Румен Радев: Не съм против F-16, самолетът трябва да има способности

Държа директорът на Военна информация да бъде военен

Радев: Държа директорът на
Източник: БГНЕС

Радев: Държа директорът на "Военна информация" да бъде военен

"Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности". Това каза президентът Румен Радев в изказването си пред българските дипломати в Централния военен клуб, където днес беше открита традиционната посланическа конференция.
 
"Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики”, посочи Румен Радев.
 
Той каза, че самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Той посочи, че нещата са страшно много, когато едно от тях го няма или е в по-малко от разчетения минимален обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности.
 
"Аз продължавам да твърдя, че тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне сериозно, няма как да не набъбне”, заяви той.
 
Румен Радев обясни, че разбира правителството, защото то е притиснато. "Първо, цената отиде много над обявената първоначално финансова рамка и човек може да зададе въпроса защо се обяви тогава такава ниска рамка", посочи Радев. Второ, което изброи той, е психологически вече става доста голяма цената. Трето, "защото започваме да наближаваме прага за дефицит по маастриските критерии, в същото време ние искаме да атакуваме еврозоната".
 
Той подчерта, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. "Проблемите са си чисто наши – вътре, амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало да се настоява, за да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха като обещание как ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, пълно въоръжение, нищо не остана от тях“, заяви президентът.
 
Военното дело е изключително сложна дейност затова и досега, както е по закон, ръководителят на служба "Военна информация" трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание, подчерта Румен Радев относно подготвяните промени в Закона за военното разузнаване.
 
В Народното събрание има внесен законопроект за допълнение на Закона за военното разузнаване, с който се въвежда алтернатива да се даде възможност длъжността директор на служба "Военна информация" да се заема и от цивилен.
 
 
Президентът е категорично против. "Военното дело е изключително сложна дейност", смята Радев: "Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата", заяви той. 
 
Етикети: Румен Радев
Методи Лалов
17:21 | 15 Август 2019 г.

Mediapool: ВСС натисна спирачка на политическата к...

17:21 | 15 Август 2019 г.
ВСС натисна спирачка на политическата кариера на Методи Лалов, обяви Mediapool след като Висшият съдебен съвет отложи гласуването на...
ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове на Русе, Пловдив и Хасково
13:08 | 15 Август 2019 г.

ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове на Русе, Пловд...

13:08 | 15 Август 2019 г.
На свое заседание днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидатите за кметове на Русе, Пловдив и Хасково, съобщиха от партията. ...
Фандъкова поиска спешна проверка на всички подлези в София
11:18 | 15 Август 2019 г.

Фандъкова поиска спешна проверка на всички подлези...

11:18 | 15 Август 2019 г.
Изисквам от районните кметове да направят спешна проверка на всички подлези. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова...
Борисов: Ще се справим бързо на Струма, виновните ще си понесат отговорността
15:17 | 14 Август 2019 г.

Борисов: Ще се справим бързо с пожара на магистрал...

15:17 | 14 Август 2019 г.
Много бързо ще бъде отстранено това, което е на АМ ”Струма“. В момента се извършва обследване, проверяват се основите на мост...
Правителството изпрати Пламен Георгиев изпрати Пламен Георгиев консул във Валенсия
13:21 | 14 Август 2019 г.

Правителството изпрати Пламен Георгиев консул във ...

13:21 | 14 Август 2019 г.
Правителството е назначило бившият председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имуществ...
Борисов инспектира строителството на магистрала Хемус (На живо)
12:54 | 14 Август 2019 г.

Борисов инспектира строителството на магистрала Хе...

12:54 | 14 Август 2019 г.
След като посети завод за стъкла в Търговище, премиерът Бойко Борисов се отправи на инспекция на строителството на магистрала "Хемус...