Ел.емоции в НС: Парламентът не е тоалетна хартия, за да забърсва нечисти части

Депутатите развързаха ръцете на КЕВР да отложи скока на тока за 1 август

Делян Добрев
Източник: Канал 3

Делян Добрев

Битката за скока на тока мина под знака на сянката на Държавна сигурност, задължителните Цанков камък и Белене, партийното и агентурното минало на едни или други депутати в матрицата ДС. А всъщност, единствено трябваше да се гласуват на първо и второ четене два реда текст за едномесечно отлагане на ценовия период от 1 юли на 1 август. Вместо това близо 4 часа отидоха в обвинения за взаимна вина за дефицита в енергетиката.

В крайна сметка депутатите и на първо, и на второ четене изгласуваха извънредния закон, с който дадоха право на КЕВР да отложи скока на тока с един месец. Дали това ще се случи, ще стане ясно в петък от заседанието на КЕВР. През този месец ще може да се финализира наредбата, според която определени сектори ще получават облекчения до 85% от зелената компонента, ще могат да се намалят административните разходи в държавната енергетика и да приключат проверките за това дали във ВЕИ сектора има нарушения, обясни в началото на дебатите шефът на енергийната комисия Делян Добрев.

След като енергийната министърка повтори аргументите и намеренията на държавата и обясни, че за дефицита в енергетиката са виновни предишните правителства, от БСП и ДПС се възмутиха, че управляващите виждат проблема във високите заплати в енергийния сектор. На заплатите ли им завидяхте, реагираха Таско Ерменков и Рамадан Аталай, като посочиха, че вместо да се радват, че доходите растат, те се стремят да ги намаляват. От 3500 заплата, за която се говори, че получават в сектора, хората реално получават 2000, поясни Ерменков.

Според депутата от „Атака" Магдалена Ташева пък заплатата на изпълнителния директор на ЧЕЗ Петър Докладал от 120 хиляди лева на месец и това е, което се отразява в сметките на хората.

"Всички като Пилат Понтийски си измиха ръцете във водата и казаха - този грях да не се пише на нас, особено стогодишната партия", поведе политическия дуел Валентин Николов от ГЕРБ. Социалистите искали да се представят на хората, че нямат нищо общо с драмата в енергетиката, а пък били отговорни за последните 20 г. Въпреки забележката на Цецка Цачева депутатите да не се отплесват в "историческа ретроспекция", Николов се опъна:

Няма как да не стъпим на историческата тема, защото трябва да обясним корените, репликира той и продължи: "Над 2,5 млрд. лв. отидоха в Цанков камък и Белене", каза бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй".

"Защо се опитвате да излъжете хората, че увеличението на цената на тока е свързано с Цанков камък и Белене? Те нямат никаква връзка с цената на ел. енергията.

Активите на Цанков камък са вече в Пътна инфраструктура, вземете си тези 800 млн. за НЕК и няма да се чудите откъде да ги вземете сега и да ги платите за дълга на НЕК на американските централи, за да намалят те цената на тока", изригна Таско Ерменков от БСП. Той подчерта, че днешното упражнение е абсолютно излишно, защото и без извънредно законодателство КЕВР си има законово право да променя ценовия модел на всеки три месеца, ако реши. Социалистът отхвърли да приеме парламентът да се натовари с отговорността на изпълнителната власт за несвършената работа по свиване на разходите с 10%, по кореспонденцията с ЕК и по наредбата в енергетиката на парламента. Какво правихте цели 6 месеца, попитаха от БСП.

"Това е провал! Това е опит за пиар на премиера, който не си е свършил работата като ръководител на държавната администрация. Ние не сме тоалетна хартия, за да забърсваме на някой нечистите части".

Дебатът прекрачи дори и още по-назад в годините преди ерата Белене и Цанков камък - до времената на масовото БКП-членство и агентурните кариери от ДС.

"Колеги, не провеждаме общ дебат за състоянието на енергетиката за последните 25 г. назад", не издържа и Цачева, чиято партийна кариера като партиен секретар в Общинския съвет в Плевен бе оповестена от трибуната от независимия Велизар Енчев. Той пък бе изваден от кожата си от Красимир Велчев от ГЕРБ, който го нарече таен агент на ДС, който не е скъсал с партията-майка БКП/БСП и го попита: "Случайно ли пропуснахте да благодарите на лявата част от залата за законите за ВЕИ-та? Енчев му го върна, като му припомни и неговото БКП-минало като партиен секретар и цитира списък с най-едрите собственици на ВЕИ, предвождан от хора на ГЕРБ.

"Колеги журналисти, вижте докъде беше сведен дебатът, целта беше да се измести темата, да се вкарват ченгеджийски номера и неща, които българския народ не го интересуват извън цената на тока", реагира и Димитър Байрактаров от ПФ, самият той журналист.

Междувременно "Атака" се обърна и от "въздържал се" в двете ресорни комисии вече обяви, че ще подкрепи задържането на тока, защото все пак това било 1/6 от исканията на националистите. Атакистите поискаха мораториум за 6 месеца, но въпреки това подкрепиха закона, срещу който гласуваха само соцдепутатите. Патриотите възнамеряват другата седмица да внесат промени в енергийния закон с искане за 3-месечна отстрочка на ценовия период, каза Искрен Веселинов.

лния център на Софийска вода в Бистрица
-32
12:18 | 02 Април 2020 г.

Фандъкова: Готов е първият пакет от мерки на Столи...

12:18 | 02 Април 2020 г.
Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат  малкият и среден бизнес в столицата,  който е...
11:52 | 02 Април 2020 г.

Деница Сачева: Ще предоставим индивидуални пакети ...

11:52 | 02 Април 2020 г.
"Имаме 2072 болнични листа с указания за коронавирус, 300- 350 миналата седмица, 680-700 от началото на тази. 59 са заявленията...
09:02 | 02 Април 2020 г.

Красимир Вълчев: Ще преместим изпитите след 7 клас...

09:02 | 02 Април 2020 г.
"Ще говорим за сценарий, при който се възстановяват учебните занятия след 13 май. При него ще преместим изпитите с 10 дни. Матурите ...
20:16 | 01 Април 2020 г.

САЩ ще споделят с България ваксина срещу Covid-19,...

20:16 | 01 Април 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространен...
17:41 | 01 Април 2020 г.

Ангелкова: До 13 юни няма да се възстановяват пред...

17:41 | 01 Април 2020 г.
Със сигурност в момента туризмът изживява най-тежката си криза и ситуацията е тежка за целия сектор. Благодаря на целия туристически бран...
16:00 | 01 Април 2020 г.

Министерският съвет предлага удължаване на извънре...

16:00 | 01 Април 2020 г.
Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на ...