Лидерите на НАТО приеха заключителна декларация на срещата на върха

На срещата на високо равнище съюзниците решиха да обявят Космоса за зона на операции на НАТО

НАТО
Източник: Канал 3

На срещата на високо равнище на НАТО по случай 70-годишнината на алианса страните членки приеха, въпреки сериозни разногласия, съвместна декларация, подчертаваща тяхната солидарност и единство, като за пръв път признаха нарастващата мощ на Китай за предизвикателство, предаде Франс прес.
 
Текстът споменава и "заплахата", която представляват "агресивните действия" на Русия.
 
"Разногласията винаги ще привличат повече внимание, отколкото когато сме на едно мнение", подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция. "Ние сме 29 различни страни от двете страни на Атлантика. Разбира се, че имаме разногласия. Обратното щеше да е много странно. Но силата на НАТО е, че винаги сме били способни да преодолеем тези разногласия. Днес доказваме, че НАТО е постигнало съществен напредък и че продължаваме да се адаптираме и да реагираме", добави той.
Турският президент Реджеп Ердоган даде съгласието си за приемането на текста, защото той осъжда тероризма "във всичките му форми и проявления" и го оценява като "постоянна заплаха за всички нас".
 
Освен това Анкара одобри приемането на нови регионални планове за сигурността на балтийските страни, Полша, Турция и южния фланг на Алианса, обяви Столтенберг. Турция блокираше приемането на тези планове, за да принуди съюзниците от НАТО да определят като терористи бойците от кюрдските Сили за защита на народа. Офанзивата на турската армия в Североизточна Сирия беше насочена срещу тези сили, които се бориха срещу джихадистката група Ислямска държава редом със силите на международната коалиция, припомня АФП.
 
На срещата на високо равнище съюзниците от НАТО решиха да обявят Космоса за зона на операции на НАТО и за пръв път заявиха, че "съзнават, че нарастващото влияние и международната политика на Китай представят както възможности, така и предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно, като Алианс".
 
Декларацията от Лондон подчертава необходимостта "да се гарантира сигурността на комуникациите, включително на 5G мрежата" и "да се прибягва до сигурни и устойчиви системи".
 
Съюзниците порицават отново "агресивните действия на Русия", но заявяват, че са готови за "диалог и за перспективата да създадат конструктивни отношения с Русия, когато действията й го позволят".
 
Столтенберг подчерта, че е необходимо да се продължат и усилията за контрол на ядрените оръжия чрез сключването на нови договори, включващи Русия и Китай. Но "докато съществуват ядрени оръжия, НАТО ще остане ядрен съюз", предупреждава декларацията от Лондон.
 
Следващата среща на високо равнище на НАТО ще бъде организирана през 2021 г., обяви генералният секретар на организацията.
 
Постигнат е напредък в Инициативата на НАТО за готовност, целяща да позволи на сухопътните, военновъздушните и военноморски сили на алианса да реагират по-бързо на заплахи. "Нашите съюзници предоставиха 30 батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба, които ще могат да бъдат разположени в рамките на 30 дни", уточни Столтенберг, цитиран от Ройтерс.
 
 
Лидерите на НАТО са се споразумели да създадат експертен комитет, който да анализира процеса на вземане на политически решения, предаде Асошиейтед прес. В декларацията след срещата се говори за "насочен към бъдещето процес на размисъл", който трябва да бъде ръководен от генералния секретар Йенс Столтенберг.
 
 
 
 
Етикети: НАТО , среща
14:42 | 20 Януари 2020 г.

БСП внесе вота на недоверие към кабинета на Борисо...

14:42 | 20 Януари 2020 г.
Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов за провал в областта на политиката по екология и околна сре...
13:29 | 20 Януари 2020 г.

На живо по Канал 3: Върви заседанието в Столична о...

13:29 | 20 Януари 2020 г.
В зала 1 на Столична община на заседание в Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране започна обсъждането на п...
Красен Кралев награди Васил Божков
13:09 | 20 Януари 2020 г.

Васил Божков спира парите за Левски, ако законопро...

13:09 | 20 Януари 2020 г.
Група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили кл...
14:05 | 19 Януари 2020 г.

Бойко Борисов се срещна с директора на МВФ Кристал...

14:05 | 19 Януари 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд...
Заседание на НС архив
11:47 | 19 Януари 2020 г.

Емил Димитров-Ревизоро: Перник няма да пие водата ...

11:47 | 19 Януари 2020 г.
"Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито...
22:20 | 18 Януари 2020 г.

Искат полицаи вместо НСО да пазят политиците

22:20 | 18 Януари 2020 г.
Предлагат го депутати от ГЕРБ с промени в Закона за МВР - МВР “да осъществява охрана на служителите в органите на властта при налич...