Захариева се срещна с президента на Ангола

Вашата визита ще възроди и засили двустранните ни отношения”, каза президентът Лоуренсу

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с президента на Ангола Жоао Мануел Гонсалвеш Лоуренсу по време на официалното си посещение в африканската държава.

“Вашата визита ще възроди и засили двустранните ни отношения”, каза президентът Лоуренсу. Тоя заяви, че не само външният министър на Ангола Мануел Домингос Аугусто, но и всички останали членове на правителството са на разположение, за да сътрудничат за развитие на отношенията между България и Ангола.

Екатерина Захариева предаде поздрави от българския президент Румен Радев и премиера Бойко Борисов и отправи покана към анголския държавен глава да посети България, която той веднага прие и даде задача на правителството да подготви визитата му.

“България подкрепяше борбата на Ангола за незавимост, а след нейното обявяване през 1975 година изпрати тук учители, строители, инженери, за да ви помогнат да изградите вашата страна - обърна се Захариева към президента Лоуренсу. - Желаем да рестартираме нашите отношения и да доведем нашия бизнес тук. Приветстваме усилията ви за реформи и за диверсификация на икономиката.”

Държавният глава на Ангола благодари за оценката за водените от него реформи и заяви, че те в момента изглеждат болезнени, но се надява скоро да се почувства ефектът от тях.

Жоао Мануел Гонсалвеш Лоуренсу е и председател на управляващото Националното движение за освобождение на Ангола. На изборите през август 2017 г. той замени дългогодишния президент на страната Хосе Едуардо Душ Сантуш, управлявал 38 г. Като част от усилията на правителството да развие други сектори освен нефтената индустрия, в страната бе подготвен нов Закон за частните инвестиции, целящ улесняването на преките чуждестранни инвестиции.

В края на миналата година Ангола сключи тригодишно споразумение с Международния валутен фонд, в рамките на което страната ще получи 3,7 милиона долара в подкрепа на политиката за реформи.

По време на срещата Екатерина Захариева приветства споразумението и заяви, че то е изключително важно за привличането на чуждестранни инвеститори.

“В лицето на новия ръководител на МВФ Кристалина Георгиева съм сигурна, че ще имате приятел. Като източноевропеец тя знае колко трудни са реформите в началото”, заяви българският вицепремиер.

Четете още новини от България и света тук!

Захариева и нейният анголски колега Мануел Домингос Аугусто информираха анголския президент, че делегация от експерти от Ангола ще посети България, за да представи възможностите за търговия и инвестиции в африканската държава. Областите с най-голям потенциал за партньорство са минното дело, производството на лекарства, селското стопанство, високите технологии, военната индустрия.

Жега в центъра на София: Конгрес на БСП
15:00 | 14 Декември 2019 г.

Решиха: Избират лидер на БСП на 26 април 2020 г.

15:00 | 14 Декември 2019 г.
Изборът на председател на БСП ще се проведе не по-късно от 120 дни преди конгреса на партията, първият тур ще е на 26 април 2020 г., а 3 ...
12:39 | 14 Декември 2019 г.

Борисов: Разкрачената поза не е полезна за никого ...

12:39 | 14 Декември 2019 г.
Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха ...
07:50 | 14 Декември 2019 г.

Събота е ден за тежък пленум в БСП

07:50 | 14 Декември 2019 г.
Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес, насрочено е за 11:00 часа в зала "Александър Лилов" в централата на партия...
22:17 | 13 Декември 2019 г.

Обсъдиха напредъка по реализацията на интерконекто...

22:17 | 13 Декември 2019 г.
На тристранна среща в Министерството на енергетиката между министър Теменужка Петкова, проектната компания за изграждане на междусистемна...
20:19 | 13 Декември 2019 г.

Петя Аврамова: Язовир "Студена" не е източван, рем...

20:19 | 13 Декември 2019 г.
Основната причина за нарушеното водоподаване в Перник са климатичните промени, намаленият дебит на водоизточниците. Това каза в бТВ минис...
18:55 | 13 Декември 2019 г.

Спортните министри на България и Сърбия подписаха ...

18:55 | 13 Декември 2019 г.
Министрите на младежта и спорта на България и Сърбия Красен Кралев и Ваня Удовичич подписаха Меморандум за разбирателство между двете стр...