Борисов: Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО, или не си (ВИДЕО)

Премиерът се изказа на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани в София

Борисов Западни Балкани
Източник: БГНЕС

Страните от Балканския полуостров успяхме да направим така, че да ни обърнат внимание. Повече от 10-15 години Балканите не предизвикваха интерес. Радвам се, че със започването на нашето председателство поставихме темата "Западни Балкани многото процеси" в центъра на вниманието и на европейските колеги, и на САЩ. Това каза Бойко Борисов днес на годишния форум за устойчивост на Западните Балкани. Събитието се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI) и се провежда в София от 12-14 декември. То е с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.
 
"Форумът е важен в няколко посоки - във вътрешен и международен план. Опитваме се да се справим с ислямизма. Подобни форуми държат темата да е валидна и в момента", изтъкна Борисов. "Вече има дата за среща на върха на ЕС и Западните Балкани по време на председателството на Хърватия в Загреб и съм щастлив, че колегата Пленкович също сложи тази гореща тема", каза още той.
 
"На Балканите всички се обичаме, живеем си мирно. Има етническа толерантност. Много е важно да си сътрудничим. За нас, като балканци, е много важно да не оставим нито на европейците, нито на американците да загубят доверие с нас", посочи премиерът.
 
"Надявам се Северна Македония да покаже разликата в развитието си и в същото време очаквам останалите държави, които искат да се присъединят към ЕС, внимателно да си премерват поведението и стъпките. Разкрачената поза не е полезна за никого - или си в НАТО, или не си".
 
 
Пред журналисти премиерът отново коментира и инцидента с кола на НСО, при който пострада дете. "За съжаление това може да се случи на всеки. Ако може да се подобри дейността, но спокойно да се изговори от експерти", каза Борисов.
 
"Един сайт написа "гавазите на Борисов", това са идиотски неща. Повече ме е яд за детето, истински страдам за него, другото може да се оправи. Не може да се сложи милиционер на всяка дупка. Преди говорихме, че сме полицейска държава. Тези полицаи, които слагаме всеки ден са на заплати, които висят на нашия бюджет. Можем да сложим пак на всеки светофар полицай, но това ли е решението", каза още премиерът.
 
Борисов заяви, че не иска да коментира темата НСО, още повече в ден като днешния, тъй като би се разбрало погрешно. "Службата има принципал (президентът Румен Радев). Според него няма значение кой е бил вътре в автомобила. "Ако има подобрение и може да се подобри, разбира се, че сме "за", но не в днешния ден да го коментираме, защото ще се случи като упрек, като заяждане, като атака", подчерта премиерът и отказа да коментира какво в дейността й може да се подобри.
 
"Когато е настанало събитието, не може да го върнем назад. Демокрацията е и самото общество също да помага – съзнанието трябва да е по-голямо и всички ние да възпитаваме, добави Борисов. След седмица, ще дискутираме и предложим мерки, обърна се Борисов към медиите.
 
Борисов на трибуната - във видеото:

21:38 | 17 Февруари 2020 г.

Румен Радев: Преодоляването на растящите неравенст...

21:38 | 17 Февруари 2020 г.
"Основното предизвикателство пред нашето общество е да преоткрие силата на солидарното колективно действие и това изисква усилие от ...
21:02 | 17 Февруари 2020 г.

Николина Ангелкова в Полша: Работим за откриване н...

21:02 | 17 Февруари 2020 г.
Възможностите за развитие на добрите ни взаимоотношения в туризма включват намерение да открием в Полша национално туристическо представи...
20:34 | 17 Февруари 2020 г.

Бойко Борисов: Няма да приемаме еврото докато няма...

20:34 | 17 Февруари 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев.   Борисов се ръкува с президе...
16:45 | 17 Февруари 2020 г.

Цвета Караянчева: Радев вижда сянката на службите ...

16:45 | 17 Февруари 2020 г.
Президентът Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му. Това написа във "Фейсбук" председателят на Народното събр...
14:30 | 17 Февруари 2020 г.

Вицепрезидентът Йотова и посланикът на Египет обсъ...

14:30 | 17 Февруари 2020 г.
Стабилността в Близкия изток, бежанската и миграционната криза, борбата с екстремизма бяха основни теми на разговора на „Дондуков&l...
14:20 | 17 Февруари 2020 г.

Екатерина Захариева кацна от 4-тия опит в Брюксел

14:20 | 17 Февруари 2020 г.
В силна турбуленция попадна самолетът, с който пътуваха от Мюнхен към Брюксел външният ни министър Екатерина Захариева, първите дипл...