБ. Това съобщи по време на заседанието на Народното събрание председателс...
Оконачателно: НС одобри договорите за F-16
13:14 | 19 Юли 2019 г.

Окончателно: НС одобри договорите за F-16

13:14 | 19 Юли 2019 г.
Народното събрание одобри ратификацията на договорите за покупка на самолетите F- 16. За тях гласуваха 124 депутати "за" от...
Владислав Горанов
11:45 | 19 Юли 2019 г.

Горанов: Директорът на НАП е в платен отпуск, едва...

11:45 | 19 Юли 2019 г.
Директорът на НАП Галя Димитрова не сте я виждали пред камерите, защото е в платен годишен отпуск. Едва ли си изкарва добре. Тя е изключи...
Мустафа Карадайъ
10:05 | 19 Юли 2019 г.

Мустафа Карадайъ: Решението за F-16 e стратегичес...

10:05 | 19 Юли 2019 г.
Решението е стратегическо за сигурността на страната, но то е само една от стъпките, които трябва да бъдат предприети за гарантиране на н...
Парламентът на фокус
16:24 | 18 Юли 2019 г.

Бюджетната комисия отхвърли ветото за даренията на...

16:24 | 18 Юли 2019 г.
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху промените в Закона за държавния бюджет относно финансирането н...
България се включва в ремонта на чужди изтребители
15:28 | 18 Юли 2019 г.

България се включва в ремонта на чужди изтребители

15:28 | 18 Юли 2019 г.
Производителят на F-16 “Локхийд Мартин Глобъл” ще обучи български компании, инженери и IT специалисти да ремонтират части за ...