Румен Радев: Не съм против F-16, самолетът трябва да има способности

Държа директорът на Военна информация да бъде военен

Радев: Държа директорът на
Източник: БГНЕС

Радев: Държа директорът на "Военна информация" да бъде военен

"Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности". Това каза президентът Румен Радев в изказването си пред българските дипломати в Централния военен клуб, където днес беше открита традиционната посланическа конференция.
 
"Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики”, посочи Румен Радев.
 
Той каза, че самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Той посочи, че нещата са страшно много, когато едно от тях го няма или е в по-малко от разчетения минимален обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности.
 
"Аз продължавам да твърдя, че тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне сериозно, няма как да не набъбне”, заяви той.
 
Румен Радев обясни, че разбира правителството, защото то е притиснато. "Първо, цената отиде много над обявената първоначално финансова рамка и човек може да зададе въпроса защо се обяви тогава такава ниска рамка", посочи Радев. Второ, което изброи той, е психологически вече става доста голяма цената. Трето, "защото започваме да наближаваме прага за дефицит по маастриските критерии, в същото време ние искаме да атакуваме еврозоната".
 
Той подчерта, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. "Проблемите са си чисто наши – вътре, амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало да се настоява, за да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха като обещание как ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, пълно въоръжение, нищо не остана от тях“, заяви президентът.
 
Военното дело е изключително сложна дейност затова и досега, както е по закон, ръководителят на служба "Военна информация" трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание, подчерта Румен Радев относно подготвяните промени в Закона за военното разузнаване.
 
В Народното събрание има внесен законопроект за допълнение на Закона за военното разузнаване, с който се въвежда алтернатива да се даде възможност длъжността директор на служба "Военна информация" да се заема и от цивилен.
 
 
Президентът е категорично против. "Военното дело е изключително сложна дейност", смята Радев: "Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата", заяви той. 
 
Етикети: Румен Радев
Жега в центъра на София: Конгрес на БСП
15:00 | 14 Декември 2019 г.

Решиха: Избират лидер на БСП на 26 април 2020 г.

15:00 | 14 Декември 2019 г.
Изборът на председател на БСП ще се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса на партията, първият тур ще е на 26 април 2020 г., а 3 ...
12:39 | 14 Декември 2019 г.

Борисов: Разкрачената поза не е полезна за никого ...

12:39 | 14 Декември 2019 г.
Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха ...
07:50 | 14 Декември 2019 г.

Събота е ден за тежък пленум в БСП

07:50 | 14 Декември 2019 г.
Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес, насрочено е за 11:00 часа в зала "Александър Лилов" в централата на партия...
22:17 | 13 Декември 2019 г.

Обсъдиха напредъка по реализацията на интерконекто...

22:17 | 13 Декември 2019 г.
На тристранна среща в Министерството на енергетиката между министър Теменужка Петкова, проектната компания за изграждане на междусистемна...
20:19 | 13 Декември 2019 г.

Петя Аврамова: Язовир "Студена" не е източван, рем...

20:19 | 13 Декември 2019 г.
Основната причина за нарушеното водоподаване в Перник са климатичните промени, намаленият дебит на водоизточниците. Това каза в бТВ минис...
18:55 | 13 Декември 2019 г.

Спортните министри на България и Сърбия подписаха ...

18:55 | 13 Декември 2019 г.
Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия Красен Кралев и Ваня Удовичич подписаха Меморандум за разбирателство между двете стр...