Тристранката отхвърли идеята на БСП за нов модел за пенсиите и 10 заплати за второ дете

Законопроектът на Кодекса за социално осигуряване беше подкрепен единствено от КТ Подкрепа

Тристранката отхвърли идеята на БСП да нов модел за пенсиите и 10 заплати за второ дете
Източник: БГНЕС

Тристранката отхвърли идеята на БСП да нов модел за пенсиите и 10 заплати за второ дете

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли внесените от Корнелия Нинова и група депутати предложения за повишаване на пенсиите по нов модел, заложен в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, и възможността помощта за първолаци да се дава до 4 клас, както и родители да получават по 10 минимални работни заплати за второ и трето родено дете у нас. Тази промяна е заложена в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за семейни помощи за деца.

Законопроектът на Кодекса за социално осигуряване беше подкрепен единствено от КТ „Подкрепа”. Отново и единствено само работодателският синдикат подкрепи законопроекта на Закона за семейните помощи за деца.

„За пореден път БСП предлага да бъдат преизчислявани пенсиите, отпуснати до определена дата с един нов осигурителен доход, който е сформиран в осигурителната система, години наред, след като лицата са се пенсионирали. Ние считаме, че това е едно изключително непрофесионално и некоректно предложение, тъй като осигурителният принос на лицата се мери, в това число и през формирания от тях среден осигурителен доход”, заяви Ася Гонева от КНСБ и добави, че ако бъде допуснато да се променя формулата през няколко години, то тогава няма да има смисъл да убеждаваме хората да се осигуряват върху истинските доходи, за да формират и получат по-висока пенсия.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" осъвременяването на пенсиите е наложително.

"Не е нормално учител, който се е пенсионирал преди 10 години да получава 200 лева пенсия, а такъв, който се е пенсионирал сега – 700 лв. Аргументът, че не е допринесъл за настоящия среден осигурителен доход не е подходящ, тъй като идеята на пенсионната система е, че сега работиш и внасяш, за да взимаш след 40 г. пенсия“, заяви Григорова.

От своя страна социалният министър Бисер Петков призна, че има разлика в размера на пенсиите, но той се компенсира чрез индексации, които се правят всяка година на 1 юли.

„Пенсиите, отпускани в различни месеци с еднакъв принос на лицата се различават в размера си поради това, че при изчисляването участва средно месечния осигурителен доход за последните 12 месеца преди отпускането им. Осъвременяването на пенсиите става по т.нар. „швейцарско правило“ – с 50% от темпа на нарастване на средния осигурителен доход и 50% от индекса на потребителските цени“, поясни Петков.

Той подчерта, че в законопроекта, предложен от левицата не е посочено как да бъдат обезпечени по-високите разходи на фонд „Пенсии“.

„По разчета на НОИ приемането на тази мярка би струвало 140 млн. месечно повече разход, а на годишна основа това представлява 1 700 000 000 лв.“, уточни още министърът.

Не бе прието и искането на БСП да се въведе еднократна помощ при раждане на второ и трето дете в размер не по-малък от 10 пъти минималната работна заплата. „Аргументите ни да не приемаме предложението им е, че тази подкрепа се обвързва с изискване лицата да са се осигурявали 24 месеца преди това. Считаме, че това не съответства на логиката на Закона за семейните помощи за деца, който предвижда подпомагане на семействата, като част от помощите е без доходен критерии и тя се получава от всички граждани. Не подкрепяме и другото им предложение – да се дава помощ на ученици до 4 клас, а не само в първи клас. Проблемът с отпадането на деца от училище се случва в по-горните класове“, посочи Петков.

От КТ „Подкрепа“ обаче подкрепиха предложението на БСП учениците да получават еднократна помощ в целия начален етап на образование.

„Подкрепихме първата част на предложението да се дава еднократна помощ не само за започване на първи клас, а до четвърти. Хубаво е да се покрие цялото средно образование, но е добре да се започне отнякъде“, заяви Ваня Григорова и подчерта, че увеличаване на помощта за раждане на второ и трето дете не са я подкрепили, защото това няма нищо общо между социалното осигуряване и социалната система.

От КНСБ пък не приеха и двете предложения, заложени в законопроекта за семейните помощи за деца.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пък заявиха, че са готови да подкрепят и по-сериозни и скъпи мерки в социалната сфера, но поискаха комплексни мерки, а не решаване на проблемите на парче.

В рамките на заседанието на тристранката беше разгледан и законопроектът за българските лични документи, внесен от Юлиян Ангелов и група депутати. Той получи принципната подкрепа на работодателските организации, КРИБ се въздържа, а МТСП и синдикалните организации не го подкрепиха в частта за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Финансовият министър Владислав Горанов представи проект на анализ на социално-икономическото развитие на страната, след присъединяването ѝ към ЕС. Социалните партньори приветстваха документа и смятат, че той дава добра основа за създаване на Националната програма за развитие „България 2030”, но подчертаха, че липсва анализ на постигнатото в ключови сфери като енергетика. 

Етикети: тристранка
14:57 | 21 Август 2019 г.

Отпускаме 150 000 лева помощ за Сърбия, Черна гора...

14:57 | 21 Август 2019 г.
България предоставя 148 395 лева безвъзмездна помощ на страни от Западните Балкани и Източното партньорство за финансиране на проекти за ...
Създават болница \
13:44 | 21 Август 2019 г.

Създават болница "МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово"

13:44 | 21 Август 2019 г.
Правителството прие Решение, с което одобрява създаването на "МБАЛ Свети Иван Рилски Габрово" ЕООД. Това е първото лечебно заве...
Правителството освободи от длъжност шефа на НСО
13:23 | 21 Август 2019 г.

Правителството освободи от длъжност шефа на НСО

13:23 | 21 Август 2019 г.
Правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжността началник на Националната служба за охрана, считано...
11:03 | 21 Август 2019 г.

Правителството обсъжда безвъзмездно предоставяне н...

11:03 | 21 Август 2019 г.
Започна днешното редовно заседание на правителството, което е с дневен ред от 16 точки. Сред тях е и обсъждане на безвъзмездно предоставя...
08:24 | 21 Август 2019 г.

Марияна Николова: Не приемам поста на председател ...

08:24 | 21 Август 2019 г.
Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от NOVA. От 20...
19:39 | 20 Август 2019 г.

В Казанлък разпределиха ръководните постове в коми...

19:39 | 20 Август 2019 г.
В дух на разбирателство представителите на политическите партии и коалиции в Община Казанлък постигнаха съгласие за разпределението на ръ...