Фандъкова с радикални промени в административната структура на Столична община

С оглед приоритетите в работата кметът преструктурира по-голямата част от секторите в общината

Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова: Дебатът за София по Канал 3
 - 31
Източник: Канал 3

Йорданка Фандъкова срещу Мая Манолова: Дебатът за София по Канал 3 - 31

Повече ред и контрол в строителството и публичните обекти, по-добър и удобен градски транспорт, по-добро обслужване на гражданите и повече реални електронни услуги, както и подкрепа за по-висок икономически растеж и повече инвестиции в града. Това са основните цели, които заложих при разработването на новата структура на Столичната община, заяви днес на пресконференция в общината кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето ѝ.
 
По думите на кмета изпълнението на тези цели преминава през задължителна промяна в структурата на общината и реформа на общинската администрация. С оглед приоритетите в работата кметът преструктурира по-голямата част от секторите в общината.
 
За повече контрол и ред в строителството се създава специално направление "Обществено строителство". В него влизат дирекции, които ще отговарят за строителството на транспортната инфраструктура, обществените сгради и ВиК мрежата. Към направлението се създава дирекция, която ще отговаря за планирането, проучването и възлагането на всички публични обекти, по които работи общината. За да се обезпечи работата на новото направление с повече експерти, Общинското предприятие за проектиране "Софпроект" преминава на директно подчинение на зам.- кмета по строителството. Направлението ще бъде оглавено от инженер с доказан опит, който кметът ще представи през следващата седмица.
За по-удобен и бърз градски транспорт Фандъкова създава отделно направление "Транспорт и градска мобилност". Сред първите задачи на зам.-кмета в това направление ще бъде пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика. Кметът Фандъкова е поканила за този сектор бившия министър на транспорта Кристиян Кръстев.
 
За по-бързо и удобно обслужване на гражданите и бизнеса в общинската администрация и активната работа за привличане на нови инвеститори се създава направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" с три ключови задачи, съобщи кметът. По думите ѝ то ще работи на първо място за реформа в сферата на администрацията и за създаване на повече електронни услуги. На второ място за внедряване на иновативни градски решения с работа с ИТ сектора. Третата задача е привличане на нови инвестиции в града. За това направление кметът Фандъкова е поканила за зам.-кмет досегашния изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към Столичната община Владимир Данаилов. Той доказа, че умее да води активен диалог с гражданите и бизнеса, посочи Фандъкова.
 
За удобство на софиянци се удължава работното време на деловодството на СО. В момента то е от 7.30 до 19.30 вечерта, вече деловодството ще работи и в събота до 14.00 часа.
 
Кметът Фандъкова каза, че останалите промени са преструктуриране във вече съществуващите направления. Към направление "Финанси" официално кметът включва направление "Здравеопазване". Това е добър модел, защото общинското здравеопазване - това са търговски дружества, коментира Фандъкова. Към направлението преминават и дирекциите "Общинска собственост", както и "Обществени поръчки и концесии" с цел по-добра координация и по-добър контрол при обществените поръчки. Кметът обяви, че СО ще бъде една от първите с пълна готовност от 1 януари да премине към изцяло електронни обществени поръчки.
 
За да гарантира активната работа по привличане на европейски средства и поставянето на специален акцент в развитието на туризма, кметът създава направление "Европейски политики, международна дейност и туризъм". Направлението е преструктурирано от съществуващото в момента "Инвестиции и строителство" и също ще бъде оглавено от Ирина Савина.
 
 
За гарантиране на координирането на големите инфраструктурни проекти дирекция "Инвестиционно отчуждаване" преминава на пряко подчинение на главния архитект на София. Засилва се и юридическият капацитет на всяко едно направление, съобщи столичният кмет. Съществуващата дирекция "Спорт и превенции" се разделя на два отдела. Единият ще бъде с фокус спорт, а другият с фокус младежки дейности, обяви кметът.
 
Докладът за структурните промени ще внесен на 9 декември в СОС, а на 19 декември кметът Фандъкова очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 година.
 
 
 

 

08:36 | 18 Януари 2020 г.

Борисов свиква среща за решаване на водната криза ...

08:36 | 18 Януари 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Каранико...
14:34 | 17 Януари 2020 г.

ГЕРБ: Няма покана до Борисов от Радев нито в МС, н...

14:34 | 17 Януари 2020 г.
Бойко Борисов не е получавал покана да присъства на срещата днес в президентството, обявиха от пресцентъра на ГЕРБ. Такава покана не...
12:52 | 17 Януари 2020 г.

"Воля" ще чакат БСП да внесе вота на недоверие

12:52 | 17 Януари 2020 г.
Нека да изчакаме да бъде внесен вотът, да го коментираме в групата си. На този етап, ако той бъде внесен, има вероятност ние да го подкре...
11:09 | 17 Януари 2020 г.

Мустафа Карадайъ: Изборното законодателство винаги...

11:09 | 17 Януари 2020 г.
Изборното законодателство винаги може да се усъвършенства. Поне за последните може би повече от 20 години имах възможността да се занимав...
10:56 | 17 Януари 2020 г.

Радев: Надявам се диалогът да продължи и да доведе...

10:56 | 17 Януари 2020 г.
Искам да благодаря на всички, които се явиха на днешната среща. Това са представителите на БСП, ДПС, ГРАО и Агенцията за електронно управ...
08:57 | 17 Януари 2020 г.

Кметът, в чийто дом откриха боен арсенал, подаде о...

08:57 | 17 Януари 2020 г.
Кметът на белослатинското село Соколаре Николай Нинов хвърли оставка, след като полицията откри в дома му незаконни оръжия, над 400 патро...