Стойнев: КОЙ закриля ВЕИ-та? Президентът! А КОЙ го избра?

"Атака" поиска оставките на КЕВР, ПФ скочи срещу ЕРП и зелени централи

Драгомир Стойнев
Източник: БГНЕС

Още по темата

Няма да има никакъв ефект от повишаването на цените на тока и от спешните мерки на държавата и КЕВР,

защото "продължаваме да работим с двата основни източника на проблеми - ВЕИ и американските централи", констатира бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

Той разкритикува вицепремиера Томислав Дончев, че заговорил и у нас за въвеждане на такса "Робин Худ", предвид добавката задължение към обществото. Стойнев напомни, че още по негово време именно такава такса въведе мнозинството в 42-ия парламент с облагането с 20% на ВЕИ-та. Тогава обаче президентът Плевнелиев наложи вето и осуети облагането на зелените централи.

"Кой закриля ВЕИ-та? Кой отмени 20%-татакса? Президентът Плевнелиев. КОЙ избра президента Плевнелиев?", бомбардира с риторични въпроси от трибуната соцдепутатът след изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Според него дебатите днес са били абсолютно излишни, защото КЕВР има и сега законовата възможност да променя ценовия модел в енергетиката на два-три месеца. "Някои представители на ГЕРБ ги съветвам да не ходят при миньорите, за да не бъдат набити", препоръча още Стойнев.

Лидерът на "Атака" пък не се церемони много-много с КЕВР и направо призова за оставките им заради последното решение за вдигане цената на тока.

"Искаме ви оставката. Както сте се наредили тъй, колеги, имате ли бял лист? Раздайте им по един да си напишат оставките, разигра етюд от трибуната Сидеров. Той обвини комисарите, че отново пенсионерите със своите левчета ще платят дефицита на НЕК, като поправи шефа на КЕВР Иван Иванов, че сумата не е 3,3 млрд. лв., а цели 4 млрд.

Реформаторите обаче обрисуваха розова икономическа картина. Имало троен скок на инвестициите и ръст на БВП с 2%, отчете Найден Зеленогорски.

"В България цялото общество трябва да понесе отговорността", отсече той, предвид грешките в енергетиката и всичките дефицити от последните години. Зеленогорски намекна и за намаления на заплати в енергийния сектор, като се възмути, че за трудови възнаграждения се плащали 780 млн. лв. РБ поискаха още одити на всички предприятия в енергетиката с над 20% държавно и общинско участие. Ако пък едномесечният срок на отлагане на цените прерасне в 3-месечен или 6-месечен, на края на всеки месец разходи се плащат за трудови възнаграждения и за разходи по тях. Самите реформатори искат отсрочка на цените на тока с 6 месеца, за каквато призоваха ще вчера от "Атака".

От ГЕРБ развиха тезата, че от обществен интерес е не само да задържаме цената на ел. енергията, такава каквато ни се иска, а такава, каквато трябва да бъде на база на финансово-икономическите обосновки, каза Александър Ненков.

"Предлагате ни, вместо да търсим решения, да продължат да ни вдигат цената на тока и това безхаберие и далавера да продължава?", скочи другият коалиционен партньор - съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Той заяви, че дефицитът на НЕК е натрупан от ВЕИ и американските тецове, и хората не желаят да плащат увеличение на тока заради грешките на политиците.
Той настоя да се прекрати изкупуването на електричество от ВЕИ с въведена мощност от 5 мегавата, които обаче продават 10 мегавата, докато не се проверят нарушенията им. Над 100 такива ВЕИ има, разкри патриотът. Коалиционният партньор настоя още да не се изкупува ел. енергия от ВЕИ, които не са въведени в експлоатация, защото имало и такива случаи - да се получи разрешително за изкупуване на скъп ток от централа, която на практика не съществува. Кражбата на ток да не се признава за загуби на ЕРП-та, които да плащат съвестните граждани, а да си е за тяхна сметка. Износът на ток да се натовари с 10% такса задължение към обществото, е друго от предложенията на ПФ. Според Каракачанов, ако всички тези мерки се предприемат, резервът е поне от 100 млн. лв, вместо очакваните от поредното увеличение на електричеството едва 50 млн. АБВ пък поискаха приемането на стратегия за развитието на енергетиката до 2030 г.

07:06 | 30 Март 2020 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев на среща с представи...

07:06 | 30 Март 2020 г.
Вицепремиерът Томислав Дончев ще разговаря с представители на Светия Синод на Българската православна църква. Срещата ще се проведе в Син...
Горанов: Пред Фандъкова следва нелек мандат с шарени районни кметове и общински съвет
19:28 | 29 Март 2020 г.

Горанов: Ще предложа поемането на дълг - около мил...

19:28 | 29 Март 2020 г.
През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов.  ...
19:10 | 29 Март 2020 г.

Фандъкова: Полицаи съставят актове от по 5 хил. лв...

19:10 | 29 Март 2020 г.
Полицаи вече обикалят София и съставят актове на хора, които нарушават забраната за разходки в столицата, написа в личния си профил във F...
12:15 | 29 Март 2020 г.

Борисов: Моят приятел, бивш френски министър, е по...

12:15 | 29 Март 2020 г.
Бившият френски министър Патрик Деведжиан е починал от коронавирус. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мре...
17:20 | 28 Март 2020 г.

Борисов: След здравето, най-важно е да опазим рабо...

17:20 | 28 Март 2020 г.
Първата единствена най-важна грижа това е животът и здравето на хората, затова възложих на Щаба и МЗ да прегледат още веднъж всички лекар...
21:59 | 27 Март 2020 г.

България приветства Северна Македония в НАТО

21:59 | 27 Март 2020 г.
Приветстваме присъединяването на Република Северна Македония като пълноправен член на НАТО, се казва в официална декларация на Министерст...