Стойнев: КОЙ закриля ВЕИ-та? Президентът! А КОЙ го избра?

"Атака" поиска оставките на КЕВР, ПФ скочи срещу ЕРП и зелени централи

Драгомир Стойнев
Източник: БГНЕС

Още по темата

Няма да има никакъв ефект от повишаването на цените на тока и от спешните мерки на държавата и КЕВР,

защото "продължаваме да работим с двата основни източника на проблеми - ВЕИ и американските централи", констатира бившият енергиен министър Драгомир Стойнев.

Той разкритикува вицепремиера Томислав Дончев, че заговорил и у нас за въвеждане на такса "Робин Худ", предвид добавката задължение към обществото. Стойнев напомни, че още по негово време именно такава такса въведе мнозинството в 42-ия парламент с облагането с 20% на ВЕИ-та. Тогава обаче президентът Плевнелиев наложи вето и осуети облагането на зелените централи.

"Кой закриля ВЕИ-та? Кой отмени 20%-татакса? Президентът Плевнелиев. КОЙ избра президента Плевнелиев?", бомбардира с риторични въпроси от трибуната соцдепутатът след изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов.

Според него дебатите днес са били абсолютно излишни, защото КЕВР има и сега законовата възможност да променя ценовия модел в енергетиката на два-три месеца. "Някои представители на ГЕРБ ги съветвам да не ходят при миньорите, за да не бъдат набити", препоръча още Стойнев.

Лидерът на "Атака" пък не се церемони много-много с КЕВР и направо призова за оставките им заради последното решение за вдигане цената на тока.

"Искаме ви оставката. Както сте се наредили тъй, колеги, имате ли бял лист? Раздайте им по един да си напишат оставките, разигра етюд от трибуната Сидеров. Той обвини комисарите, че отново пенсионерите със своите левчета ще платят дефицита на НЕК, като поправи шефа на КЕВР Иван Иванов, че сумата не е 3,3 млрд. лв., а цели 4 млрд.

Реформаторите обаче обрисуваха розова икономическа картина. Имало троен скок на инвестициите и ръст на БВП с 2%, отчете Найден Зеленогорски.

"В България цялото общество трябва да понесе отговорността", отсече той, предвид грешките в енергетиката и всичките дефицити от последните години. Зеленогорски намекна и за намаления на заплати в енергийния сектор, като се възмути, че за трудови възнаграждения се плащали 780 млн. лв. РБ поискаха още одити на всички предприятия в енергетиката с над 20% държавно и общинско участие. Ако пък едномесечният срок на отлагане на цените прерасне в 3-месечен или 6-месечен, на края на всеки месец разходи се плащат за трудови възнаграждения и за разходи по тях. Самите реформатори искат отсрочка на цените на тока с 6 месеца, за каквато призоваха ще вчера от "Атака".

От ГЕРБ развиха тезата, че от обществен интерес е не само да задържаме цената на ел. енергията, такава каквато ни се иска, а такава, каквато трябва да бъде на база на финансово-икономическите обосновки, каза Александър Ненков.

"Предлагате ни, вместо да търсим решения, да продължат да ни вдигат цената на тока и това безхаберие и далавера да продължава?", скочи другият коалиционен партньор - съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Той заяви, че дефицитът на НЕК е натрупан от ВЕИ и американските тецове, и хората не желаят да плащат увеличение на тока заради грешките на политиците.
Той настоя да се прекрати изкупуването на електричество от ВЕИ с въведена мощност от 5 мегавата, които обаче продават 10 мегавата, докато не се проверят нарушенията им. Над 100 такива ВЕИ има, разкри патриотът. Коалиционният партньор настоя още да не се изкупува ел. енергия от ВЕИ, които не са въведени в експлоатация, защото имало и такива случаи - да се получи разрешително за изкупуване на скъп ток от централа, която на практика не съществува. Кражбата на ток да не се признава за загуби на ЕРП-та, които да плащат съвестните граждани, а да си е за тяхна сметка. Износът на ток да се натовари с 10% такса задължение към обществото, е друго от предложенията на ПФ. Според Каракачанов, ако всички тези мерки се предприемат, резервът е поне от 100 млн. лв, вместо очакваните от поредното увеличение на електричеството едва 50 млн. АБВ пък поискаха приемането на стратегия за развитието на енергетиката до 2030 г.

лния център на Софийска вода в Бистрица
-32
12:18 | 02 Април 2020 г.

Фандъкова: Готов е първият пакет от мерки на Столи...

12:18 | 02 Април 2020 г.
Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат  малкият и среден бизнес в столицата,  който е...
11:52 | 02 Април 2020 г.

Деница Сачева: Ще предоставим индивидуални пакети ...

11:52 | 02 Април 2020 г.
"Имаме 2072 болнични листа с указания за коронавирус, 300- 350 миналата седмица, 680-700 от началото на тази. 59 са заявленията...
09:02 | 02 Април 2020 г.

Красимир Вълчев: Ще преместим изпитите след 7 клас...

09:02 | 02 Април 2020 г.
"Ще говорим за сценарий, при който се възстановяват учебните занятия след 13 май. При него ще преместим изпитите с 10 дни. Матурите ...
20:16 | 01 Април 2020 г.

САЩ ще споделят с България ваксина срещу Covid-19,...

20:16 | 01 Април 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространен...
17:41 | 01 Април 2020 г.

Ангелкова: До 13 юни няма да се възстановяват пред...

17:41 | 01 Април 2020 г.
Със сигурност в момента туризмът изживява най-тежката си криза и ситуацията е тежка за целия сектор. Благодаря на целия туристически бран...
16:00 | 01 Април 2020 г.

Министерският съвет предлага удължаване на извънре...

16:00 | 01 Април 2020 г.
Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на ...