Сачева: Още няма решение за жените, пропуснали да се прехвърлят от частни пенсионни фондове в НОИ

Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети за личен асистент, допълни тя

Деница Сачева
Източник: Канал 3

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайният 5 годишен срок преди излизане в пенсия. Това коментира социалният министър Деница Сачева.
 
От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да  взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, допълни пред БНР социалният министър.
 
Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.
 
 
Министър Сачева обаче коментира: "Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява".
 
Първите мъже, родени след 1960 г., които ще вземат втората си пенсия през 2024 г., все още са в хипотеза да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.
 
"Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор".
 
Мъжете обаче трябва да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, вече са загубили това право.
 
Програма за личните асистенти
 
Деница Сачева обяви, че следващата седмица правителството ще приеме обещаната Национална програма за личните асистенти
 
"Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети, които да осигуряват до 4 часа лична асистентска помощ“, обясни тя.
 
“Трябва да осигурим подкрепа на онези, които останаха без лични асистенти, така че да можем да осигурим подкрепа на онези, които останаха извън обхвата на Закона за личната помощ. Трябва да приемем националната програма до края на месеца, т.е следващата седмица и да може да се сключат първите договори най-късно то 1-ви март. “.
 
“Около 12 хил. и 500 човека останаха без лични асистенти“, посочи министър Сачева.
 
Кога започват работа личните асистенти
 
“По тази конкретна се надявам това да се случи не по-късно от 1 март. А кога личните асистенти ще станат устойчива услуга, такава, която да няма прекъсване и да не зависи от различни решения, това може да се случи тогава, когато влезе в сила Законът за социалните услуги. Защото там се гарантира стандарт за лична асистентска помощ и на основание на този закон да бъде осигурена непрекъснато финансиране на тази услуга“, обясни министър Сачева в интервю за предаването “Неделя 150“ на програма "Хоризонт".
 
Защо беше замразено приемането на Закона за социалните услуги
 
“Това, което притеснява една част от хората, е че в закона се търсят текстове, които всъщност не са свързани със семейни политики, но това се привижда на една част от протестиращите и най-вече това, което се отнася до дефиницията на дете в риск и до това какви са правата на социалните служби да се намесват тогава, когато има сигнал за дете в риск“, обясни министър Сачева.
 
“От една страна ние казваме – държавата не трябва да се намесва във семейството, от друга - всеки път, когато имаме случай на дете, което е починало, защото родителите му са неглижирали наличие на отровни вещества в близост до детето и то е починало, когато имаме случай на насилие, когато имаме случаи като Галиче и Сотиря, веднага питаме защо ги няма там социалните работници, какво прави държавата и защо тя не е там “, коментира още министърът и допълни:
 
“Така, че може би това е един дебат, за който аз ще настоявам да бъде проведен и то под егидата на Народното събрание“.
 
Причината за случаите като Горно Косово
 
“Когато говорим за социални услуги трябва да трябва да си даваме сметка, че в социалните услуги, особено тези, които се отнасят до възрастни хора, работят специалисти както от социалния сектор, така и от здравния. В момента имаме остър недостиг на медицински сестри и остър недостиг на социални работници. Благодарение не това, че системата не функционира, така че да може да дава възможност за кариерно развитие. Едва тази година социалните работници получават 15% увеличение на своето възнаграждение. Тази система не е достатъчно атрактивна. Всяка година министерството разширява възможностите за план-прием по различни специалности, свързани със социални дейности, но интересът на студентите към тях е изключително малък“, поясни министърът.
 
“Една от темите, по които искам да работя до края на мандата, а именно да направим такава визия за развитие на човешките ресурси в социалния сектор, защото това е един проблем, който няма да бъде решен нито за една година, вероятно нито от едно правителство“, категорична бе тя. 
21:14 | 20 Февруари 2020 г.

Борисов: Ще се радвам да знам за кои енергийни про...

21:14 | 20 Февруари 2020 г.
С удоволствие бих научил за кои енергийни проекти между България и Русия са говорили, защото това ми е важно и сигурно трябва нашите мини...
19:38 | 20 Февруари 2020 г.

Румен Радев изрази съболезнования на германския си...

19:38 | 20 Февруари 2020 г.
Държавният глава Румен Радев изразява съболезнования на германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер по повод нападенията в германския гра...
18:25 | 20 Февруари 2020 г.

Борисов: Решението за еврото е трудно, затова заба...

18:25 | 20 Февруари 2020 г.
По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, заяви ...
17:31 | 20 Февруари 2020 г.

Борисов: Обединителят на нацията да преценява с ко...

17:31 | 20 Февруари 2020 г.
"Обединителят на нацията да преценява с кои хора се сдружава и прави поход. Не му давам оценка. Аз когато сгреша, се извинявам по мн...
15:47 | 20 Февруари 2020 г.

Борисов изпрати съболезнователна телеграма до канц...

15:47 | 20 Февруари 2020 г.
Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до германския канцлер Ангела Меркел по повод атаката в гр. Ханау,...
14:29 | 20 Февруари 2020 г.

Фандъкова: Даваме половин милион лева годишно на А...

14:29 | 20 Февруари 2020 г.
Столична община ще плаща по 500 000 лв. годишно на АПИ, за да се поддържат 11-те пътни участъка от републиканската пътна мрежа. Това каза...